Kiev: Proiect de restabilire a căii ferate Berezino-Basarabeasca, ce ocolește Transnistria

Guvernul de la Kiev a aprobat, în planul financiar al companiei publice „Ukrzaliznitsya”, studiul de fezabilitate pentru reabilitarea tronsonului feroviar Berezino-Basarabeasca. Anunţul a fost făcut pe reţelele sociale de Viktor Dovgani, viceministru ucrainean al Infrastructurii, transmite INFOTAG, citat de Deschide.md.

Potrivit lui Viktor Dovgani, proiectul va contribui la creşterea traficului de mărfuri al companiei, în special, pe segmentul Arciz–Basarabeasca. Un alt avantaj al proiectului este crearea unei căi alternative de ocolire a Transnistriei.

„Aceasta înseamnă deschiderea unei căi directe din Republica Moldova spre porturile din regiunea Odesa, îmbunătăţirea comunicaţiei de transport cu sudul Basarabiei şi cu portul Reni”, a declarat viceministrul.

Proiectul, în valoare de 600 de milioane de hrivne, presupune reabilitarea a circa 20 de kilometri pe teritoriul Ucrainei şi 1,5 km pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi reparaţia capitală a infrastructurii segmentului Berezino-Basarabeasca, demontat în 1999.

Proiectul are însă şi oponenţi. În special, directorul adjunct al portului Ismail, Iuri Vlasenko, se teme că, odată cu punerea în funcţie a tronsonului, „fluxurile de mărfuri se vor orienta spre Moldova, ceea ce va duce la ruinarea porturilor ucrainene de la Dunăre”.

Republica Moldova insistă asupra reabilitării tronsonului feroviar Basarabeasca-Berezino încă din 2006. Acesta este important din punct de vedere al posibilităţii de conectare a celor două ţări prin ocolirea Transnistriei.

Sursa: BucPress

 

 


Free Joomla! template by L.THEME