Cenuşa de la Cernobîl, pusă în mişcare de incendii

Incendiile provocate de valul de căldură din Rusia şi Ucraina riscă să formeze nori radioactivi odată ce se extind către regiunile contaminate cu pulberi provenite în urma accidentului nuclear de la Cernobîl. 

 Guvernatorul regiunii Kiev din Ucraina, Orestes Turkevici, a confirmat producerea unor incendii în zonele contaminate, dar a asigurat că acestea sunt de mică intensitate. „Există un incendiu în zona Cernobîl, pe o suprafaţă de 0,1 hectare, care a fost localizat şi eliminat. Un alt incendiu s-a produs pe o suprafaţă de 12 hectare în zona Cernobîl 13, dar a fost eliminat", a declarat Turkevici, citat de BSANNA News.

Pericolul apariţiei unui nor de cenuşă radioactivă planează şi asupra regiunii Briansk din Rusia, puternic contaminată în 1986.

Sursa: timpul.md

 

 

Musonul soseşte în Europa

Potrivit climatologilor de la Institutul de biometeorologie din Florenţa, citaţi de La Repubblica, "cuvintele pe care le utilizam  în mod curent pentru a descrie ploile excepţionale care au lovit Europa nu mai oferă un tablou real a ceea ce se întâmplă astăzi cu adevărat". Iată de ce, explică aceştia, s-ar putea să fim obligaţi să adăugăm cuvântul "muson" la dicţionarul nostru climatic european. Incălzirea planetei duce la creşterea temperaturii şi a dimensiunii maselor de aer cald provenind din Sahara. Pe frontul occidental, ele se lovesc de curenţi de aer rece şi umed venind din Atlantic, provocând ploi torenţiale, ca cele care au măturat de curând Europa Centrală, unde procentul de precipitaţii s-a dublat în raport cu media normală. Pe frontul oriental, aceste mase nu întâlnesc obstacole şi provoacă valuri de căldură şi incendii, ca în Rusia. "Energia care se află în mijlocul acestor fenomene atmosferice creşte din ce în ce mai repede, căci gazul cu efect de seră reţine căldura, iar fenomenul se accelerează în lipsa contra-măsurilor", afirmă cotidianul roman, care speră că recentele catastrofe vor pune presiune pe participanţii la conferinţa de la Cancun asupra schimbărilor climatice din decembrie (COP16).

Sursa: presseurop.eu

Canicula şi incendiile lovesc în economia Rusiei

În Rusia, incendiile au continuat să se extindă pe o rază de până la 135 de kilometri de Moscova, care rămâne acoperită de fumul toxic. Canicula şi incendiile au dus deja la o dublare a deceselor : autorităţile ruse au admis că în medie, şapte sute de oameni mor zilnic în "cea mai gravă catastrofă de acest fel din ultimii o mie de ani".

O ultimă victimă a fost un militar, care s-a luptat cu flăcările izbucnite în apropierea centrului nuclear Sarov, la cinci sute de kilometri de Moscova.

Materialele explozibile din aceasta fabrică de arme nucleare au fost evacuate încă de acum şase zile, pentru a se evita o catastrofă.

În acest context extrem de dificil pentru autorităţile ruse, secretarul de stat american, Hilary Clinton i-a promis sprijin ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, căruia i-a cerut, pe de altă parte, să susţină operaţiunea de retragere a familiilor personalului ambasadei americane la Moscova.

Între timp, agenţiile de specialitate avertizează că efectele economice ale incendiilor şi caniculei încep să se resimtă din ce în ce mai puternic.

FT: Banii veniti de la FMI au etichetat Romania ca o tara cu probleme

Acceptarea banilor de la FMI, in timp ce Ungaria respinge ajutorul Fondului, pare sa fi marcat Romania ca o tara cu probleme, potrivit Financial Times (FT), care comenteaza esecul Ministerului de Finante de la Bucuresti de a vinde obligatiuni din cauza randamentelor ridicate cerute de investitori, potrivit Mediafax.

Spania, unul dintre statele considerate de investitori ca avand probleme in administrarea datoriei suverane, a vandut titluri in valoare de 3,5 miliarde de euro, pe o perioada de trei ani, la un randament de 2,28%, cu peste un punct procentual mai putin fata de 3,32% in iulie.

"Licitatia Romaniei a avut, insa, mai putin succes. Ministerul Finantelor a respins ofertele pietei, deoarece investitorii cereau randamente de peste 8%, cu aproape un punct procentual peste actualul randament. Acceptarea de catre Romania a banilor de la Fondul Monetar International pare sa aiba efectul opus (celui vizat - n.r.), marcand tara ca una cu probleme, ceea ce ar putea explica de ce Ungaria continua sa respinga ajutorul Fondului", noteaza FT.

Productia industriala a României crescut cu 4,4% in primul semestru

Productia industriala a avansat in luna iunie fata de luna precedenta si comparativ cu iunie 2009, atat in serie bruta cat si in serie ajustata. Pe primul semestru cresterea a fost de 5,6% in serie bruta si de 4,4% ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si sezonalitate.

Productia industriala a crescut in luna iunie fata de luna precedenta, atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 4,7%, respectiv cu 1,9%.

Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala (serie bruta) a crescut cu 6,7%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a crescut cu 4,7%.

Deficitul comercial al României a urcat in iunie la 4,7 mld. euro

Deficitul comercial a urcat la sfarsitul lunii iunie la 4,7 miliarde euro, cu 25,4 milioane euro fata de nivelul inregistrat in primul semestru din 2009. Exporturile au avansat cu 25,8%, la 17,1 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 19,3% la 21,8 miliarde euro, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri in primul semestru din 2010 a fost de 52,25 miliarde lei (12,59 miliarde euro) la expedieri si de 65,13 miliarde lei (15,69 miliarde euro) la introduceri, reprezentand 73,4% din total exporturi si 71,8% din total importuri.

Datorita bazei de calcul mai reduse, exporturile extra UE 27 au avut o dinamica mai buna, avansand cu 32,3%, la 4,57 miliarde euro, iar importurile extra UE 27 au urcat cu 30,6%, la 6,17 miliarde euro, ceea ce corespunde unui deficit de 1,6 miliarde euro, cu 330 de milioane euro mai mare decat in primele sase luni de anul trecut.

În România inflatia a urcat la 7,5% in iulie

Rata anuala a inflatiei a urcat la 7,5% in luna iulie, potrivit unui sondaj realizat la nivelul membrilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR). Estimarile analistilor in ceea ce priveste inflatia anuala au variat intre 7% si 8,3%.

Rata lunara a inflatiei s-a situat in iulie la 2,95%, conform sondajului AAFBR (estimarile fiind incadrate in intervalul 2,4% - 3,6%), in timp ce rata anuala a fost de 7,5% (estimarile variaza intre 7% si 8,3%).

Pentru finele anului 2010, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza rata anuala a inflatiei la 8,1% (estimarile variaza intre 7% si 8,5%). Estimarea de 8,1% reprezinta opinia a 25% dintre respondenti.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 50 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.

Primele date oficiale privind impactul majorarii cotei TVA cu 5 puncte procentuale - la 24% - asupra evolutiei preturilor in luna iulie vor fi publicate miercuri de catre Institutul National de Statistica. Economistii sustin ca inflatia lunara ar putea fi de pana la 3 puncte procentuale, insa se asteapta la majorari de preturi si in lunile urmatoare.

Sursa: wall-street.ro

“Cetăţenii europeni pot fi expulzaţi din motive de politici publice, securitate publică sau sănătate publică"

 "Nu pot exista expulzări ale unor serii de cetăţeni europeni", declară, într-un interviu acordat postului nostru de radio, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru Justiţie şi Afaceri Interne, Michele Cercone.

Preşedinţia şi Guvernul francez au decis, în ultimele săptămâni, să închidă o serie de locuri de campare în care îşi făcuseră tabere, mai mult sau mai puţin legal, cetăţeni europeni de etnie romă. Unii dintre ei provin din România şi Bulgaria - iar în cazul acestora, autorităţile de la Paris au decis expulzarea lor către ţările de origine. Alexander Andreev l-a întrebat pe Michele Cerconi, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru Justiţie şi Afaceri Interne, dacă responsabilii comunitari au luat în calcul să intervină în aplanarea tensiunilor din Franţa.

"Suntem, înainte de toate, angajaţi în respectarea aplicării legislaţiei anti-discriminare, convenită la nivelul Uniunii Europene între statele membre şi Parlamentul comunitar. Integrarea romilor dispune de instrumente şi politici europene. Aş da exemplul fondurilor structurale dar şi pe cel al Fondului Social European. Într-o oarecare măsură, prin extensie, Fondul Agricol European pentru Dezvoltare Rurală a fost, de asemenea, folosit în anumite ţări pentru integrarea populaţiei rome. Iar din mai 2010, regulile de folosire a banilor din Fondul European de Dezvoltare Rurală au fost modificate pentru a simplifica accesarea acestora în folosul grupurilor minoritare cum ar fi tocmai populaţiile de etnie romă. Scopul este să li se poată construi locuinţe. Este, iată, deja un efort consistent depus de Comisie şi Uniune".

Banca Mondială: România oferă acces limitat la informaţiile privind terenurile de vânzare

V-aţi gândit să vă extindeţi afacerea în Angola? Înarmaţi-vă cu răbdare. Durează vreo şase luni până se rezolvă toate actele. În Canada e mai simplu - cam o săptămână. Şi mai simplu este în Georgia. Banca Mondială a studiat climatul investiţional din 87 de naţiuni.

Dacă nu e suprareglementare, atunci sunt legile depăşite; dacă legile nu sunt depăşite, atunci metodologia de aplicare a normelor existente este fie alambicată, fie deficitară. Dacă nu se aplică nici una dintre cele trei reguli anterior enunţate, atunci, cu siguranţă, aţi nimerit în Ruanda.

Conform unui studiu realizat de Banca Mondială în 87 de state, Canada şi Georgia se numără printre cele mai atractive pieţe investiţionale. Multe altele, însă, pierd şanse pentru că nu au ştiut să faciliteze intrarea firmelor străine. În medie, străinilor le este necesar un timp cu 50% mai lung pentru a-şi legaliza prezenţa pe piaţă decât investitorilor autohtoni.

Free Joomla! template by L.THEME