Expert ucrainean: cu asa prieteni ca Rusia nu avem nevoie de dusmani

Politicienii rusi sunt multumiti de actiunile presedintelui Ucrainei Viktor Yanukovici, deoarece acestea sunt profitabile pentru Rusia si nu pentru Ucraina, a declarat intr-un interviu politologul ucrainean Maxim Vetrov.

“Faptul ca politicienii rusi sunt multumiti de politica presedintelui ucrainean Viktor Yanukovici, iar cei ucraineni nu sunt multumiti, se poate explica simplu si fara scheme politice. Relatiile Ucrainei cu Rusia se dezvolta rau si sunt profitabile doar pentru Rusia. Haideti sa vedem, ce a primit Rusia in anul care a trecut. Un acord profitabil referitor la baza maritima de la Sevastopol. Extrem de profitabila, daca il privim din punct de vedere financiar. NATO plateste mult mai mult pentru arenda bazelor sale. Mai profitabil decat acordul cu privire la Flota Rusa a Marii Negre este doar contractul de livrare a gazului rusesc in Ucraina. Un tranzit ieftin si un gaz scump. Chiar si cu reducere, care reprezinta un fel de plata pentru stationarea flotei rusesti, pentru Ucraina gazul costa mai scump, decat pentru Germania, cu toate ca el mai trebuie pompat acolo pe un traseu de o mie de kilometri. Daca ar fi vointa politica, atunci acest acord inrobitor ar fi devenit caduc cu un an in urma. Nu este un secret faptul ca ex-premierul rus Yulia Timoshenko a semnat acest contract cu Rusia evident in interesul acesteia din urma. Inca nu discutam care a fost motivul, insa e un fapt evident. Si in baza aceasta contractul putea fi declarat caduc, incheiat in scopuri criminale si anulat. Preturile la gaz in Europa sunt mult mai mici. Gazul de sist este cu mai multa perspectiva”, a spus Vetrov.

Potrivit expertului o astfel de colaborare cu Rusia provoaca in Ucraina o crestere a nemultumirii fata de propriile autoritati si vecini. “Rusia, cu gazul ei de aur, care este inaccesibil Ucrainei, prin intermediul aceluiasi “Vneshekonombank” primeste controlul asupra unui numar tot mai mare a activelor ucrainene. Evident ca deputatii Dumei de Stat ai FR sunt multumiti de conducerea actuala a tarii. Iar afacerile si demnitarii ucraineni, cu cea mai mica doza de patriotism, au dreptate spunand ca o astfel de preietenie ne costa mai scump decat un razboi rece. Cu astfel de prieteni nu avem nevoie nici de dusmani”, a concluzionat el.

In data de 10 martie ziarul ucrainean “Segodnia”, care face parte din holdingul deputatului partidului regiunilor si sponsorul principal al partidului lui Yanukovici, Rinat Ahmetov, a publicat un material extrem de critic cu privire la starea relatiilor ruso-ucrainene. Facand trimitere la surse din interiorul guvernului ucrainean, ziarul scrie ca Rusia vrea sa fie o mare putere, insa nu vrea sa plateasca pentru acest statut, iar Putin este la fel de imperialist ca si Abramovici.

In data de 11 martie revista ucraineana “Profil” a publicat un interviu cu seful Comisiei pentru relatii internationale a FR Konstantin Kosacev, in care, ascesta a mentionat in mod special ca in Rusia nimeni nu era naiv si nu se astepta ca presedintele Ucrainei Viktor Yanukovici sa emita decrete la dictarea Moscovei.

 

 

 

 

 

 

Free Joomla! template by L.THEME