Japonia: Topire parţială a miezului radioactiv la reactorul 2 de la Fukushima

Tipărire

Japonia : O topire parţială a miezului radioactiv este posibil să fi avut deja loc la reactorul 2 de la centrala atomică japoneză Fukushima 1. Anunţul a fost făcut de compania Tepco, care operează instalaţiile.

O încercare a autorităţilor de a răci reactorul prin pomparea de apă de mare a eşuat. Riscul de topire a miezului radioactiv este prezent la trei reactoare de la centrala Fukushima 1, după cum a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Yukio Edano.

Anterior, ministrul pentru strategie naţională, Koichiro Genba, a precizat că autoritatea nucleară a ţării exclude un scenariu asemănător Cernobâlului în Japonia.

Autorităţile japoneze reuşiseră să răcească două reactoare de la centrala nucleară Fukushima II, unde se estimează că răcirea integrală a instalaţiilor se va obţine până mâine dimineaţă.

La centrala nucleară japoneză Fukushima I, grav avariată de cutremurul devastator de vineri, au avut loc noi explozii la reactorul 3.

Potrivit autorităţilor, au fost distruşi pereţii exteriori ai reactorului, fără a fi afectată însă carcasa de oţel care protejează combustibilul nuclear.

Operatorul instalaţiei a informat că nivelul de radioactivitate generat de deflagraţie a fost destul de scăzut. Un lucrător al centralei a fost rănit.

Sâmbătă a avut loc prima explozie, care a distrus pereţii de beton ai reactorului 1.

Seismul de vineri a scos din funcţiune sistemul de răcire de la centrala Fukushima. Responsabilii japonezi au pompat în reactoare apă de mare, pentru a preveni supraîncălzirea acestora şi topirea miezului radioactiv.

Şi la centrul nuclear Fukushima II, aflat la doar câţiva kilometri distanţă, există aceleaşi probleme cu sistemele de răcire la mai multe reactoare.

Numărul victimelor, tot mai mare

O nouă alertă de tsunami a fost emisă de autorităţile nipone, după o nouă replică seismică puternică. Avertizarea a fost ulterior ridicată.

Numărul victimelor seismului de vineri urmat de un val uriaş continuă să crească. Pe coasta de nord a ţării fuseseră recuperate până acum 2000 de cadavre. Poliţia japoneză a anunţat însă găsirea a încă 1000 de corpuri neînsufleţite.

Doar în oraşul Miyagi, cel mai apropiat de epicentrul cutremurului de magnitudine 9 pe scara Richter, se bănuieşte că au murit peste 10.000 de oameni.

Peste 200.000 de locuitori au fost evacuaţi pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei Fukushima. Sistemul de răcire pentru şase reactoare nu mai funcţionează la acest centru nuclear.

Premierul Naoto Kan consideră că Japonia trece prin cea mai gravă criză de la al doilea război mondial. El şi-a exprimat convingerea că ţara poate să depăşească această situaţie.

Milioane de persoane au rămas fără apă potabilă şi curent electric. Potrivit presei, aproape 400.000 de oameni s-au refugiat din calea distrugerilor. În cinci provincii nipone au fost ridicate 1400 de tabere de urgenţă.

Guvernul a dublat la 100.000 numărul soldaţilor care participă la misiuni de salvare. 70 de ţări au anunţat ajutoare pentru Japonia, echipele de specialişti din SUA şi Germania au ajuns în statul nipon sau se îndreaptă într-acolo.

Magnitudinea seismului de vineri a fost de 9 pe scara Richter, potrivit măsurătorilor oficiale anunţate de autorităţi.

Economia, sub presiune 

Mai multe concerne-gigant, printre care constructorii auto Toyota, Nissan şi Honda, precum şi producătorul de electronice Sony, au anunţat oprirea producţiei, din cauza daunelor provocate de seism.

Indicele Nikkei a pierdut peste şase procente în prima zi de tranzacţii pe bursa din Tokio. Banca centrală a Japoniei vizează pomparea în piaţă a sumei record de 160 de miliarde de euro, pentru a-i calma pe investitori.

Guvernul a renunţat la măsura anunţată anterior de a opri curentul electric pentru trei ore la Tokio şi în alte oraşe şi a cerut în schimb populaţiei să facă economie de energie electrică.

Sursa: deutsche welle