Dmitri Abzalov, expert al Centrului de Conjunctura Politica al FR: Creste pretul petrolului

Tipărire

Principala stire a saptamanii a fost cresterea fortata a pretului la resursele energetice. Cauza cresterii costurilor la hidrocarburi a devenit inrautatirea situatiei in Libia – unul dintre cei mai mari producatori din domeniul gazului si petrolului din Africa. Pe fondul evacuarii specialistilor straini pretul la petrol la Bursa de la Londra a depasit pragul psihologic de 115 dolari pentru un baril.

“Libia exporta petrol in cele mai importante tari ale UE, care sufera cel mai mult din cauza problemelor legate de livrari. Slabirea partenerilor europeni este in favoarea Gazpromului. Monopolistul rus poate folosi conjunctura creata pentru efectuarea presiunilor asupra companiilor energetice ale UE.

Lovitura principala primita de pe urma micsorarii exportului libian ii va reveni companiei italiene Eni. Pe parcursul ultimilor doi ani Eni si Gazpromul nu au putut rezolva problema distribuirii gazului. Initial monopolistul rus propunea ca anume el sa se ocupe de vanzarea “combustibilului albastru” in tarile de tranzit. Totodata in Italia Gazpromul credea ca va lucra impreuna cu Eni. Compania italiana, dorea sa se ocupe de distributie mixta in toate tarile de tranzit, fara a se limita la Italia.

De asemenea partenerii nu puteau sa stabileasca sfera de activitate a intreprinderii mixte ruso-italiene. Initial se presupunea ca operatorul proiectului South Stream Ag va controla in mod exclusiv partea subacvatica si europeana a “South Stream”. Insa Eni a cerut sa fie inclusa in sfera de competenta a operatorului statiunea rusa de comprimare Beregovaia. Astfel, partea italiana se gandea ca va primi posibilitatea de a regla volumul de gaz pompat pe teava.

La conflictul corporatist s-a adaugat invitatia facuta EdF de a participa la South Stream. Potrivit intelegerilor intre Paris si Moscova compania franceza trebuia sa primeasca 10% din South Stream pe seama partii celorlalti participanti la proiect. Totodata Gazpromul considera ca intrarea EdF va avea loc pe seama miscorarii pachetului Eni. Insa compania italiana incerca sa obtina ca, concernul rus sa ofere si el francezilor o parte proportionala de actiuni ai operatorilor proiectului. Acest lucru i-ar fi permis Eni sa ramana un partener cu drepturi egale al Gazpromului in South Stream. Schema proportionala a impartirii partilor nu era pe placul Gazpromului, care dorea sa creasca influenta sa in proiect pe seama atragerii EdF. Pentru cresterea presiunii asupra monopolistului rus Paolo Scaroni a initiat cateva initiative ostile, una dintre care a fost unificarea South Stream cu Nabucco.

Inrautatirea situatiei in libia ii va permite Gazpromului sa-si intareasca pozitiile in cadrul negocierilor cu Eni. Flexibilitatea Eni va activiza constructia South Stream, care va fi capabil sa inlocuiasca gazul libian cu cel algerian.

In paralel cu accelerarea proiectelor de conducte, Gazpromul poate sa-si recastige o parte din piata. Monopolistul gazului si-a micsorat prezenta in UE in ultimii ani din cauza gazului lichifiat din Qatar, care se livreaza prin canalul de Suez. Vom aminti ca, odata cu “revolutia gazului de sist” in SUA, Doha a accelerat livrarile pe piata europeana, sporind capacitatile sale de prelucrare cu 67%. In rezultat exportul gazului natural qatarian in anul 2009 a constituit 68,19 miliarde de metri cubi. Totodata, in continuare volumul gazului qatarian pe piata europeana continua sa creasca datorita potentialului mare de export al acestei tari.

Cresterea livrarilor gazului qatarian pe piata europeana a dus deja la scaderea profitului si partii Gazpromului pe piata UE. Totodata demersul Doha a dus la inghetarea unui sir de proiecte ale companiei ruse si a pus sub semn de intrebare problema oportunitatii realizarii initiativelor de transport ale Gazpromului. Cu toate acestea, potrivit pronosticurilor facute de structurile de afaceri rusesti, intr-o perspectiva pe termen lung, pe piata europeana exista loc pentru toata lumea. Cererea de gaz in UE va continua sa creasca pe fondul restabilirii economiei locomotivelor UE – Germania si Franta. Iar luand in calcul ca dezordinile libiene vor duce la cresterea pretului gazului qatarian, “combustibilul albastru” al Gazpromului poate sa-si recucereasca capacitatea de concurenta pe piata europeana.

Totodata, in lunile apropiate, companiile rusesti se vor vedea obligate sa-si inghete o serie de proiecte strategice in Libia. Multe pierderi serioase pot suferi companii rusesti ca: RJD, Tatnefti, Rostehnologhia si Gazprom. Ciocnirile armate din Libia vor lasa monopolistul gazului fara proiecte strategice, inclusiv fara exploatarea zacamantului Elephant. Aici lovitura principala o va primi Gazprom export al lui Alexandr Medvedev, care a supervizat toate negocierile europene si nosd-africane a Gazpromului”, a spus Abzalov.