Despre “resetarea” ruso-americana la cateva zile dupa vizita lui Biden in Rusia: Analisti rusi - SUA pun la cale razboaie la frontiera Rusiei

Tipărire

SUA incearca sa destabilizeze situatia din Asia Centrala, facand speculatii cu religia si “libertatea credintei”. Ambasadorul rus la Organizatia pentru securitate si cooperare din Europa (OSCE) Ian Kelly critica dur situatia din Tadjikistan, guvernul caruia, potrivit acestuia, a aplicat masuri de represiune in privinta credinciosilor.

In primul rand Kelly a fost revoltat de faptul ca presedintele tadjik Emomali Rahmon a propus un proiect de lege cu privire la “Responsabilitatea parintilor pentru educatia copiilor” prin care tinerilor in varsta de pana la 18 ani li se interzice sa faca parte din asociatii religioase. In cazul in care legea nu va fi respectata, parintii vor decadea din drepturi.

Ian Kelly se teme ca minorilor li se va interzice sa participe la slujbele religioase, cu exceptia celor de inmormantare. In legatura cu aceasta ambasadorul american la OSCE a facut apel adresat Dushanbe: “facem apel la guvernul Tadjikistanului sa renunte la aceasta propunere, care ar insemna o incalcare serioasa a libertatii credintei” In acelasi timp el a amintit despre alte momente cum ar fi interdicatia de a vizita moscheile de catre femei.

In urma cu cativa ani Consiliul tadjic al ulemilor (muftiilor) a interzis femeilor sa viziteze moscheile in care nu exista incaperi speciale destinate acestora.

O alta nemultumire a lui Kelly este incercarea autoritatilor tadjice de a limita numarul cetatenilor, care studiaza in institutiile religioase din strainatate. La sfarsitul anului 2010 Rahmon si-a exprimat temerea ca studentii care au studiat in astfel de medrese “se intorc in patrie teroristi si extremisti”, facand apel la parintii unor astfel de tineri sa-si aduca imediat copiii acasa.

Analistii rusi mentioneaza ca autoritatile tadjice au afirmat ca tendinta este de a pastra caracterul laic al statului. In acest sens Rahmon a interzis elevelor si studentelor sa poarte baticuri musulmane in scoli si universitati. Recent Rahmon a criticat femeile care poarta astfel de baticuri in viata cotidiana.

Analistii rusi isi pun intrebarea de ce acum SUA joaca rolul de aparator ai musulmanilor tadjici, cunoscandu-se simpatia lor fata de islam.

Serghei Miheev, directorul general al Centrului de Conjunctura Politica comenteaza: “Nu este de mirare ca americanii incearca sa faca presiuni asupra lui Rahmon. In primul rand serviciile speciale ale SUA si tot felul de organizatii sponsorizate de acestea in mod traditional au contacte cu islamistii din Asia Centrala, inclusiv cu radicalii din gruparile teroriste. De asemenea ei coordoneaza activitatea fondurilor saudite, reprezentantii carora duc o activitate subversiva in multe tari ale lumii.

In cuvinte condamna terorismul, dar in fapte il apara acolo unde le convine. Insa daca ramanem in Asia Centrala, scopul lor este de a destabiliza situatia in Tadjikistan  urmand exemplul evenimentelor din Andijanul uzbek din 2005. Si fac acest lucru pentru a crea o situatie favorabila pentru a interveni si de a-si largi prezenta militara in regiune”.

 

Gheidar Gemal, presedintele Comitetului Islamic din Rusia: “ ...Toata problema consta in faptul ca acum SUA se ocupa activ de aprinderea unui razboi pe un teritoriu enorm din Magreb pana in India si in mod special in apropierea imediata a frontierelor Rusiei.

Politica lor in Tadjikistan reprezinta unul dintre nucleele acestei activitati de declansare a incendiului in Lumea Veche. Spre exemplu ceea ce ei fac in aceasta tara, nu se poate discuta fara a lua in calcul ceea ce ei fac in Africa de Nord. Acum ei incearca sa bage in operatiunea impotriva Libiei pe aliatii lor europeni din NATO si sa faca in asa fel incat regiunea de sud a Marii Mediteraniene sa inceapa lupta cu cea din nord. Si anume americanii in ultimii trei ani ii sustineau pe jihadistii anti-gaddafisti.

In ceea ce priveste Tadjikistanul, americanilor nu le place ca Rahmon are relatii amicale cu Moscova si cu incapatanare nu vrea o inrautatire a relatiilor cu Uzbekistanul. Ei doresc un conflict tadjiko-uzbek, folosind miscarile radicale, de tipul Miscarii Islamice uzbece. Cuvintele spuse de ambasadorul american la OSCE pot servi drept semnal pentru fortele pe care le-au intretinut si crescut. Organizand un incendiu serios in regiune, ei creaza un focar global de instabilitate la frontierele rusesti”.

 

Tot analistii rusi considera ca Statele Unite provoaca un razboi al Kurilelor. Toate la cateva zile de la vizita vice-presedintelui american Biden la Moscova.