Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, le-a transmis condoleanţe regelui şi premierului Norvegiei în legătură cu atentatele teroriste. „Condamnăm ferm aceste crime odioase, care n-au şi nu pot avea justificare. Suntem convinşi că organizatorii şi executanţii lor vor primi pedeapsa cuvenită”, a subliniat Medvedev în telegrama sa.

Dublul atentat terorist de la Oslo este scenariul norvegian al atacului de la New-York şi Washington de pe 11 septembrie 2001. Aceste atentate s-au produs vineri seara în capitala uneia dintre cele mai dezvoltate şi prospere ţări ale lumii.

În urma exploziei de la complexul de clădiri guvernamentale din centrul capitalei şi-au pierdut viaţa şapte persoane, membri ai Guvernului, relatează BBC. Al doilea atentat terorist, comis într-o tabără pentru tineret de pe o insulă din apropierea Oslo, a răpit vieţile a 84 de persoane. Iar această cifră poate creşte, deoarece există mulţi răniţi, mulţi dintre care în stare gravă. Premierul norvegian, Jens Stoltenberg, care conduce Partidul Laburist, căruia îi aparţinea această tabără, nu a avut de suferit.

Imediat după atentat, autorităţile au făcut apel la locuitorii capitalei să părăsească centrul Oslo şi să rămână în locuinţele lor. Li s-a recomandat să folosească mai puţin reţeaua de telefonie mobilă şi să nu intre în panică. De asemenea, s-a decis închiderea graniţelor. Deja a fost reţinută o persoană suspectă de comiterea crimelor de pe insulă, anume Anders Breivik, de origine norvegiană, cu vederi de extremă-dreapta. Legătura sa cu atentatul este clară. Potrivit poliţiei, în timpul exploziei, el a fost văzut în zona cancelariei premierului.

Poliţia nu leagă atentatul dublu de terorismul internaţional. Se menţionează că suspectul a acţionat de unul singur, însă se indică legăturile sale cu extremismul de dreapta. Partidul Laburist, aflat la putere din 2005, reprezintă forţele politice de stânga ale Norvegiei.

Imediat după atentat, agenţiile internaţionale de ştiri au publicat link-uri cu trimitere al publicaţiile cunoscutului site WikiLeaks. Dacă e să dăm crezare acestor publicaţii, diplomaţii şi serviciile de informaţii americane au avertizat în repetate rânduri Norvegia cu privire la necesitatea intensificării măsurilor de securitate pe fundalul unor posibile atentate. Judecând după toate probabilităţile, aceste semnale ale Washingtonului nu au fost auzite la Oslo.

Dublul atentat de la Oslo imediat a amintit faptul că liderul libian, Muammar Gaddafi a ameninţat că va da un răspuns loviturilor aplicate de forţele coaliţiei. Iar aviaţia Norvegiei a aplicat fiecare a zecea lovitură asupra Libiei.

Menţionând posibilele versiuni ale atentatelor de la Oslo, analiştii au atras atenţia asupra faptului că Norvegia participă la operaţiunea antiteroristă din Afganistan. Acolo, forţelor internaţionale le ţin piept talibanii şi Al-Qaida. Iar ultima a ameninţat nu o dată Norvegia. În acest sens, o serie de publicaţii americane a relatat că, la începutul lui iulie, poliţia norvegiană a înaintat la tribunal cazul privind complotul terorist al islamiştilor. Aceştia au planificat o explozie la una din platformele de ţiţei din Marea Nordului.

Vă prezentăm în continuare opinia exprimată în interviul pentru „Vocea Rusiei” de Iuri Deriavin, şeful Centrului Europei de Nord, din cadrul Institutului Europei, cu privire la posibilele motive ale dublului atentat de la Oslo.

„Este clar că este vorba despre un atentat terorist. Un atentat care n-a vizat uciderea unui anume politician. A fost un act de intimidare şi o dovadă a faptului că după moartea lui Osama bin Laden cauza Al-Qaida continuă să existe. De ce Norvegia? Deoarece ea participă activ la operaţiunile NATO în Afganistan. Aici nu există îndoieli. În ce priveşte cel de-al doilea incident, de pe insula din apropierea Oslo, întrebarea rămâne deschisă. Suspectul a fost reţinut, acum este interogat. Are el legătură cu vreo organizaţie teroristă de tipul Al-Qaida? Întrebarea rămâne deschisă. Nu exclud acest lucru. Nu este obligatoriu ca islamiştii să fie originari din ţările musulmane. A doua variantă este că norvegianul etnic are probleme psihice. Ancheta este în desfăşurare. În orice caz, este îngrozitor ce s-a întâmplat. Iar faptul că s-a întâmplat într-un colţ atât de liniştit al Europei şi lumii, precum Norvegia, atestă încă o dată necesitatea consolidării eforturilor comunităţii internaţionale în faţa pericolului terorist”, consideră expertul rus.

Atentatele de la Oslo au fost condamnate de SUA, ţările europene, ONU, UE şi NATO. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, le-a numit „acte de violenţă oribile”.   

Sursa: vocea rusiei

 

 

 

 

Pe fundalul unor conflicte deschise între partidele politice de la guvernare, acuzaţii reciproce şi a dezamăgirii populaţiei care este martorul unui schimb interminabil de replici, tot mai des se discută despre necesitatea constituirii unor forţe politice de alternativă. Despre oportunitatea lansării unor noi formaţiuni politice, corespondentul nostru a discutat cu Alexandru Oleinic,

Pentru toamna ce vine Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), de opoziţie, pregăteşte un fenomen care ar putea purta genericul „Marea Revoluţie Socialistă din ... Toamnă”. Nu este o figură de stil şi, cu atât mai mult, nu are sens ironic. În mai multe rânduri, fruntaşi ai PCRM au promis pentru toamna ce vine „surprize” serioase. Avertismentul lor a fost trecut cu

Oamenii mai în vârstă îşi aduc aminte cum erau îndoctrinaţi cu ştiinţa „celor trei surse” şi a „celor trei părţi componente ale marxismului”. Regimul nostru criminal are o singură „sursă” şi o singură „parte componentă” – KGB-ul. Toate celelalte „părţi” reprezintă doar strălucirea amăgitoare ornamentală a acestui monstru.

Maxima lui Virgiliu din „Eneida” („timeo Danaos et dona ferentes”) făcea aluzie la darul otrăvit al grecilor pentru locuitorii Troiei. După mai bine de trei milenii, plasat în contextul politic actual din Republica Moldova, celebrul dicton pare mai relevant ca oricând. Atâta doar că pentru noi grecii de altădată sunt comuniştii de astăzi.

Din politica de la Chişinău dispar oamenii. Rămân doar animalele. Foştii politicieni, fiinţe eminamente umane, devin jalnice patrupede. Metamorfoza se produce rapid, în doi-trei ani. Porniţi oameni din Opoziţie la Putere ajung animale. Porniţi din Opoziţie bărbaţi frumoşi şi inteligenţi, patrioţi, iubitori de adevăr, cu milă faţă de cei săraci ajung la Putere jivine puturoase –

După un decret prezidenţial despre marcarea a 20 de ani de la proclamarea Independenţei R. Moldova - de altfel, foarte puţin mediatizat -, la modul oficial nu se discută aproape nimic despre acest eveniment. Dacă actuala guvernare are un fel de jenă istorică, opoziţia are oroare istorică faţă de respectivul eveniment. Iată de ce nici guvernarea, nici opoziţia nu manifestă un

Free Joomla! template by L.THEME