Zilele filmului romanesc la TIFF

Zilele Filmului Romanesc incep joi la Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), publicul fiind asteptat la proiectiile unor filme realizate de regizori consacrati si apreciate la festivaluri internationale de prestigiu, transmite Agerpres (3 iunie).

Timp de trei zile, la TIFF vor rula 16 productii de lung metraj si alte 19 scurtmetraje originale.

Filmul ''Aurora'', in regia lui Cristi Puiu, selectionat in sectiunea ''Un Certain Regard'' a Festivalului de Film de la Cannes, ruleaza joi la TIFF, la cinematograful "Republica", de la ora 18,45, in prezenta regizorului si a echipei.

 

"Gazprom " a micsorat pretul la gaze pentru tarile loiale Rusiei

 

„Gazpromul” are relatiile in privinta gazelor cu statele din fosta URSS departe de cele ale pietei actuale. Asuora preturilor la livrarile de gaze influenteaza politica, scrie agentia ??? daily. Astfel, potrivit bugetului pentru acest an al monopolului rusesc gazul pentru tarile „loiale” Rusiei va costa in medie 210 dolari. pentru 1 mie de metri cubi, in timp ce, spre exemplu, pentru  Georgia pretul mediu anual va fi aproximativ de 270 dolari. In acelasi timp in sfera achizitiilor „Gazprom” reiese din necesitatea de a-i mentine pe vanzatorii sa acceada pe piata europeana.Dorinta de-a evita concurenta impune monopolul rus sa nu admita ca vanzatorii din Asia Centrala sa iasa in spatiul european. „Gazprom” intentioneaza si anul acesta sa achizitioneze din aceasta regiune, acelasi volum casi cel din anul precedent, estimativ 33 miliarde de metri cubi. Reexportarea aduce beneficii colosului rus si totodata este si o arma punitiva destul de serioasa la adresa celora care incearca sa se desprinda de Rusia.

Monopolul a reusit substantial sa diminueze pretul la gazul turkmen(222 doalri per 1 mia metri cubi), care anul trecut era egal cu costul de export al „Gazpromului” spre Europa (375,5 dolari).

Cele mai liberale preturi le are Uzbekistanul  - 220 dolari per 1 mia metri cubi si „Gazprom” achizitioneaza cel mai mult de aici - 13 mlrd. metri cubi. In schimb, holdingul rus achita cel mai scump pret pentru combustibil azer  - 244,5 doalri per 1 mie metri cubi in medie pe an. Dar ca sa nu permita gazului azer sa acceada in gazoductul european „Nabucco”, acesta achita aceasta suma. Gazul din Kazahstan monopolul rus achizitioneaza la pretul in mediu la 230,4 dolari. Si volumul este unul acceptabil - 9,3 mlrd. metri cubi in an..

Cel mai mare cost pentru gaze il achita Georgia, una din staele URSS, estimativ  270 doalri per 1 mii metri cubi in medie pe an. Mai costisitor era pana de curand in Ucraina (320-330doalri), dar dupa intelegerile din aprilie pretul mediu va fi  la nivelul de  230 doalri la 1 mie metri cubi. Ucraina a obtinut recent o reducere de 30% de la rusi. Mai ieftin este gazul rusesc pentru Belorusia, estimativ 170 doalri., putin mai scump in Armenia (182 ????.). Pretul pentru Republica Moldova este substantial mai mare, estimativ 240 dolari.

 

 

Rusia cere UE desfiintarea vizelor, in schimbul respectarii drepturilor omului

 

Liderii UE si ai Rusiei s-au intalnit in orasul rus Rostov pe Don in cadrul unui summit de doua zile. Pe agenda intalnirii figureaza, intre altele, o mare dorinta a Moscovei: desfiintarea vizelor pentru rusi.

Van Rompuy, Medvedev, si Barroso pe malul raului Don

Sute de persoane s-au adunat ieri seara (31.05.) pe malul celebrului rau Don pentru a-si zari presedintele, care invitase delegatia UE la o scurta plimbare la bordul vasului de croaziera MS Rossia. La cina de lucru au fost discutate primele teme importante vizand relatiile bilaterale. Parteneriatul pentru modernizare, de pilda, este un program menit sa ofere un nou cadru raporturilor dintre UE si Rusia, prin desfiintarea barierelor comerciale si stimularea investitiilor straine in Rusia. Reuniunea nu prevede insa necesitatea de a se ajunge la rezultate concrete, dincolo de un memorandum, o declaratie de intentie.    

Criticii reuniunii deplang tocmai acest aspect, anume absenta unor obiective concrete de dezvoltare a relatiilor dintre UE si Rusia. Expertul rus in relatii internationale, Fiodor Lukianov, explica: "In privinta UE ca ansamblu, programul parteneriatului pentru modernizare nu reprezinta decat o noua forma birocratica de intretinere a relatiilor cu Rusia. Cred ca parteneriatul real menit sa promoveze dezvoltarea economica a Rusiei se realizeaza in cadrul relatiilor bilaterale cu statele UE luate in parte".

Perspective diferite

O explicatie a lipsei unor teluri concrete poate consta in faptul ca insasi perspectiva europena asupra unui parteneriat cu Rusia difera de conceptia rusa. Moscova se concentreaza mai ales asupra aprofundarii cooperarii economice, aspect care ar implica si desfiintarea vizelor. Kremlinul insista asupra unor termene concrete in vederea realizarii acestui obiectiv:

Viceministrul rus de Externe, Alexandr Grusco, a declarat: "I-am rugat pe partenerii nostri europeni sa formuleze conceptia lor asupra criteriilor si pasilor care trebuie intreprinsi de ambele parti ca sa putem renunta la filosofie si sa trecem la concret, in speta la conditiile necesare renuntarii la obligativitatea vizelor".

Garantarea drepturilor omului

UE nu intentioneaza sa vina insa prea curand in intampinarea Moscovei in aceasta chestiune. Potrivit europenilor, desfiintarea vizelor implica, pe de o parte, adoptarea de catre rusi, a unor masuri de securitate precum eliberarea pasapoartelor biometrice si asigurarea unui control eficient al granitelor cu statele Asiei centrale. Pe de alta, ea presupune implementarea unor reforme ce tin de statul de drept. Cine revendica libertate de calatorie neconditionata, trebuie sa garanteze propriilor cetateni si drepturi constitutionale precum cel de a demonstra si cel de intrunire. Abia atunci, cetatenii rusi isi vor putea imagina viitorul in tara lor, a declarat vicepresedintele delegatiei euro-ruse din Parlamentul European, ecologistul Werner Schulz.

In acest context, delegatia UE si-a vazut confirmate exigentele chiar la fata locului. Ieri au fost arestati la Moscova peste 150 de manifestanti reuniti in cadrul unei demonstratii neautorizate de protest impotriva ingradirii libertatii de intrunire.

Sursa: Deutsche Welle

Free Joomla! template by L.THEME