« Naftogaz »-ul ucrainean va cumpara mai mult gaz rusesc

Ion Constantin

«Naftogaz»-ul ucrainean va cumpara in anul 2010 cu 8,3% mai mult gaz rusesc. 

Ieri la Moscova cele doua companii « Gazprom » si « Naftogaz » au negociat problemele primului semestru al anului in curs. Companiile au ajuns la un numitor comun cu privire la volumul gazului cumparat de Ucraina. Anexa contractului de vanzare-cumparare semnata ieri creste volumul gazului rusesc achizitionat de ucraineni de la 33,7 miliarde metri cubi la 36,5 miliarde metri cubi in 2010.

Viktor Yanukovici, presedintele Ucrainei, adresandu-se astazi colegilor europeni, a declarat ca criza gazului a ramas in trecut.

 

 

 

 

A crescut rezerva valutara a BNR

Vali Tivadar

In luna martie a acestui an rezerva valutara a BNR a crescut cu 2,29 miliarde de euro, anunza Ziarul Financiar. « Cresterea a fost sustinuta de intrari de aproape 3 miliarde de euro, in timp ce iesirile au fost de numai 700 de milioane de euro ». Astfel s-a ajuns la un nou varf istoric de 32 miliarde de lei.

Sursa : Ziarul Financiar

« Gunvor » nu va avea probleme cu cumpararea gazului

 

 

Vali Tivadar

 

Reprezentantii « Gunvor » considera ca nu vor avea probleme cu cumpararea gazului. Este posibil ca acesta sa fie cumparat la preturi mici, iar apoi vandut la preturile practicate de “Gazprom”.

Mihail Korcemkin, seful East European Analysis, “Gunvor” va incepe activitatea pe piata gazului cu vanzari effectuate “in limitele obligatiilor “Gazpromului”, adica cumparand gaz ieftin pe pietele mondiale, dupa care il va vinde in conformitate cu intelegerile incheiate de monopolul rus cu partenerii europeni. Korcenkin mentioneaza ca este putin probabil ca pentru consumatori acest lucru sa scimbe ceva. « Gunvor » va vinde la pretul « Gazpromului » (acum in jur de 300 de dolari pentru o mie de metri cubi), chiar daca se va produce o scadere este putin probabil ca monopolul sa-si permita o scadere a pretului ».

Anul trecut « Gazpromul » a vandur in tarile europene 184,4 miliarde de metri cubi de gaz, iar « Gunvor » va vinde in jur de 2,8 miliarde de metri cubi.

In orice caz compania va obtine de pe urma re-vanzarii gazului circa 40% de venit net.


 

 

Din declaratia sefului FMI

 

“Modalitatea de a evita colapsul economiei globale a fost sa inlocuiesti o parte din datoria privata cu datorie publica, ceea ce a fost un lucru bun dupa parerea mea, dar acum avem o problema cu datoria publica, ceea ce este adevarat si trebuie sa o rezolvam imediat ce este posibil. Guvernele trebuie sa faca fata imediat datoriilor publice immense”, a declarat seful FMI, economistul francez Dominique Strauss – Kahn.

 

Trebuie sa munciti mult ca sa iesiti din criza si sa va imbunatatiti dezvoltarea economic ape termen lung”, a explicat seful FMI, ca sfat pentru Romania.

"Unii dintre romani o sa isi piarda locurile de munca in urmatoarele luni, in aprilie, mai, iunie...Pentru ca rata somajului nu o sa scada asa de repede, dar autoritatile trebuie sa se lupte pentru a sustine economia", a declarat seful FMI.

Sursa : Wall-Street.ro

“Gazprom “ poate deveni unul dintre cei mai mari furnizori de petrol din Marea Britanie


Vali Tivadar

 

« Gazprom » intentioneaza sa achizitioneze una dintre cele mai mari retele de statii peco din Marea Britanie. In saptamana ce urmeaza se asteapta ca marele gigant rus sa faca o propunere cu privire la cumpararea unei retele compuse din 800 de peco si a uzinei de prelucrare a petrolului din comitatul Lincolnshire.

Actiunile pe care ar putea fi cumparate de « Gazprom » au fost scoase la vanzare de compania petroliera franceza « Total », care a atras banca de investitii « JP Morgan », pentru a parasi afacerea din Marea Britanie. Activele « Total » din Marea Britanie sunt apreciate la 1 miliard de lire sterline (1,48 de miliarde de dolari).

Propunerea companiei « Gazprom » controlata de Kremlin, ar putea provoca ingrijorarea serioasa a guvernului britanic. In present o jumatate dintre intreprinderile de prelucrare a petrolului din Marea Britanica, construite intre anii 1960-70 sunt scoase la vanzare, in timp ce marile companii au tendinta sa paraseasca piata britanica marginalizata si cu o crestere lenta, cautand sa intre pe pietele europene.

 

Free Joomla! template by L.THEME