Doar 2,8% din vinurile din Moldova, verificate de ruşi, nu corespund noprmelor de calitate

Imaginea 1/1

Aproximativ 1,3 milioane de litri de vinuri moldoveneşti au fost respinse de către autorităţile ruse în primele şase luni ale acestui an. În total, Serviciul sanitar al Rusiei a verificat producţia alcoolică de la 35 de companii din Moldova.

Moştenirea risipită a Solidarităţii

Solidaritatea - o mişcare susţinută de aproape 10 milioane de membrii în 1981, având mai puţin de 600.000 membrii astăzi - va sărbători ce-a de-a 30 aniversare a "Acordurilor din august" din 1980, care au condus la crearea primului sindicat independent al reprezentanţilor muncitorilor din ţările fostului bloc comunist. Aniversarea a declanşat vii dezbateri în presa poloneză.

Irakul după retragerea americanilor: Anarhie şi haos?

Pe 31 august, preşedintele american Obama va proclama oficial sfârşitul intervenţiei militare americane în Irak. Din septembrie, cei aproximativ 50.000 de soldaţi americani care vor rămâne în Irak vor sprijini forţele de ordine locale, dar nu vor mai participa direct la lupta împotriva insurgenţilor. La şapte ani după ce a fost executat dictatorul Saddam Hussein, situaţia din Irak este încă foarte departe de a fi stabilă.

Ultima brigadă de luptă americană a părăsit Irakul deja pe 19 august. Cei 50.000 de soldaţi care mai rămân pentru a-i pregăti pe militarii locali se vor retrage, la rândul lor, la sfârşitul anului viitor.

Baconschi admite că "incidentul de vară" dintre România şi Rusia are legătură cu R. Moldova

Ministrul de externe Teodor Baconschi a admis luni la TVR1 că scandalul de spionaj izbucnit în urmă cu câteva săptămâni la Moscova, implicând un diplomat român, are legătură cu ce se întâmplă în prezent în R. Moldova şi cu sprijinul pe care România îl dă unor forţe din ţara vecină.

Germania va moderniza gazoductele ucrainene

Cancelarul federal Angela Merkel s-a întrunit ieri (pe 30.8.2010) la Berlin cu preşedintele Ucrainei, Viktor Janukovici. În cadrul reuniunii au fost abordate mai ales subiecte din domeniul economic şi energetic.

Preşedintele Ianukovici a venit în capitala Germaniei cu o veste îmbucurătoare: înainte de alegerile comunale din 31 octombrie, Parlamentul de la Kiev a decis modificarea legii electorale, permiţând participarea tuturor partidelor la alegeri, indiferent de vechimea acestora. Astfel a fost îndeplinită una din principalele solicitări ale opoziţiei.

SUA iau in considerare limitarea dreptului la libera exprimare

 

Presedintele Curtii Supreme de Justitie, Sonia Sotomayor (foto), a spus, in cadrul unui discurs tinut la Universitatea din Denver, ca datorita cazului Wikileaks, Curtea va cantari Primul Amendament impotriva securitatii nationale.

"Nu a fost inceputul intrebarii, dar un subiect care tot apare din generatie in generatie, despre cat vom permite guvernului sa restrictioneze dreptul la libera exprimare in favoarea securitatii nationale," a spus Sotomayor, potrivit
IntelHub.

Mişcarea internaţională „Medicii Lumii pentru Prevenirea Războiului Nuclear" se pronunta imptriva extragerii uraniului

Mişcarea internaţională „Medicii Lumii pentru Prevenirea Războiului Nuclear" cheamă ţările să înceteze extragerea uraniului ca materie primă pentru producerea armei nucleare. Acest apel este inclus în rezoluţia adoptată la cel de-al 19-lea Congres al mişcării, desfăşurat la Basel.

După cum a relatat pentru Agenţia ITAR-TASS copreşedintele mişcării din partea Rusiei, academicianul Serghei Kolesnikov, în discursuri s-a menţionat că ţările deţinătoare de arme nucleare au adunat destul uraniu pentru a realiza programul lor energetic timp de multe decenii. În plus, are loc demontarea armei nucleare, în timpul căreia se eliberează mult uraniu, iar el poate fi folosit în scopuri paşnice.   

Sursa: vocea rusiei

Trădarea Europei

Uniunea Europeană este foarte jos în sondaje, dezvăluie ultimul Eurobarometru. Ceea ce nu înseamnă că euro-scepticii sunt în creştere, ci că suporterii integrării sunt descurajaţi. Comisia stagnează. Preşedintele Uniunii este absent. Deşteptaţi-vă, Douăzeci şi Şapte !

Când Europa îşi întreabă cetăţenii dacă este încă cea mai frumoasă din regat, doar 49% - da, 49% ! - reuşesc în cele din urmă să răspundă "da". Ultimul sondaj Eurobarometrupublicat de Comisie ne arată  că mai puţin de jumătate dintre europeni consideră că apartenenţa în UE este un "lucru bun" pentru propria lor ţară. Nu trecuserăm sub 50% din 2004, şi de altfel eram 58% euro-entuziaşti în 2008. Suntem la nivelul cel mai scăzut de când Europa are 27 de membri. Anotimpul majorităţii absolute este temporar suspendat.

Deputați ruși și ucrainieni vor participa la ceremoniile de aniversare a proclamării independenței regiunii separatiste transnistrene

La Moscova, ziarul Nezavisimaia Gazeta scrie că deputaţi ai Dumei de Stat a Rusiei şi Radei Supreme de la Kiev vor lua parte la festivităţile de la Tiraspol pe 2 septembrie, la împlinirea a 20 de ani de la proclamarea independenţei de către regiunea separatistă transnistreană. In Nezavisimaia Gazeta se mai scrie că ministrul rus de externe, Serghei Lavrov i-a cerut să participe şi ambasadorului rus în Moldova. Ziarul citează o telegramă trimisă de Lavrov liderului transnistrean Igor Smirnov, în care mulţumeşte pentru invitaţia la evenimentele festive.
La începutul lunii, ministerul moldovean de externe a cerut oficialităţilor ruse să se abţină de la participarea la festivităţile de la Tiraspol.

Sursa: europa libera

 

Bogatu: „Rușii s-au jucat cu Filat, dar mizează pe Lupu”

 

Tentativa premierul Vlad Filat de a intra în grațiile Moscovei a eșuat, în timp ce Kremlinul continuă să mizeze pe Marian Lupu. Cel puțin așa crede analistul politic, Petru Bogatu, care a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că Rusia ar fi urmărit, de fapt, să-l convingă pe Vlad Filat să nu candideze la preșidenție.

„Moscova mizează pe Marian Lupu ca şi odinioară. Vlad Filat a încercat să intre în graţiile Moscovei, pentru că încearcă să se plaseze temeinic în centrul segmentului electoral şi să-şi extindă bazinul electoral cât mai mult.
Din acest punct de vedere, strategia lui probabil că era rezonabilă. A încercat să nu fie obstrucţionat dinspre Răsărit şi probabil că a sperat că aşa se va întâmpla”, crede analistul politic.

Igor Smirnov: Naţionalismul şi românizarea caracterizează în continuare politica oficială de stat în Republica Moldova

„Este evident că, timp de 20 de ani, în politica Republicii Moldova (RM) nu s-a produs nicio schimbare – naţionalismul şi românizarea caracterizează în continuare politica oficială de stat. Evenimentele ultimului an din RM, începând cu 7 aprilie 2009, au demonstrat cu o şi mai mare convingere calea corectă pe care poporul Transnistriei şi-a ales-o – calea consolidării propriei statalităţi”, a declarat liderul separatist Igor Smirnov, sâmbătă, la Parcani, în cadrul unei întâlniri cu deputaţii din stânga Nistrului.

Finanţare europeană pentru desfăşurarea referendumului

Guvernul R. Moldova va beneficia de o contribuție de aproximativ 1.1 milioane lei pentru organizarea referendumului constituţional din 5 septembrie 2010. Această sumă este oferită în cadrul “Programului privind susţinerea democraţiei în Moldova” - o iniţiativă comună a Uniunii Europene şi Consiliului Europei.

Contribuția financiară este un răspuns la solicitarea Executivului de la Chișinău de a acoperi necesităţile aferente organizării referendumului în perioada scurtă de timp care a rămas, inclusiv votarea la secţiile de votare din afară ţării.

Presedintele partidului Jobbik, Vona Gabor, nu se lasa: Vom sustine in continuare autonomia maghiarilor din Transilvania

Unul dintre invitatii taberei EMI (Tineretul Maghiar Ardelean) de la Gheorgheni, de anul acesta, a fost Vona Gabor, presedintele partidului Jobbik. Parlamentarul de la Budapesta a acordat un interviu in exclusivitate saptamanalului ziuaveche.ro, in care a vorbit despre chestiunea autonomiei maghiarilor din Transilvania, despre relatiile Joobik cu Moscova si viitorul Uniunii Europene, in viziunea formatiunii pe care o conduce.

Rusia a interzis accesul pe teritoriul sau a 6 companii de transport din Moldova

Saptamana trecuta s-a incheiat cu o noua interdictie din partea Rusiei. Sase companii moldovenesti de transport au primit interdictie de a mai intra in Federatia Rusa din cauza autorizatilor false. 

Asociatiile transportatorilor se tem ca, din aceasta cauza, toate companiile moldovenesti si-ar putea pierde dreptul de a mai circula in Rusia. Ministerul Transporturilor recunoaste ca exista firme auto care trimit masini in Europa, avand autorizatii false, insa spune ca nu le poate sanctiona. Cele sase companii care au pierdut dreptul de a circula in Rusia au fost avertizate de cateva ori din cauza neregulilor.

Romania, baza a terorismului kurd

Doi cetăţeni turci, suspectaţi de apartenenţă la gruparea teroristă PKK, au fost reţinuţi de autorităţile române şi vor fi expulzaţi sub escortă militară, relateaza Oficiului Român pentru Imigrări (ORI), citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Free Joomla! template by L.THEME