MAE confirmă: Avionul vicepremierului rus nu a primit autorizaţia de a survola România / Dmitri Rogozin acuză autorităţile române: Aşteptaţi-vă la o ripostă, ticăloşilor! /Aeronava trebuia să ajungă în Republica Moldova

Ministerul Afacerilor Externe confirmă că autorităţile s-au opus ca avionul vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, să survoleze România. Aeronava a aterizat vineri după-amiază pe Aeroportul din Minsk, în capitala Belarusului, potrivit datelor site-ului FlightRadar24.com. Cel mai probabil, avionul oficial rus a avut nevoie de realimentare cu carburant, înainte de a continua drumul spre Moscova.

Decizia statului român a fost luată în baza articolului 1(1) din Decizia 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea «Statele membre iau măsurile necesare pentru a împiedica intrarea pe teritoriul lor sau tranzitarea acestuia de către persoanele fizice responsabile pentru acţiuni care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei şi de către persoanele fizice asociate acestora.

 

Rogozin se află pe această listă, motiv pentru care şi în 2014 a avut interdicţia de a survola spaţiul arian românesc, după ce a asistat la parada organizată pe 9 mai, de Ziua Victoriei asupra nazismului.

 

Ulterior, oficialul rus a ameninţat, pe o pagină de socializare, că va reveni, dar de această dată la bordul unui bombardier.

În decembrie 2016, atunci când avionul care îl transporta pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, de la Moscova spre Chişinău autorităţile române au permis, totuşi, traversarea spaţiului aerian, după ce nu a putut ateriza în Republica Moldova din cauza ceţii. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a explicat, la acel moment, că avionul la bordul căruia s-a aflat vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, era unul civil, aparţinând AEROFLOT, şi efectua o cursă regulată, situaţie în care nu se aplică regimul de sancţiuni instituit la nivelul UE.

 

Dmitri Rogozin acuză autorităţile din România şi avertizează cu o ripostă

 

Dmitri Rogozin, vicepremierul Rusiei, a denunţat interdicţia de survol decisă de România, acuzând autorităţile române de periclitarea vieţilor pasagerilor aflaţi în avionul cu care se deplasa, transmiţându-le autorităţilor române să se aştepte la o ripostă.

 

"Autorităţile române au pus în pericol vieţile pasagerilor unui zbor al companiei S7, femei şi copii. Carburantul a ajuns până la Minsk. Aşteptaţi-vă la o ripostă, ticăloşilor!", a transmis Rogozin, prin Twitter.

Oficialul rus a vrut să ajungă de la Moscova la Chişinău cu un avion comercial al companiei S7 (PJSC, Siberia Airlines), dar aeronava nu a primit aprobarea de a traversa spaţiul aerian al României.

 

Avionul care îl transporta pe Rogozin nu a putut ajunge în Republica Moldova, pentru că nu a primit autorizaţia de a survola ţara noastră, au anunţat anterior un site de monitorizare a traficului aerian şi surse citate de presa moldoveană.

 

"Nu avem o confirmare, dar Cursa S7157, de la Moscova spre Chişinău, probabil a primit interdicţie de survolare a spaţiului aerian al României, deoarece la bord se află vicepremierul rus, Dmitri Rogozin", a transmis site-ul de profil Flightradar24.com.

 

Avionul lui Dmitri Rogozin a survolat Belarus, Polonia, Slovacia şi Ungaria, dar probabil că acum va reveni în Rusia.

 

Dmitri Rogozin era aşteptat în Republica Moldova şi în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, într-o vizită oficială. Aeronava nu a putut merge direct spre Republica Moldova din cauza interdicţiei impuse de Ucraina.

Proteste au loc în momentul de faţă pe Aeroportul din Chişinău, zeci de persoane cerând anularea vizitei lui Dmitri Rogozin, relatează site-ul Unimedia.

 

Dmitri Rogozin urma să se întâlnească vineri cu preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, un politician prorus, şi cu liderul regimului separatist din Transnistria, Vadim Krasnoselski.

 

Mai mulţi cetăţeni ruşi, inclusiv artişti şi un parlamentar, au fost opriţi joi să intre în Republica Moldova, situaţie care a atras critici vehemente din partea preşedintelui prorus Igor Dodon şi a vicepremierului Rusiei, Dmitri Rogozin, care a catalogat situaţia drept "ruşinoasă".

 

Deputatul rus Pavel Şperov şi un grup de artişti care urmau să meargă în regiunea separatistă moldoveană Transnistria pentru festivităţi organizate la 25 de ani de la începerea operaţiunii ruse de menţinere a păcii au fost opriţi joi pe Aeroportul din Chişinău şi au plecat înapoi în Rusia.

Sursa: mediafax.ro

 

 

Free Joomla! template by L.THEME