Constantin Tănase - 31 august 1989 - 31 august 2011: drumul spre umilinţă

M-a întrebat un prieten, un artist de mare valoare, dacă am fost invitat şi de ce nu am participat le recepţia oficială oferită de preşedintele interimar M. Lupu în legătură cu Ziua Independenţei.

I-am răspuns simplu şi sincer: prea multe lichele se adună la asemenea ceremonii oficiale. (Mă ierţi, maestre, dacă

Filosofi români în Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României - Manuscrise, fotografii din Colecţiile Speciale - 9 iulie – 31 august 2015

În perioada 9 iulie – 31 august 2015, Biblioteca Naţională a României organizează expoziția Filosofi români în Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naționale a României, care prezintă o serie de documente aflate în Colecțiile Speciale (Cabinetul Manuscrise și Cabinetul Fotografii), privitoare la câțiva dintre marii filosofi români de la finele secolului XIX și primele decenii ale secolului XX.


Expoziția schițează astfel, pe baza unei selecții de manuscrise, piese de corespondență şi fotografii, portrete individuale ale unor personalități precum: Ion Petrovici, Constantin Rădulescu-Motru, P. P. Negulescu, Nae Ionescu, Emil Cioran, Constantin Noica, Petre Ţuţea, Mircea Vulcănescu şi Mircea Eliade – punând în lumină relațiile intelectuale și de amiciție dintre aceștia –, dar și un portret global al filosofiei românești din această perioadă.


La vernisajul care va avea loc în data de 9 iulie 2015, de la ora 18.00, vor lua cuvântul:

Donație de 4000 de cărți din partea Ambasadei României la Chișinău pentru Protopopiatul Dondușeni

4000 de cărți au fost donate astăzi de Ambasada României la Chișinău către Protopopiatul Dondușeni, din cadrul Mitropoliei Basarabiei.

Volumele, donate de Consiliul Județean Bacău, vor fi folosite pentru dotarea bibliotecilor parohiilor din Protopopiatul

VASILE STROESCU – date biografice

(n. 11 noiembrie 1845, Trinca, județul Hotin, d. 13 aprilie 1926, București) a fost un cărturar de frunte, susținător al învățământului școlar și om politic român basarabean, filantrop și membru de onoare al Academiei Române, care a promovat cultura națională și a neamului.

Cuvintele cântecelor de succes sunt la nivel de clasa a III-a primară

Părinţii care se lamentează, ascultând cântecele pe care copiii lor le adoră au probabil dreptate. Un studiu evidenţiază că nivelul mediu al textelor cântecelor de succes este, în general, de clasa a III-a primară. O echipă de cercetători melomani a analizat cuvintele a 225 de cântece, care au ocupat primul loc în clasamentul celor mai vândute melodii

MOLDOVA.org: Republica Moldova a câştigat Premiul Europa Nostra pentru Patrimoniu Cultural!

Comisia Europeană şi Europa Nostra au anunţat astăzi câştigătorii ediţiei 2015 ai premiului Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural/Premiul Europa Nostra, considerat cel mai prestigios premiu European în domeniul patrimoniului. Printre cei 28 de premianţi figurează şi Republica Moldova.

Iurie Colesnic: (În culisele Istoriei) Trecutul și cultul eroilor... “Prima istorie a Basarabiei imediat după unirea din 1918 a scris-o un bucovinean, istoricul Ion I. Nistor”

Prefața cărții tipărite în 1923 la Cernăuți a fost scrisă în luna septembrie 1922. Iar până în 1924 cartea a cunoscut patru ediții, atât de mare era dorința cititorilor de a cunoaște istoria primei provincii în care s-a zămislit Unirea.

De unde s-a inspirat istoricul? Din prima sursă. În 1917 a ajuns în Basarabia, refugiindu-se din imperiul habsburgic și a descoperit niște oameni

Nicolae Timofti pleacă în Turkmenistan. Vor fi semnate mai multe acorduri de cooperare

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va efectua în perioada 7-8 aprilie o vizită oficială în Turkmenistan, la invitația omologului său turkmen, Gurbanguly Berdimuhamedov.

Cei doi șefi de stat vor lua parte la convorbirile oficiale în format lărgit, cu participarea membrilor celor două delegații.

Medici: Eminescu a fost diagnosticat şi tratat greşit pentru sifilis, a murit intoxicat cu mercur

Eminescu a fost diagnosticat şi tratat greşit pentru sifilis, mercurul folosit în tratament generând lezări ale sistemului nervos şi cardiovascular grave şi ireversibile, a spus academicianul Victor Voicu, farmacolog si toxicolog, joi, la lansarea unui volum dedicat poetului.

Acest punct de vedere se regăseşte în volumul " Maladia lui Eminescu şi maladiile imaginare ale eminescologilor", editat de Fundaţia Naţională pentru

Parlamentul moldovean a adoptat în primă lectură propunerea ca Taraclia să aibă statut de raion național-cultural

Deputații comuniști au propus ca raionul Taraclia, locuit preponderent de etnici bulgari, să poată primi statut de „raion național-cultural” printr-o modificare a legii administrației teritoriale. Proiectul a trecut în primă lectură cu voturile comuniste, socialiste și ale democraților. Liberali-democrații au cerut fără succes amânarea votului, iar liberalii au

Bulgaria sprijină candidatura Irinei Bokova la funcţia de secretar general al ONU

Directorul general al UNESCO, Irina Bokova, a declarat că se bucură de sprijinul Bulgariei pentru candidatura sa la funcţia de secretar general al ONU. “Aceasta reprezintă o mare provocare şi mă bucur că am susţinerea Bulgariei”, a mărturisit Bokova. Directorul general al UNESCO a adăugat că a reuşit să includă Sofia într-o mare reţea de cultură din lume, înmânând primarului capitalei Bulgariei, Iordanka Fandăkova, certificatul “Sofia – oraşul

ADRIAN PAUNESCU "IARTA-NE, GRIGORE"

Se-ntunecă pământul şi lăcrimează cerul

Se-ndoliază fraţii şi mamei îi e rău

Trec lumânări aprinse spre Rai la Chişinău

Enclave româneşti în bastioane rusofone. Cum se încăpăţânează limba română să supravieţuiască

Românii ăştia sunt uitaţi de lume, dar se încăpăţânează să înveţe limba pe care zi de zi politicienii din România o faultează fără jenă. Lor le este de multe ori ruşine că nu vorbesc perfect, se tem de orice greşeală de exprimare. Tot ceea ce au au obţinut în ciuda rusofonilor care-i conduc. Li se dă o clădire dărăpănată şi-o fac şcoală frumoasă, cu flori la geamuri şi elevi premianţi.

Grigore Vieru - Nu am moarte cu tine nimic

Report: Russian cultural exchange director denies spying against US

MOSCOW (AP) — A Russian news agency is quoting a Washington-based Russian cultural exchange official suspected as denying that he is a spy.

A source in Washington has told The Associated Press that the The FBI is looking into whether Yury Zaitsev, the head of a Russian government-run cultural exchange program, tried to recruit young Americans as intelligence assets. The probe was first reported by the magazine Mother Jones.

Free Joomla! template by L.THEME