Un parlamentar al României solicită deblocarea donațiilor de carte românească pentru bibliotecile din Rep. Moldova

Deputatul Constantin Codreanu solicită Guvernului de la București să condiționeze sprijinul acordat Republicii Moldova de deblocarea donațiilor de carte românească pentru bibliotecile din stânga Prutului, prin eliminarea obligațiilor de avizare și aprobare prealabilă atunci când aceste donații sunt transmise instituțional.

Parlamentarul explică faptul că deficitul de carte românească din bibliotecile publice și școlare din Republica Moldova este de peste 27 de milioane, în vreme ce în aceste instituții se găsesc milioane de cărți editate în timpul ocupației sovietice cu alfabet rusesc sau în limba rusă, cu conținut ideologic. Totodată, Codreanu semnalează că în foarte multe biblioteci școlare lipsesc operele literare studiate conform programei de învățământ, iar Guvernul de la Chișinău nu finanțează dotarea bibliotecilor sătești, sarcina revenindu-le primăriilor care nu au fonduri suficiente.

 

„Au existat multiple cazuri când camioane cu cărți în limba română, donate de Consilii Județene sau primării din dreapta Prutului înfrățite cu raioane și primării din stânga Prutului, așteptate de bibliotecile din Republica Moldova, au fost întoarse din vama moldoveană pe motivul lipsei unei Hotărâri a Comisiei interdepartamentale abilitate cu ”administrarea şi coordonarea activităţii de recepţionare şi distribuire eficientă a ajutoarelor umanitare”. Aceleași probleme le întâmpină Patriarhia Română atunci când transmite donații de carte de cult și religioasă către Mitropolia Basarabiei, așezământul său canonic local”, precizează Codreanu.

 

Procedurile de transmitere din România către o bibliotecă din Republica Moldova, calificate ca având ”semnificație etnică”, durează, de obicei, câteva luni, susține parlamentarul.

 

În acest context, Constantin Codreanu cere Executivului României să condiționeze acordarea oricărui ajutor Guvernului Republicii Moldova de deblocarea donațiilor de carte românească pentru bibliotecile de peste Prut, iar Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova nu doar să vorbească despre două inimi gemene care bat la fel, ci să anuleze condiționarea donațiilor de carte românească făcute, la cerere, de către instituții din Româna bibliotecilor și primăriilor din Republica Moldova.

Sursa: infoprut.ro

Free Joomla! template by L.THEME