Perseidele, vizibile în noapte de joi spre vineri


In fiecare an în această perioadă îşi face apariţia curentul de meteori Perseide. Este vorba de aşa-numita ploaie stelară care în perioada 17 iulie şi 24 august este cea mai vizibilă.

Maximul curentului va veni pe 13 august, între orele 8 şi 11, ora României.

În noaptea de joi spre vineri vom putea vedea cea multe stele căzătoare. Cea mai buna perioadă de urmarire este după miezul nopţii până dimineaţa.

Zilele acestea Pământul întalneşte, în drumul său prin spaţiu, meteoroizii care circulă pe orbita cometei Swift-Tuttle. Adrian Şonka directorul Observatorului Astronomic din Bucureşti (audio) în dialog cu Mihaela Dedeoglu despre ploaia de stele.

Observatorul Astronomic din Bucureşti va fi deschis toată noaptea de 12-13 august, începand cu ora 21.

Sursa: rfi.ro

Preşedintele Traian Băsescu a precizat la Radio România Actualităţi că ţara noastră trebuie să fie suficient de consolidată economic şi financiar pentru a face faţă în zona euro.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Radio România Actualităţi că România trebuie să îşi reevalueze momentul intrării în zona euro.

Potrivit calendarului de aderare, România trebuia să intre în zona euro în anul 2014.

Preşedintele a adăugat că acest lucru nu este cauzat de posibilităţile României de a-şi atinge parametrii ceruţi.

"Problema este dacă România va fi suficient de consolidată financiar şi economic pentru a face faţă în zona euro.

"Aceasta este o decizie ce nu poate fi luată acum. Personal chem la regândirea calendarului de aderare la zona euro ca urmare a nerezolvării prompte a deficitelor structurale şi a problemelor pe care le avem în finanţarea deficitelor", a mai spus Traian Băsescu.

Expozia itineranta „Campaniile Armatei Române – România în Primul Război Mondial 1916-1919” vernisata la Cluj


Biblioteca Naţională a României în colaborare cu Departamentul Cluj al Societăţii Astra, Fundaţia Chora, Fundaţia Culturală “Carpatica” şi Universitatea Tehnică Cluj-Napoca organizează joi, 12 august 2010, ora 13,00, la Galeria „Casa Artelor” a Fudaţiei Culturale „Carpatica” vernisarea expoziţiei itinerante „Campaniile Armatei Române – România în Primul Război Mondial 1916-1919”.

Expoziţia cuprinde documente istorice si foto din Arhiva Istorică şi Cabinetul Foto ale Colecţiilor Speciale ale BNR. Evenimentul este dedicat împlinirii a 94 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.

La vernisaj participa istorici, personalităţi culturale şi locuitori ai Clujului, reprezentanţi ai presei locale, care vor evoca, prin alocuţiuni, eroismul ostaşilor români şi importanţa istorică a Armatei Române.

Expoziţia va fi deschisă în zilele de 12, 13, 16, 17, 18, 19, 20 august,

între orele 11 – 15.

 

Locul desfăşurării expoziţiei Galeria „Casa Artelor” a Fudaţiei Culturale „Carpatica”, Bd. Eroilor nr.16, municipiul Cluj-Napoca.

A fost lansata o pagina web dedicata referendumului constitutional din Moldova

Asociatia ADEPT, membru al Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte, a lansat pagina web dedicata referendumului constitutional din 5 septembrie. Pagina poate fi accesata pe adresa www.alegeri.md, comunica Agentia DECA-press.
Pagina web ofera o informatie ampla si echidistanta despre exercitiul electoral preconizat, precum si despre scrutinele anterioare de acest gen.
Pe resursa sunt prezentate reglementarile juridice, documentele Comisie Electorale Centrale (CEC) relevante pentru organizarea si desfasurarea referendumului, lista participantilor la referendum si pozitia acestora, declaratiile si comunicatele de presa ale participantilor la referendum, rapoartele de monitorizare ale procesului electoral.
Pagina web va contine materiale electorale ale participantilor electorali, contestarile acestora depuse la CEC si alte informatii utile in scopul informarii opiniei publice, monitorizarii si contributiei asigurarii corectitudinii desfasurarii exercitiului electoral din 5 septembrie.
Pagina web este editata in limbile romana, engleza si rusa.

 

Sursa: deca-press.md

Cenuşa de la Cernobîl, pusă în mişcare de incendii

Incendiile provocate de valul de căldură din Rusia şi Ucraina riscă să formeze nori radioactivi odată ce se extind către regiunile contaminate cu pulberi provenite în urma accidentului nuclear de la Cernobîl. 

 Guvernatorul regiunii Kiev din Ucraina, Orestes Turkevici, a confirmat producerea unor incendii în zonele contaminate, dar a asigurat că acestea sunt de mică intensitate. „Există un incendiu în zona Cernobîl, pe o suprafaţă de 0,1 hectare, care a fost localizat şi eliminat. Un alt incendiu s-a produs pe o suprafaţă de 12 hectare în zona Cernobîl 13, dar a fost eliminat", a declarat Turkevici, citat de BSANNA News.

Pericolul apariţiei unui nor de cenuşă radioactivă planează şi asupra regiunii Briansk din Rusia, puternic contaminată în 1986.

Sursa: timpul.md

 

 

Free Joomla! template by L.THEME