Evenimentele din lumea araba confirma necesitatea diversificarii resurselor energetice din UE

Tipărire

Miscarile sociale din Africa de Nord arata in ce masura stabilitatea politica si socio-economica constituie o conditie preliminara pentru securitatea livrarilor energetice in Uniunea Europeana (UE), afirma pentru Trend News Agency (Azerbaidjan) juristul german Frank Umbach, directorul programului 'Securitatea energetica internationala' din cadrul Centrului de strategie europeana a securitatii de la Munchen.

Tarile din sudul UE - Italia, Spania si Franta - depind de stabilitatea din Africa de Sud, iar ultimele evenimente de acolo indeamna tarile europene la o mai mare diversificare a surselor de petrol si de gaz in UE', subliniaza Umbach.

Livrarile de gaz din Libia in Europa, prin gazoductul Greenstream, au incetat din cauza revoltelor din aceasta tara. Companiile din domeniul petrolului si gazului au inceput sa-si sisteze operatiunile din Libia si sa-si evacueze angajatii. Acest lucru a dus la o crestere spectaculoasa a preturilor la petrol.

'Actualele evenimente din lumea araba demonstreaza necesitatea infiintarii unui 'al doilea coridor' si a gazoductului Nabucco, care propune importul de gaz nu doar din Azerbaidjan si Turkmenistan, ci chiar din Irak si pe viitor din Iran', isi exprima convingerea expertul german.

De altfel, in opinia lui Umbach, strategia comuna de diversificare incepe intotdeauna de la un echilibru pentru intreg pachetul energetic, nu doar de la importul de petrol si gaz. In afara de aceasta, cea mai buna strategie energetica ramane majorarea eficientei in utilizarea de energie.

'Nu cred ca lectia ultimelor luni consta in necesitatea trecerii de la un furnizor instabil de petrol si gaz la altul. Desigur, Rusia a fost mereu partenerul enetrgetic de baza al UE, insa Europa trebuie sa aiba grija sa nu devina prea dependenta in domeniul gazului, lucru care se va intampla daca statele membre ale UE nu vor avea grija sa-si asigure o mai mare diversificare si Rusia va continua sa asigure peste 60 la suta din importurile de gaz pe piata europeana', atentioneaza specialistul german.

Potrivit lui Umbach, tinand cont de legatura dintre pretul la gaz si cel la petrol, de eforturile UE in vederea diminuarii consumului si importurilor de gaz, de renasterea energeticii nucleare in Europa, de perspectivele gazului netraditional in Europa, de extinderea utilizarii gazului lichefiat si de majorarea importului de gaz din Norvegia, perspectivele pietei de gaz europene se vor schimba intr-un viitor nu atat de indepartat. 'Nu vad pe piata europeana loc pentru gaz din conducta, in conditiile in care este preconizata o reducere a consumului de gaz in Europa', afirma expertul german.

Proiectul South Stream prevede infiintarea unui nou traseu pentru livrarile de gaz din Rusia in Europa. Capacitatea acestui gazoduct ar urma sa fie de 63 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, iar investitiile totale ar urma sa se ridice la 25 de miliarde de euro. In opinia lui Umbach, Rusia nu detine gaz suficient pentru South Stream: alimentarea gazoductului cu gaz de la zacamantul Iamala sau de la altele noi constituie un proiect mult prea costisitor astazi, cand vor deveni accesibile surse de gaz alternative.

'Situatia instabila (din lumea araba) aminteste despre vulnerabilitatea Europei si lumii intregi: resursele de petrol ramase vor ajunge doar pentru 40 de ani. Epoca petrolului ieftin se incheie, in timp ce sectorul de transport din intreaga lume continua sa depinda de o singura sursa de energie - petrolul', subliniaza expertul german.

In acest fel, potrivit lui Umbach, oamenii trebuie sa-si dubleze eforturile globale in vederea elaborarii de resurse energetice de alternativa, folosite pentru transport, si sa faca motoare mult mai eficiente si mai economice din punct de vedere energetic.

Sursa: agerpres