Indezirabilul Rogozin: Guvernarea de la Chișinău, una pro-românească și pro-fascistă

Guvernarea de la Chişinău este pro-românească şi pro-fascistă, a declarat aseară vicepremerul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, pe postul de televiziune ROSSIA-1

Oficialul rus a comentat interdicţia de survol a spaţiului aerian al României pentru aeronava în care se afla, menţionând că e o „crimă” comisă de către Chișinău și București.

 

„Este o crimă, fiindcă avionul cu combustibilul la limită a aterizat la Minsk. Desigur că vom răspunde, important e să înțelegem cum anume să reacționăm și, totodată, să înțelegem ce se petrece la Chișinău. Analiza mea spune că România și guvernarea moldovenească, pro-românească și pro-fascistă, cu multă impertinență au hotărât să fie în trend cu politica americană, care presupune doar rusofobie, idiotism, sancțiuni și declarații sălbatice”, a declarat Rogozin.

Rogozin a mai afirmat că reaua evoluție a evenimentelor vizând relațiile moldo-ruse ar putea conduce la reizbucnirea conflictului transnistrean. „Acest moment ne preocupă cel mai mult”, a subliniat oficialul rus în răspunsul la întrebarea dacă ultimele conflicte cu guvernarea de la Chișinău ar putea conduce la un nou conflict la Nistru.

 

„Acolo se află contingentul nostru militar, care păzește depozitul fostei Armate a 14-a sovietice. În al doilea rând, acolo se află pacificatorii noștri: aproximativ 450 de oameni. Iar Moldova creează în permanență dificultăți în legătură cu rotația militarilor în regiune”, a mai declarat demnitarul rus.

Rogozin a sugerat că deciziile Chișinăului și Bucureștiului sunt influențate de către Washington.

 

„Acesta e un subiect de discuție foarte dur, pe care urmează să-l întreținem nu cu Chișinăul și nu cu Bucureștiul. O să vorbim cu cei care trag de aceste ațe”, a mai conchis rusul.

Reprezentantul Special al Preşedintelui Federației Ruse pentru Transnistria consideră că România a făcut acest gest, deoarece „are pe teritoriul său baze militare americane, dar și toată susținerea Statelor Unite ale Americii, plus că jumătate din moldoveni și din cei de la guvernare dețin cetățenia românească”.

Precizăm că vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată pe 2 august curent de către Guvern, în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile moldovenești îi vor oferi garanții de securitate și de survolare a spațiului aerian al tuturor țărilor de tranzit.

Dmitri Rogozin trebuia să ajungă pe data de 28 iulie la Chișinău, de unde trebuia să meargă împreună cu președintele Dodon la Tighina să „serbeze” cei 25 de ani de la instalarea Misiunii de pacificare în regiune. Din cauza că România n-a permis ca aeronava la bordul căreia se afla Rogozin să survoleze spațiul său aerian, acesta a fost nevoit să se întoarcă acasă.

Sursa: deschide.md

Free Joomla! template by L.THEME