Chișinăul cere trupelor ruse să renunțe la exercițiul care prevede forțarea Nistrului

Autoritățile de la Chișinău le solicită trupelor ruse cantonate în regiunea transnistreană să renunțe la un exercițiu militar care prevede forțarea râului Nistru.

„Grupul Operațional de Trupe Ruse (GOTR) care află în regiunea transnsitreană a Republicii Moldova a început pregătirile pentru un exercițiu militar ce prevede forțarea râului Nistru. Exercițiul militar ar urma să se desfășoare la sfârșitul acestei luni, cu implicarea a 50 de militari, tehnică de luptă, inclusiv blindate”, se arată într-un comunicat emis de Biroul de Reintegrare de la Chișinău.

 

Potrivit comunicatului, ”acțiunile unilaterale programate de GOTR ar putea distorsiona și compromite operațiunea de pacificare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”.

 

Informația despre operațiune a fost publicată pe site-ul Ministerului Apărării al Federației Ruse.

 

Atribuțiile declarate ale GOTR nu prevăd traversarea obstacolelor de apă, în special, în Zona de Securitate, pe perimetrul căreia este situată şi albia râului Nistru, se mai arată în comunicatul Biroului de Reintegrare.

 

În cadrul ultimei ședințe a Comisiei Unificate de Control, reprezentanţii Republicii Moldova au făcut apel către toate delegaţiile, ca pe timpul concediului estival, să se abţină de la acțiuni unilaterale care ar putea duce la destabilizarea situației în perimetrul Zonei de Securitate. „Cu toate acestea, reprezentanții transnistreni și ai Federației Ruse în CUC, ignorând apelul şi manifestând dezacord cu cele menţionate, se împotrivesc să-și asume responsabilitatea de a evita, pe perioada vacanţei, provocările în Zona de Securitate”, se mai arată în comunicat.

Sursa: infoprut.ro

Free Joomla! template by L.THEME