Protest la București: „Salvați școlile românești din Ucraina!”

Bucureștenii vor ieși în stradă pentru românii din nordul Bucovinei, Ținutul Herța, Transcarpatia și Basarabia istorică. Protestul împotriva noii Legi a Educației din Ucraina care aduce atingere învățământului în limba română, va avea loc sâmbătă, ora 11:oo, în fața Ambasadei Ucrainei la București (Bulevardul Aviatorilor, nr. 24).

„Considerăm că dacă aceasta prevedere din noua lege va fi pusă în practică, identitatea culturală și lingvistică a etnicilor români din Ucraina va fi pusă în pericol pe termen scurt și mediu, iar pe termen lung va fi periclitată chiar existența comunității românești din Ucraina”, explică pe Facebook organizatorii protestului care se va derula sub genericul „Salvați școlile românești din Ucraina!”.

 

Asociațiile românești din Ucraina i-au solicitat președintelui ucrainean Petro Poroșenko să blocheze prin veto legea învățământului adoptată de Rada Supremă pe 5 septembrie. Într-un Apel semnat de liderii asociaților pentru cultura românească din regiunea Cernăuți se spune că legea învățământului va determina asimilarea lingvistică a minorităților naționale.

 

Și președintele României, Klaus Iohannis, a primit un Apel din partea comunităților de români din Ucraina, să intervină de urgență în situația creată în jurul școlilor cu limba română de predare, care ar putea fi lichidate în urma adoptării noii Legi a Educației de către Parlamentul de la Kiev. În apel, românii din Ucraina îi cer lui Iohannis să intervină pe lângă autoritățile ucrainene pentru ca acestea „să-și respecte angajamentele interne și internaționale privind dreptul minorităților naționale la învățământ în limba maternă, respectiv să-și respecte angajamentele stabilite prin tratatul de bază încheiat între Ucraina și România față de comunitatea românească”.

Sursa: infoprut.ro

Free Joomla! template by L.THEME