Iurie Colesnic: (În culisele Istoriei) Trecutul și cultul eroilor... “Prima istorie a Basarabiei imediat după unirea din 1918 a scris-o un bucovinean, istoricul Ion I. Nistor”

Prefața cărții tipărite în 1923 la Cernăuți a fost scrisă în luna septembrie 1922. Iar până în 1924 cartea a cunoscut patru ediții, atât de mare era dorința cititorilor de a cunoaște istoria primei provincii în care s-a zămislit Unirea.

De unde s-a inspirat istoricul? Din prima sursă. În 1917 a ajuns în Basarabia, refugiindu-se din imperiul habsburgic și a descoperit niște oameni

Medici: Eminescu a fost diagnosticat şi tratat greşit pentru sifilis, a murit intoxicat cu mercur

Eminescu a fost diagnosticat şi tratat greşit pentru sifilis, mercurul folosit în tratament generând lezări ale sistemului nervos şi cardiovascular grave şi ireversibile, a spus academicianul Victor Voicu, farmacolog si toxicolog, joi, la lansarea unui volum dedicat poetului.

Acest punct de vedere se regăseşte în volumul " Maladia lui Eminescu şi maladiile imaginare ale eminescologilor", editat de Fundaţia Naţională pentru

Bulgaria sprijină candidatura Irinei Bokova la funcţia de secretar general al ONU

Directorul general al UNESCO, Irina Bokova, a declarat că se bucură de sprijinul Bulgariei pentru candidatura sa la funcţia de secretar general al ONU. “Aceasta reprezintă o mare provocare şi mă bucur că am susţinerea Bulgariei”, a mărturisit Bokova. Directorul general al UNESCO a adăugat că a reuşit să includă Sofia într-o mare reţea de cultură din lume, înmânând primarului capitalei Bulgariei, Iordanka Fandăkova, certificatul “Sofia – oraşul

Enclave româneşti în bastioane rusofone. Cum se încăpăţânează limba română să supravieţuiască

Românii ăştia sunt uitaţi de lume, dar se încăpăţânează să înveţe limba pe care zi de zi politicienii din România o faultează fără jenă. Lor le este de multe ori ruşine că nu vorbesc perfect, se tem de orice greşeală de exprimare. Tot ceea ce au au obţinut în ciuda rusofonilor care-i conduc. Li se dă o clădire dărăpănată şi-o fac şcoală frumoasă, cu flori la geamuri şi elevi premianţi.

Report: Russian cultural exchange director denies spying against US

MOSCOW (AP) — A Russian news agency is quoting a Washington-based Russian cultural exchange official suspected as denying that he is a spy.

A source in Washington has told The Associated Press that the The FBI is looking into whether Yury Zaitsev, the head of a Russian government-run cultural exchange program, tried to recruit young Americans as intelligence assets. The probe was first reported by the magazine Mother Jones.

PORTRET: Jorge Luis Borges - 115 ani de la naştere

Motto: „A-ţi iubi duşmanul nu este o treabă pentru oameni, ci pentru îngeri” (Borges)

Duminică 24 august se împlinesc 115 ani de la naşterea romancierului, poetului şi eseistului argentinian Jorge Luis Borges, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului trecut.

Ce inseamna simbolurile de pe drapelul Tinutului Secuiesc?

Stiati ca pe steagul Tinutului Secuiesc, asa cum este el cunoscut in Ardeal, de sute de ani, exista o semiluna? Stiati ca semiluna, in perioada Evului Mediu, ducea cu gandul imediat la Islam si la otomani?

UNESCO a decis: Valsul românului transnistreano-basarabean Eugen Doga, a patra capodoperă muzicală a secolului XX

Este considerat cel mai mare compozitor român în viață, iar muzica sa a răsunat în importante săli de concerte din lume, a fost coloană sonoră a unor filme de succes sau a putut fi auzită în spectacole de teatru. Valsul care l-a făcut celebru

,,Basarabia e România” pe site-ul de știri al Patriarhiei Române. Cum comentează unioniștii?

Site-ul Agenției de știri oficiale a Patriarhiei Române, basilica.ro, a fost spart noaptea trecută de hackeri. Aceștia au plasat pe site mesajul ,,Basarabia e România”, cu trimitere către pagina de Facebook ,,Basarabia Pamant Romanesc”. Platforma

Proiectul editurii “Litera”: „O bibliotecă cum nu a mai fost în istoria tipăriturilor românești”

Anatol Vidrașcu, unul dintre cei mai importanți editori de carte românească din întreg spațiul românesc, alături de Grupul Editorial Litera, sărbătorește 25 de ani de la fondarea acestuia. 

Dumitru Crudu: Eroii noștri sunt din Tiraspol

Primul lucru pe care mi l-au spus câţiva angajaţi ai Teatrului din Tiraspol, unde, în iarna anului trecut, în calitate de membru al juriului Uniunii Teatrale, am fost de două ori, două zile la rând, ca să vizionez patru spectacole noi e că la ei hrişca şi

Susţinerea din bugetul statului a publicaţiei `Székelyföld`(Ţinut Secuiesc) a provocat reacţii antimaghiare în România

Publicaţia culturală, lunară, de limbă maghiară, intitulată "Székelyföld" (Ţinut Secuiesc), editată la Miercurea-Ciuc este susţinută din bugetul Ministerului Culturii, condus de Hunor Kelemen, ceea ce a provocat reacţii antimaghiare în România.

Potrivit ediţiei de marţi a ziarului clujean de limbă maghiară Krónika, mai multe organe de presă din Bucureşti au sesizat că în lista publicaţiilor, finanţate cu

Leanca Grâu declară că este româncă, deși nu-și recunoaște tatăl

Declarații cu referire la limba pe care o vorbește și naționalitatea pe care o deține, actrița le-a făcut în cadrul unui interviu acordat revistei pentru bărbați din Rusia, Maxim. Ea a precizat că este o actriță româno-rusă care vorbește româna.

Separatiştii din Harkov au confundat Opera cu Primăria

Mai mulţi separatişti pro-ruşi au intrat cu forţa în Teatrul de Operă şi Balet din Harkov (estul Ucrainei), pe 7 aprilie, şi au cerut o întrevedere cu primarul, după ce au confundat clădirea cu sediul Primăriei, scrie presa din Republica Moldova.

Expozitie virtuala a artistei Victorita Dutu "Simfonie in albastru cu Vivaldi"


Free Joomla! template by L.THEME