Stoltenberg anunţă că NATO va crește performanțele tehnice ale scutului de la Deveselu din România

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atras atenţia vineri împotriva unei intervenţii militare în Coreea de Nord, care va avea „consecinţe devastatoare”, într-un interviu pentru AFP la sediul Alianţei Nord-Atlantice la Bruxelles, în care a anunţat că Organizaţia are în vedere modificări ale sistemului ei antirachetă, operaţional în parte de la baza de la Deveslu, în România.

 

Creşterea razei de acţiune şi a preciziei rachetelor nord-coreene testate recent îndeamnă cele 29 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice să aibă în vedere modificări ale sistemului său antirachetă, operaţional în parte de la Deveselu, a declarat Stoltenberg.

 

„Experţii noştri lucrează la tehnologie, la modul cum să îmbunătăţească sistemele noastre”, a declarat secretarul general al NATO, fără să ofere detalii în acest sens.

„Folosirea forţei militare va avea consecinţe devastatoare. Eu cred că nimeni nu vrea cu adevărat acest lucru”, a declarat Stoltenberg, răspunzând unei întrebări despre retorica războinică folosită de Donald Trump în criza nord-coreeană.

 

„Statele Unite au dreptul să se apere şi să-şi apere aliaţii, însă, în acelaşi timp, sunt întru totul convins că nimeni nu vrea o soluţie militară”, a adăugat el.

Preşedintele american a reacţionat cu virelenţă faţă de o serie de teste de rachete balistice cu rază lungă de acţiune şi faţă de un test nuclear efectuat de Phenian, catalogându-l pe liderul nord-coreean Kim Jong-un drept un „nebun cu arme nucleare” şi ameninţând cu „focul şi furia”.

 

În acest context, şeful NATO este aşteptat la sfârşitul lui octombrie în japonia şi Coreea de Sud, unde se duce să le dea asigurări cu privire la susţinerea occidentalilor în această criză.

 

„Este necesar (să se exercite) o presiune economică puternică asupra Coreei de Nord, trebuie să se continue să se utilizeze mijloacele politice şi diplomatice disponibile, pentru că ceea ce fac ei (conducătorii nord-coreeni) acum este periculos şi (constituie) o ameninţare mondială care necesită un răspuns mondial”, subliniat Stoltenberg.

„Să ne mulţumim să privim ceea ce face Coreea de Nord nu este acceptabil deloc”, a insistat el.

 

Cu toate acestea, NATO „nu plănuieşte o prezenţă militară în această parte a lumii”, a spus secretarul general al NATO.

 

sursa: deschide.md

vezi originalul pe: https://www.news.ro/externe/update-stoltenberg-anunta-ca-nato-are-in-vedere-modificari-la-scutul-antiracheta-de-la-deveselu-avertizandu-l-pe-trump-ca-o-interventie-militara-in-coreea-de-nord-va-avea-consecinte-devastatoare-1924403113002017101817331702

Free Joomla! template by L.THEME