Simpozionul omagial „Astronomul Nicolae Coculescu, – 150 de ani de la naştere”

În 2016 se împlinesc 150 de ani de la naşterea profesorului Nicolae Coculescu, numit de Spiru Haret, la 1 aprilie 1908, director al Observatorului din Bucureşti, în prezent Institutul Astronomic al Academiei Române.

Cu acest prilej, Institutul Astronomic al Academiei Române, în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României, organizează luni, 31 octombrie a.c., 10h, la sediul BNaR din bulevardul Unirii 22, sala „Mircea Eliade”, simpozionul omagial

„Astronomul Nicolae Coculescu, – 150 de ani de la naştere”

Prof. Coculescu a fost decan al Facultăţii de Ştiinţe, prorector al Universităţii din Bucureşti pentru o scurtă perioadă, autor al unor însemnate lucrări de astronomie, primul director al Observatorului Astronomic din Bucureşti, primul participant la o expediţie astronomică internaţională (Senegal, 1893, eclipsa totală de Soare), membru fondator al Academiei de Ştiinţe din România, una din cele mai reprezentative figuri ale ştiinţei europene, continuată prin fiul său, Pius Servien, fondator al teoriei ritmurilor şi lingvisticii matematice.

Oaspeţi ai Simpozionului vor fi prof. Nikolaos Siokis de la Universitatea din Thessaloniki, care va vorbi despre rădăcinile aromâne ale astronomului, precum şi dna Elisabeth Lambert-Servien, care va vorbi despre tatăl ei, Pius Servien, fiul astronomului.

Simpozionul va fi urmat de lansarea monografiei „Nicolae Coculescu – o viaţă printre stele” de Magda Stavinschi şi de vernisajul expoziţiei bazate pe documentele aflate la BNaR sau în arhiva Institutului Astronomic.

 

În ajun, mai exact duminică 30 octombrie, ora 15, ÎPS Robu va oficia un requiem la mormântul astronomului de la Cimitirul Bellu Catolic.

Alte detalii pe http://www.astro.ro/Coculescu-150.html


Dr. Magda Stavinschi

Free Joomla! template by L.THEME