Radu Tudor: Despre vizita Patriarhului Rusiei in Romania

Astazi soseste in Romania pentru o vizita de 24 de ore Patriarhul Moscovei, Kirill. Un personaj extrem de controversat, confident

al presedintelui rus Vladimir Putin.

Citind mesajele Patriarhiei pentru a vedea care sunt motivele pentru care PF Daniel l-a invitat in Romania pe omul Moscovei, aflu ca sunt doua motive : 10 ani de la intronizarea Patriarhului Romaniei si “evocarea marturisitorilor credintei ortodoxe in vremea comunismului”. Nu comentez afinitatile moscovite ale Patriarhului Romaniei la o aniversare atat de importanta. Insa in privinta suferintelor din perioada comunismului, cred ca trebuie spuse clar cateva lucruri.

Intre 1947 si 1965, regimul comunist adus cu forta tancurilor sovietice in Romania si impus peste vointa populara a trimis la inchisoare elita religioasa a Romaniei. Pe langa elita intelectuala, elita militara, medicala si acele figuri marcante din zona rurala si urbana care se opuneau comunismului. Anii ’50 reprezinta cea mai neagra pagina din istoria Romaniei, obsedantul deceniu in care sub stricta supraveghere si comanda a rusilor, Romania si-a macelarit elita A fost redusa la stadiul de obedienta sovietica prin crima in masa, pe care comunistii romani impreuna cu oamenii Moscovei au savarsit-o cu buna stiinta. Pentru distrugerea constiintei nationale, apartenentei europene, evolutiei democratice si spiritului crestin.

A fost momentul in care mii de preoti ortodocsi, greco-catolici si romano-catolici au fost supusi unor torturi inimaginabile, batuti cu bestialitate, fortati sa spuna ca renunta la credinta lor crestina. Multi au murit, iar supravietuitorii au devenit niste sfinti, cu rani extrem de adanci purtate toata viata in urma suferinte inimaginabile din perioada inchisorii comuniste. Sute de carti au fost publicate in Romania dupa decembrie 1989, cu marturii din iadul penitenciar bolsevic. Am citit o buna parte din aceste memorii. Nimic nu poate justifica ororile pe care rusii le-a adus si practicat impreuna cu tortionarii romani asupra unor preoti, profesori, medici, militari, studenti, elevi. Toti oameni de elita, cu educatie aleasa si cu o contributie cruciala pentru dezvoltarea statului roman modern.

Daca Patriarhia si PF Daniel au decis sa evoce suferinta preotilor romani dar si a credinciosilor de rand impreuna cu Patriarhul Moscovei, nu pot sa nu ma intreb : de cand se comemoreaza victimele avand calaii de invitati de onoare?!

Si-a cerut vreodata Moscova – prin institutiile politice sau prin biserica – scuze pentru suferintele imensa cauzate atator preoti de confesiuni diferite, care s-au opus comunismului? Au regretat vreodata crimele, torturile, urmele lasate pe trupurile si in sufletele atator figuri istorice? Sunt cu miile, imi e si greu sa-i enumar acum de teama de a nu uita pe cineva.

Dupa ce am parcurs mii de pagini din memoriile si scrierile unor figuri legendare ale credintei crestine precum Arsenie Papacioc, Vladimir Ghyka, Nicolae Steinhardt, Alexandru Todea m-am intrebat mereu : cum a fost posibil? De ce sa ucizi oameni doar pentru credinta in Dumnezeu? De ce sa-i torturezi? De ce sa-i tii intr-un infern penitenciar 7-10 sau 15 ani?!

Din punctul meu de vedere, esenta comunismului si bolsevismului este necredinta. Ateismul feroce, cu asasinate in masa indreptate impotriva celor cu o credinta puternica. Anul acesta se implinesc 100 de ani de la aparitia celei mai mari crime din istoria omenirii : comunismul. O ciuma care a ucis mai multi oameni decat nazismul, alta pelagra a istoriei. Ati vazut pe cineva sa celebreze nazismul la nivel statal? Ei bine, Rusia marcheaza 100 de ani de la Revolutia din Octombrie la nivel statal. Adica elogiaza si celebreaza secolul de crima comunista.

Despre comportamentul extrem de ostil al Patriarhiei Rusiei fata de Mitropolia Basarabiei ar fi din nou foarte multe de spus. Sa vedeti si auziti marturiile fratilor romani de la Chisinau si din alte orase, va ingroziti.

In anul 2001 am fost la Moscova, ca jurnalist alaturi de alti colegi, insotind la vremea respectiva pe Mircea Geoana, care indeplinea functia de presedinte in exercitiu al OSCE. Intr-o pauza scurta, am vrut sa intru intr-o biserica impunatoare, ce avea cupole aurite. Ajuns acolo, aflu ca respectiva catedrala, Ivan cel Mare, fusese daramata de Stalin. Dar nu oricum si nu cu orice motiv. Cel mai mare criminal din istoria umanitatii, parintele comunismului alaturi de Lenin, era deranjat ca de la fereastra biroului sau de la Kremlin se vedea, impunatoare, acea biserica. Ce a decis idolul lui Putin? Sa darama biserica tragand in ea cu tunul de artilerie, pina n-a mai ramas nici o caramida in picioare. Iar in anii ‘ 90, cu chiu cu vai, in perioada lui Eltin, o noua biserica a fost ridicata peste ramasitele celei vechi, din care a mai ramas doar subsolul, inchis zeci de ani si lasat in paragina.

Povestea asta infioratoare se alatura celor citite in miile de pagini de literatura anticomunista de care va povesteam mai sus. Detaliul pe care nu-l voi uita niciodata este ca la invazia sovieticilor in Romania – pe linga violurilor si furturile in masa, amenintari cu arma pe strada, talharii si consumul de spirt si parfum in casele in care nu gaseau alcool – zeci de biserici au fost transformate in grajduri pentru animale. Preotii amenintati, alungati sau chiar trimisi la puscarie din senin. Asta era credinta mujicilor, despre care ignoranti de pe la noi cred ca e una puternica si seculara. Dovezile ultimului secol arata cu totul altceva.

Iar acum, la noi, pangarele bisericilor romanesti sunt pline de tot soiul de carti cu si despre rusi. Martirajul preotimii romane anticomuniste e la si altele prin la editurile dominate de eurasianism. Nu mai avem sfinti romani, s-au umplut lacasele de cult de asa zisi sfinti rusi. Cat de trist !

De aceea spun ca vizita Patriarhului Kirill, la invitatia PF Daniel, mi se pare nu doar nepotrivita intr-un moment in care Rusia ameninta non stop, in mod explicit Romania si intreg spatiul civilizatiei occidentale, din care facem parte de 150 de ani, cu nedorita pauza neagra de comunism.

 

Kirill este un apropiat, un confident al generalului KGB Putin, un soi de adjunct al sau pe componenta bisericeasca. Oricine comenteaza vizitele lui Kirill pomeneste de Putin si mesajele sale. Componenta politica nu poate fi evitata. La noi, PF Daniel n-a binevoit sa se consulte macar cu mai marii tarii – presedinte, prim ministru – atunci cand l-a invitat pe Kirill in Romania. Stia probabil ce sfat va primi si a incercat sa-l evite.

 

Ar mai fi multe de spus. Dar ma opresc aici. Fara scuzele publice si cainta pentru crimele abominabile savarsite in Romania (dar si in Basarabia, sa nu uitam) Moscova nu se poate comporta ca si cum nimic nu s-a intamplat. PF Daniel se face ca uita invitandu-l pe Kirill. Pacat.

 

Si intreb din nou : cum sa chemi la comemorarea victimelor pe reprezentantul calailor?!

Sursa: https://radu-tudor.ro/despre-vizita-patriarhului-rusiei-in-romania/


 

Free Joomla! template by L.THEME