Cum a fost arsa arhiva KGB-ului moldovenesc

După 1990, SIS-ul a distrus peste 15 mii de dosare şi tot atâtea cartoteci,
sau cum R. Moldova a rămas fără turnători şi disidenţi

Semnarea, la 9 septembrie 1991, de către preşedintele Mircea Snegur a Decretului privind desfiinţarea Comitetului Securităţii de Stat (KGB) al RSSM şi formarea Ministerului Securităţii Naţionale (MSN) al RM a însemnat nu doar trecerea monstruosului organ al poliţiei politice sovietice din subordonarea centrului imperial în cel a noului stat independent, format la 27 august acelaşi an, dar şi naţionalizarea lui. Nu

Nabucco: Moscova nu intentioneaza sa obstructioneze proiectul

Rusia nu intentioneaza sa impiedice proiectele la care nu participa, dar va continua sa demonstreze partenerilor sai beneficiile cooperarii energetice cu ea, a declarat presedintele rus Dmitri Medvedev, in timpul unei conferinte de presa, la Baku, capitala Azerbaidjanului, unde se afla intr-o vizita oficiala.

Minciuna, o politică de stat?!

Nu ai cum să nu te revolţi contra sistemelor nocive, fie că în aparenţă acestea arată ca fiind vitrine ale democraţiei. Şi simţi când eşti oprimat şi îţi sunt suprimate intenţiile sau acţiunile.
Nu ştiu dacă ingineria verbală reprezintă reproducerea valorilor morale sau materiale, doar că astăzi este determinantă în contextul propulsării în ierarhia puterii. Snobii ajunşi politruci s-au instalat în faţa maselor. Furtul ideilor, suprimarea instinctelor care vor să se exprime public şi menţinerea unui sistem represiv la adresa entităţilor reprezintă cheia succesului unora din vârfurile puterii.


Şi poţi spune că exişti în ţara lui Boc-Boc la uşile sau la ghişeele funcţionăreşti. Joaca şi „curiozitatea” excesivă a băieţaşilor deştepţi te disperă. Iar aceştia exclamă mândri şi raportează către Şeful suprem: instituţiile lucrează, instituţiile sunt viabile. Şi băieţaşii sunt adunaţi n grupuri de interese, iar grupurile de interes sunt transfrontaliere. Te uiţi cu scârbâ, de ceva vreme, cum unii mint din plăcere, cu mult avânt, cu patos. Totul în scopul interesului naţional, un interes considerat a fi pentru menţinerea unei “ambiguităţi simbolice” a securităţii naţionale din partea politicienilor. Se minte dulce că Republica Moldova va fi integrată la pachet cu Balcanii de Vest sau altceva. Se minte că Roşia Montană este cel mai valoros proiect naţional. Se minte că până în prezent nu a existat strategii pentru Est, Vest sau turism. Şi toţi ştim că e o minciună dulce, o minciună comodă pentru a menţine o stare de fapt. În loc să se caute soluţii şi să se eleboreze direcţii sau strategii serioase, să fim mai decişi alături de aliaţi, cei din vârfurile puterii se cramponează să joace uneori la o mână cu ruşii, invocând pragmatismul şi nevoia de exprimare multivectorială. Ieri, unii specialişti de securitatea internaţională de la Bucureşti vorbeau despre posibilitatea coexistenţei „moldovenismului” cu „românismului” sau de modelele interferării Estului cu Vestul. Sunt cei mai oportunişti meseriaşi de lozinci ai vremii şi cei mai propulsaţi tehnocraţi ai ţării. Astăzi s-au schimbat viziunile, dar dacă se schimbă mâine litera actualităţii, revin aceştia la vechile tipaje.

Zeci de persoane au fost arestate pentru demonstratii in Piata Triumf din Moscova

Politia rusa a retinut peste 100 de persoane, inclusiv oponenti importanti ai primului ministru, Vladimir Putin, la protestele anti-Kremlin de marti, dupa ce Putin a afirmat ca cei care demonstreaza fara permise se pot astepta la un tratament dur.

La Moscova, politia l-a retinut pe politicianul din opozitie Boris Nemtsov si alte zeci de protestatari care s-au adunat intr-o piata centrala, pe care saptamana trecuta autoritatile au declarat-o inchisa pentru proteste. Demonstrantii au strigat "Rusine!" si "Rusia fara Putin!"

Politia a tarat protestatari prin multime si i-a aruncat in autobuze. Cei care au incercat sa reziste au fost tratati cu fermitate, prin rasucirea bratelor.

Sergiu Mocanu acuza guvernarea actuala din RM ca ofera protecționism lui Plahotniuc

 

Politicianul Sergiu Mocanu este revoltat de faptul că actuala guvernare nu s-a autosesizat atunci când au fost prezentate probe concrete vis-a-vis de așa-zisa schemă mafiotă instituită de Vlad Plahotniuc, menţionând că astfel îi oferă protecţionism acestuia.

„Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a promis că se va documenta vis-a-vis de probele prezentate de unii oameni de afaceri, dar nu s-a întâmplat nimic. Au trecut deja două săptămâni de când a cerut ca Procuratura Generală, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, Serviciul de Informaţii şi Securitate să-i prezinte informaţii cu privire la schema mafiotă a lui Plahotniuc, dar e linişte”, a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, politicianul.

Ministrul Justitiei din RM recunoaște că 60% din judecători sunt corupți și incompetenți

 

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, recunoaște că mai bine de jumătate din corpul judecătoresc din Republica Moldova este corupt și incompetent. Acesta a declarat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că cel puțin 60% dintre judecători ar trebui schimbați.

„Există mai mulţi judecători care, s-o spunem aşa cum este, nu au calificare intelectuală şi profesională necesară pentru a exercita acest mandat.
Îi cunosc şi eu şi îi cunoaşte lumea”, susține ministrul, la un an de guvernare a Alianței pentru Integrare Europeană.

Șeful serviciilor de securitate de la Tiraspol despre posibilitatea ca Rusia să construiască o bază milirară nouă în regiunea separatistă

Şeful serviciilor de securitate de la Tiraspol, Vladimir Antiufeev a declarat că Rusia va putea să-şi creeze „fără mari probleme” o nouă bază în regiunea separatistă transnistreană, dacă îi recunoaşte independenţa.

„Rusia este o ţară puternică şi ea trebuie să-şi protejeze hotarele, chiar şi la o distanţă de mii de kilometri. Uitaţi-vă la Statele Unite”, a declarat Antiufeev revistei „Ogonek”. Interviul a fost publicat înainte de împlinirea a 20 de ani de la independenţa autoproclamată a regiunii separatiste, pe 2 septembrie 1990.

Sursa: europa libera

Un grant UE de 90 milioane de euro pentru R. Moldova, aprobat de o comisie a PE

Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova un grant în valoare de până la 90 milioane de euro pentru a o ajuta să depăşească criza financiară. Decizia a primit ieri votul pozitiv al Comisiei pentru comerţ internaţional a Parlamentului European, anunţă un comunicat de presă al forului UE. 

Ianukovici luptă pentru simpatia lui Merkel

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, s-a deplasat la Berlin pentru a convinge autorităţile germane că ţara sa nu s-a îndepărtat de Uniunea Europenă. Ianukovici a asigurat că Ucraina este un partener stabil pentru UE şi a chemat oficialităţile de la Berlin să contribuie la implementarea unor proiecte strategice comune, cum ar fi modernizarea conductelor de gaz. 

Atac cu cocktail Molotov la ambasada rusă din Minsk

n seara zilei de luni persoane necunoscute au aruncat sticle cu cocktail Molotov în curtea ambasadei Federaţiei Ruse. Nimeni nu a suferit în urma atacului. Una din sticle a nimerit în maşina de serviciu a ambasadei parcată în faţa clădirii. 

Autorităţile ruse au calificat acest act drept o încercare de a tensiona relaţiile ruso-bieloruse, dar au exclus ca structuirle de stat a Bielorusiei să aibă vreun amestec în acest incident.

Radio Echo Moskvy a subliniat că aceasta a fost prima acţiune neprietenoasă manifestată în mod deschis împotriva Rusiei.

Sursa: timpul.md

Ministerul Agriculturii pregăteşte o nouă listă a exportatorilor de fructe în Rusia

Ruşii nu se grăbesc să avizeze lista celor 136 de exportatori de produse agroalimentare din Moldova, trimisă vineri de autorităţile de la Chişinău. Astăzi, Ministerul Agriculturii pregăteşte o nouă listă a exportatorilor.

114 loturi de vinuri și cognac moldovenesc declarate sub standardele ruse de calitate

Serviciul sanitar rus anunţă că nu corespund standardelor de calitate 114 loturi de vin şi cognac produs în Republica Moldova dintre cele aproape 4 mii verificate de la începutul anului. În total au fost verificate peste 47 de milioane de litri. Rospotrebnadzor spune că este nemulţumit de calitatea vinului produs de companiile Ungheni-Vin, Cricova, Lion Gri, Imperial Vin, Vinăria-Bostavan şi Standard Moldovenesc.
Rusia a înteţit controalele de calitate asupra vinurilor moldoveneşti, verificând de la începutul anului produsele livrate pe piaţa rusă de 35 de companii moldoveneşti.

 

Sursa: europa libera

Moscova ar putea interzice camioanelor moldoveneşti să treacă hotarul rus

După ce acum câteva zile a oprit la graniţă camioanele din proprietatea a şase firme de la Chişinău, Moscova ameninţă transportatorii moldoveni cu noi sancţiuni.

Kremlinul regândeşte strategia de politică externă. Discursul preşedinlelui rus Dimitri Medvedev

 

Într-o întâlnire recentă cu cu diplomaţii rusi, ambasadori şi reprezentanti ai statului trimişi la organizaţile internaţionale, preşedintele Medvedev a faut apel la reorganizarea priorităţilor de politică externă ale Rusiei.

 

Preşedintele rus a cerut diplomaţilor să se concentreze asupra a trei obiective majore: promovarea modernizării economice şi industriale pentru a construi o economie inovativă, întărirea democraţiei şi societăţii civile în Rusia şi creşterea cooperării internaţionale în lupta împotriva crimei organizate.

 

Doar 2,8% din vinurile din Moldova, verificate de ruşi, nu corespund noprmelor de calitate

Imaginea 1/1

Aproximativ 1,3 milioane de litri de vinuri moldoveneşti au fost respinse de către autorităţile ruse în primele şase luni ale acestui an. În total, Serviciul sanitar al Rusiei a verificat producţia alcoolică de la 35 de companii din Moldova.

Free Joomla! template by L.THEME