Kremlin: Moscova este îngrijorată de extinderea alianţelor militare în apropierea frontierelor Rusiei

Moscova respectă dreptul ţărilor vecine de a avea relaţii cu SUA, însă este îngrijorată de extinderea alianţelor militare în regiunile limitrofe Rusiei, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în contextul vizitei vicepreşedintelui SUA, Mike Pence, în statele baltice şi Georgia.

Peskov a comunicat că statele vecine sunt independente şi au dreptul să dezvolte relaţii cu orice ţări doresc. "Nu este nicio problema pentru Rusia în acest sens, şi niciodată nu va fi", a mai afirmat oficialul.

 

"O astfel de cooperare devine o problemă pentru noi atunci când conduce la extinderea spre frontierele noastre a diferitelor alianţe şi a infrastructurii lor militare", a adăugat Peskov, care a precizat că acest lucru este o cauză de îngrijorare pentru Moscova.

 

Aflat într-o vizită oficială la Tibilisi, vicepreşedintele SUA a reiterat sprijinul american pentru Georgia, în contextul în care trupele ruse sunt prezente în unele porţiuni ale ţări în urma unui război de scurt durată cu Rusia, în august 2008.

În urma conflictului între Rusia şi Georgia din 2008, Moscova a recunoscut în mod oficial independenţa regiunilor separatiste Oseţia de Sud şi Abhazia din Georgia şi a trimis mii de militari în cele două regiuni.

 

Oficialul american a declarat că "Statele Unite condamnă cu tărie ocupaţia" care implică "prezenţa tancurilor ruse pe pământul georgian".

 

Alianţa Nord-Atlantică a trimis aproximativ 4.000 de militari şi echipamente de luptă în cele trei state baltice şi în Polonia, pentru a contracara prezenţa Rusiei în regiunea Mării Baltice.

Sursa: mediafax.ro

Free Joomla! template by L.THEME