Presa americana: "Vizita lui Biden in Moldova - miscare de provocare a Moscovei"

In presa internationala apar tot mai multe articole despre vizita vicepresedintelui SUA la Chisinau - ultima escala din actualul sau turneu european.

"Biden va petrece cateva ore la Chisinau, unde se va intalni cu liderii pro-occidentali pentru a le demonstra sustinerea pentru aspiratiile de integrare europeana ale Guvernului de la Chisinau", transmite Agence France Presse, citata de Moldpres.

AFP adauga ca "Joe Biden va sustine si eforturile de iesire dintr-o indelungata criza politica si economica".

Publicatia americana The Wall Street Journal dedica doua articole vizitei lui Biden la Chisinau, primul dintre care este intitulat "Intalnirea din Moldova este urmatoarea miscare de provocare a Moscovei".

"Ceea ce complica si mai mult lucrurile, spun diplomatii, este tensiunea crescanda intre Rusia si Republica Moldova, care, sub conducerea lui Filat, incearca sa-si consolideze rapid legaturile cu Uniunea Europeana", scrie publicatia.

"Este si o riposta la adresa Rusiei, fata de care oficialii occidentali au pretentii ca s-ar implica fara niciun drept in afacerile Republicii Moldova", scrie The Wall Street Journal, care concluzioneaza ca "Filat spera ca edificarea unor institutii functionale in interior si consolidarea legaturilor cu UE vor ajuta Moldova in abordarea a doua dintre cele mai grave probleme ale sale: numarul mare de cetateni care sint nevoiti sa lucreze peste hotare si confruntarea cu regiunea sa separatista Transnistria".

Cel de-al doilea articol se refera la situatia din raioanele de peste Nistru. The Wall Street Journal relateaza ca "Nicio tara din lume nu recunoaste Transnistria. Dar acest lucru nu a impiedicat autoritatile din aceasta parte separatista a Moldovei sa-si adopte simboluri statale de tip sovietic".

"Pe masura ce Uniunea Europeana si NATO se extind spre est, conflictul inghetat de pe Nistru revine in avanscena. Liderii europeni isi intensifica eforturile pentru a rezolva chestiunea transnistreana concomitent cu procesul de apropiere de UE, gestionat de Guvernul pro-occidental", scrie The Wall Street Journal.

Publicatia ruseasca de limba engleza The Moscow Times isi intituleaza articolul despre Joe Biden in Moldova "Momentul Moldovei" si afirma ca "Moldova este cea mai saraca tara din Europa, dar este importanta din punct de vedere strategic pentru Statele Unite".

"Aspiratiile europene ale Moldovei au revenit in prim-plan in 2009, odata cu venirea la putere a Aliantei pentru Integrare Europeana, o subreda coalitie dintre nationalisti moldoveni românofoni, pragmatici cu inclinari spre afaceri si aripa reformatoare a vechii garzi rusofone. Statele Unite, in cooperare cu partenerii sai europeni, pot oferi stimulare, dar numai moldovenii insisi pot furniza motivatia necesara pentru a schimba lucrurile in cel de-al treilea deceniu dupa independenta", scrie The Moscow Times.

Sursa: stirea zilei.md

 

Free Joomla! template by L.THEME