La Moscova experţii discută problema livrării vinului moldovenesc pe piaţa Rusie


Experţii moldovei au sosit astăzi la Moscova pentru a discuta cu colegii lor problema livrării vinului moldovenesc pe piaţa Rusiei. În prezent Rospotrebnadzorul a rebutat 52 loturi de vin, divin şi vin brut din Moldova. La punctul vamal Solnţevo au fost reţinute 46 camioane.
Medicul sanitar principal al Rusiei a acuzat guvernul Filat de incompetenţa şi incapacitatea administrării problemelelor privind calitatea vinului, totodată Ghenadii Oniscenko a exclus motivul politic din acuzaţiile lansate de el. Potrivit afirmaţiilor sale, în vinurile moldoveneşti au fost depistate asemenea substanţe precum dibutilftalat şi pesticide. La rîndul său, ministrul agriculturii din Moldova affirma că despre toate pretentiile vizavi de marfuri, cît şi cele în adresa guvernului le află din presă, or oficial instituţia nu a fost informată despre apariţia unor astfel de probleme. Valeriu Cosarciuc menţionează şi alt fapt: pesticidele sunt prezente în toate vinurile, şi în cele produse în Franţa, şi în cele produse în Chilie - asemenea informaţie este făcută publică şi nu este ascunsă, iar pentru a te otrăvi cu substanţa dibutilftalat, care de altfel este prezentă şi în apă, şi în aer, este nevoie de un efort mare.
Ministrul Cosarciuc a fost exclus din componenţa delegaţiei care a plecat la Moscova pentru negocieri: la insistenţa lui Ghenadii Oniscenko. Oficialul rus e sigur că este nevoie de a clarifica disensiunile la nivel de expertiză ci nu la nivel politico-administrativ. Valeriu Cosarciuc nu este împotrivă, însă el consideră că dacă există obiecţii faţă de unii agenţi economici - anume aceştia trebuie sancţionaţi, dar nu toţi colegii lor de breaslă dintr-o ţară.
Valeriu Cosarciuc spune că vinurile moldoveneşti sunt produse conform regulamentului european în domeniul calităţii. Odată cu apariţia veştilor îngrijorătoare, specialiştii ministerului au verificat imediat actele ce ţin de aceste loturi – insa nu s-au depistat probleme nici la o etapa de producere a vinului.
Potrivit spuselor ministrului, agenţii economici pot demonstra că marfurile lor corespund tuturor parametrilor, apelînd la laboratoarele independente, după care ar putea cere despăguribi. Nu prea este clar cum s-ar putea calcula şi compensa despăguribirile tuturor producătorilor , orientaţi spre această piaţă: fiindcă toţi aceştia apriori sunt suspectaţi datorită unor asemenea cazuri. Mai mult, au apărut alte incomodităţi: autoritatea fitosanitară a Rusiei a retras ofertele de deschidere a noilor puncte de trecere pentru importul vinului moldovenesc, iar Moldova rămîne a fi unicul furnizor al Rusiei în cazul căruia, sunt supuse testelor de calitate fiecare lot de vinuri, deşi în cazul celorlalţi furnizori sunt efectuate doar testări selective.

TV-7

Free Joomla! template by L.THEME