Regiunea separatistă Transnistria vrea să primească statutul de observator în cadrul ONU

Regiunea separatistă Transnistria îşi doreşte să dobândească statutul de observator al Organizaţiei Naţiunilor Unite, invocând exemplul Palestinei, care are acest statut deşi nu este membru al ONU, relatează site-ul agenţiei Tass.

Parlamentul regiunii separatiste a votat, vineri, în unanimitate transmiterea cererii de a primi statutul de observator către Antonio Guterres, secretarul general al ONU, şi către Miroslav Lajcak, preşedintele Adunării Generale.

 

”Transnistria poate şi este pregătită să devină un partener responsabil şi de încredere pentru ONU, asigurând o dezvoltare democratică şi neconflictuală pentru o jumătate de million de oameni aflaţi în inima Eurasiei. În acest context, vă rog să ne luaţi în considerare cererea pentru acordarea statutului special de stat observator în cadrul ONU”, se arată într-un document semnat de liderii regiunii separatiste, Vadim Karsnoselski şi Alexander Shcherba.

 

Liderii transnistreni au mai precizat că există un astfel de exemplu în practica ONU, referindu-se la Palestina, care nu este membru ONU, însă are calitatea de observator. Ei au adăugat că Transnistria este o republică autoproclamată care există de peste 27 de ani şi care este casa mai multor grupuri entice care nu sunt reprezentate în cadrul ONU.

În afara celor 193 de state membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, există mai multe organizaţii internaţionale, entităţi şi actori nonstatali care au calitatea de observatori. Aceştia au dreptul de a lua cuvântul în cadrul întâlnirilor Adunării Generale a Naţiunilor Unite, însă nu au drept de vot.

 

Statutul de observator este acordat printr-o rezoluţie a Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Sursa: mediafax.ro

 

 

Free Joomla! template by L.THEME