La Moscova a fost inaugurată cea de-a 6-a expoziţie de tehnologii de navigaţie „NaviTeh-2012”. Anul acesta ea se desfăşoară după încheierea formării grupului orbital şi lansării sistemului GLONASS. Experţii consideră că în perspectivă va avea loc

Cu doi ani în urmă, după cum susţin personalităţi militare iraniene, un vierme a pătruns în sistemul de control al unui sit de îmbogăţire a uraniului din Netanaz, Iran. Viermele era un software extrem de sofisticat şi distructiv, "Stuxnet", care a sabotat centrifugele

A fost proiectat un nou pansament biologic pentru a opri instantaneu sângerarea, el putându-se dovedi benefic în reducerea victimelor militare şi civile.

Un pansament la scara nanometrica format din trombină (o proteină de coagulare a sângelui) şi din acid tanic (o componentă a ceaiului negru, cu proprietăţi antibacteriene) a fost inventat de o echipa de cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) sub formă de bureţi, care sunt convenabili de transportat de soldaţi şi de personalul medical.

"Capacitatea de a împacheta cu uşurinţă acest agent de coagulare a sângelui prin acest sistem de burete este foarte atrăgătoare, deoarece dă posibilitatea ambalării, păstrării şi folosirii rapide", a declarat Paula Hammond, profesor de inginerie chimică la MIT, într-un comunicat de presă.

Toate materialele hemostatice folosite în prezent au dezavantaje practice, a declarat David King de la Massachusetts General Hospital, care nu este implicat în studiu, potrivit comunicatului.

De exemplu, un garou, care este asemănător unor cătuşe, nu poate fi utilizat la gât. Bandajele pe bază de chitosan, adoptate de Departamentul American al Apărării, pot fi utilizate numai pe răni simple. Bureţii Ferrosan, populari în spitalele civile, necesită înmuiere într-o soluţie pe bază de trombină înainte de aplicarea pe rană, dovedindu-se astfel ineficace pe câmpul de luptă.

Echipa a venit cu ideea îmbibării în avans a bureţilor cu o proteină de coagulare a sângelui, oferind soldaţilor şi medicilor un pansament gata de utilizat.

"Acum avem o alternativă care ar putea fi folosită fără aplicarea unei mari cantităţi de presiune şi care se poate folosi pentru o mare varietate de răni, pentru că bureţii sunt atât de maleabili", a declarat în comunicat Anita Shukla de la Universitatea Rice, care era doctorand la MIT în timpul studiului.

Pentru a-i testa eficacitatea, cercetătorii au aplicat un burete îmbibat cu trombină pe o splină porcină care sângera, aplicând o presiune minimă cu degetul, timp de 60 de secunde, ceea ce a oprit sângerarea. În timp ce bureţii fără trombină aveau nevoie de cel puţin 160 de secunde pentru a opri sângerarea, bandajele din bumbac nu au oprit sângerarea nici după 12 minute.

Cercetătorii au explicat în studiu că încorporarea directă în bureţi a factorului de coagulare a sângelui poate salva vieţi, deoarece permite administrarea imediată în sala de operaţie şi pe câmpul de luptă, unde condiţiile clinice standard nu sunt disponibile.

Cercetarea a fost publicată online în revista Advanced Materials.

Sursa: epoch times

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Free Joomla! template by L.THEME