Ziua Unirii Basarabiei cu România va fi sărbătorită astăzi, la Sfântu Gheorghe

Împlinirea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, celebrată astăzi, 27 martie, va fi marcată la Sfântu Gheorghe printr-un ceremonial militar și religios.

Unirea Basarabiei cu România a fost hotărâtă la 27 martie 1918, de Sfatul Ţării de la Chişinău. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat anul trecut legea care stabileşte că 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România, este zi de sărbătoare naţională.

În acest context, Garnizoana Sfântu Gheorghe organizează astăzi, cu începere de la ora 12.00, la „Grupul Statuar Mihai Viteazul” din municipiul reședință de județ, un ceremonial militar și religios. Conform informațiilor oferite ieri de reprezentanții Garnizoanei, programul va debuta cu întâmpinarea prefectului judeţului, însoțit de comandantul garnizoanei; va continua cu acordarea onorului militar de către garda de onoare; salutul drapelului de luptă. După oficialitățile vor ocupa locul destinat pentru participare la ceremonie, se va intona instrumental şi vocal Imnul Național, după care se va oficia serviciul religios. Vor fi rostite, apoi, alocuţiuni referitoare la sărbătorirea „ZILEI UNIRII BASARABIEI CU ROMÂNIA”, după care va defila garda de onoare. Toți cei prezenți vor fi invitați să se prindă, apoi, în „HORA UNIRII”.

„Personalităţile civile ale judeţului Covasna, reprezentanții autorităţilor publice centrale şi locale, ai partidele politice, instituţiilor culturale, ştiinţifice și religioase, ai asociaţiilor, ligilor și fundațiilor, elevii instituţiilor de învățământ din Sfântu Gheorghe, reprezentanții mass-media, sunt invitați să participe la activitate de către Instituția prefectului – judeţului Covasna.”- se arată în comunicatul transmis de către reprezentanții Garnizoanei Sfântu Gheorghe.

„Făuritori ai Marii Uniri”- simpozion, astăzi

Tot astăzi debutează și evenimentele reunite sub genericul „Primăvara culturală, la Sfântu Gheorghe” și derulate în organizarea Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Centrului European de Studii Covasna – Harghita (care funcționează sub egida Academiei Române) și de asemenea, în organizarea Asociației „Ștefadina” București.

Primul eveniment al ediției „Primăverii culturale…” din acest an va fi un simpozion cu tema „Făuritori ai Marii Uniri”, astăzi, 27 martie, la Centrul Eclesiastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, cu începere de la ora 14.00.

Potrivit informațiilor transmise de către organizatori, moderator va fi pr. dr. Sebastian Pârvu, care, în deschidere, va susține prezentarea intitulată „Protopopi ortodocși din fostul județ Treiscaune, promotori ai Marii Uniri”. Prof. Corina Bărăgan-Sporea va susție prezentarea intitulată „Preoți și învățători din Buzăul Ardelean și rolul lor în pregătirea, înfăptuirea și consolidarea Marii Uniri”, după care prof. Florentina Teacă și dr. Ioan Lăcătușu vor vorbi despre delegații românilor din fostele județe Ciuc, Odorhei și Treiscaune la Marea Adunare Populară de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918.

Va urma, apoi prezentarea susținută de Cristina Lixandru, Carmen Bejgu, din București, cu titlul „Contribuții ale românilor din județele Covasna și Harghita la afirmarea identității românești și înfăpturirea întregirii României”, după care evenimentul va continua cu prezentarea următoarelor publicații: „Făuritori ai Marii Uniri. Mărturii documentare”, de Corneliu-Mihail Lungu, lucrare inclusă în colecția „100 de cărți pentru Centenarul României Mari”- lucrare ce va prezentată de Cristina Lixandru,  și lucrarea „Cuvinte despre Marea Unire”, de Miron Cristea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, apărută la Editura „Basilica”, București, 2018, și prezentată de Florentina Teacă.

În cadrul aceleiași manifestări este cuprinsă și lansarea calendarului „100 de ani de Românie întregită, încununare a 2000 de ani de dăinuire și continuitate românească”, apărut la Editura Eurocarpatica, 2018, în prezentarea domnului dr. Ioan Lăcătușu.

Manifestări variate, în „Primăvara culturală, la Sfântu Gheorghe”

„Primăvara culturală la Sfântu Gheorghe” va continua în 12 aprilie 2018, la ora 14,00, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, cu Simpozionul cu tema Un secol de la revenirea Basarabiei în hotarele țării, cu participarea profesorilor universitari Ioan Scurtu și Corneliu Mihail Lungu, de la Academia Oamenilor de Știință; George Zbârnă, Universitatea Valahia Târgoviște; Mihai Nicolae, Asociaţia „Ștefadina” București, deputatul Constantin Codreanu ș.a. Tot atunci, vor fi lansări de cărți: colecția România. Marea Unire. 1918-2018. 100 de cărți, coord. Ioan Scurtu; Gheorghe Sbârnă, Ioan Opriș, România în anii premergători Marii Uniri, 1916-1917; Florentina Teacă, Mărturii fotografice: locuri și oameni din județul Covasna; revista Ștefadina… file de arhivă, nr. 2/2017.  În 14-15 aprilie 2018, programul „Primăvara culturală, la Sfântu Gheorghe” cuprinde Festivalul Coral „George Sbârcea”, ediția a VI-a, organizat de Fundația Culturală „Mihai Viteazul”. În 14 aprilie, la ora 10, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” va avea loc Colocviul „George Sbârcea și meleagurile natale”, iar la ora ora 15, la Teatrul „Tamasi Aron”, spectacolul coral „Concert aniversar 100+2000”. În 15 aprilie, la ora 10, este programată participarea cu răspunsuri liturgice la bisericile ortodoxe din Sfântu Gheorghe

Programul „Primăvara culturală, la Sfântu Gheorghe” a demarat cu 23 de ani în urmă, în martie 1994, reunind, de-a lungul anilor, numeroase manifestări culturale, științifice și civice.

Intrarea la toate aceste acțiuni este gratuită și deschisă tuturor iubitorilor de cultură și istorie.

Sursa: mesageruldecovasna.ro


Free Joomla! template by L.THEME