Toate școlile din Ținutul Herța s-au pronunțat oficial împotriva articolului lingvistic al noii Legi a Educației din Ucraina

Profesorii și părinții elevilor din toate școlile cu limba română de predare din raionul Herța, regiunea Cernăuți, s-au pronunțat oficial într-un apel comun împotriva noii Legi a Educației din Ucraina, solicitând președintelui Petro Poroșenko să o blocheze prin veto, fiindcă nu corespunde Constituției Ucrainei, legilor naționale și angajamentelor internaționale ale statului, îngrădind dreptul la învățământ în limba maternă – notează BucPress.

Potrivit apelului comun, Legea Educației „nu reformează domeniul învățământului, ci îngrădește drepturile minorităților naționale, afectează limba și cultura popoarelor care locuiesc în Ucraina”. De menționat că noua Lege a Educației a fost discutată în cadrul adunărilor părinților și pedagogilor, care s-au desfășurat în fiecare școală separat, la inițiativa etnicilor români. Drept rezultat, colectivele pedagogice și părinții români au solicitat conducerii raionale să intervină în situația creată pe lângă Președinție, semnând pe lângă Apelul comun și adresări către conducerea Ținutului Herța.

 

Reamintim că deputații Consiliului Raional Herța au adoptat în data de 21 septembrie 2017, în unanimitate, un Apel către președintele Petro Poroșenko, solicitând nepromulgarea acestei legi, deoarece va determina îngrădirea dreptului etnicilor români la școlarizare în limba maternă.

 

Publicăm în anexă câteva dintre apelurile semnate de profesorii și părinții români din Ținutul Herța:

http://bucpress.eu/social/toate-scolile-din-tinutul-herta-4929

sursa: bucpress.eu

 

 

 

Free Joomla! template by L.THEME