Dodon, înfrânt. Istoria Românilor nu va fi înlocuită

Curtea Constituţională (CC) de la Chișinău a anunţat joi că referendumul consultativ din 24 septembrie, iniţiat de preşedintele Igor Dodon, este neconstituţional.

Curtea Constituţională a examinat dacă cele patru întrebări supuse referendumului sunt de competenţa şefului statului, constatând că acestea nu se încadrează în cadrul legal, iar preşedintele şi-a depăşit atribuţiile constituţionale când a anunţat organizarea acestui referendum. Totodată, Curtea a concluzionat că cele patru întrebări nu pot fi pe subiecte distincte.

 

„Se declară neconstitutionale întrebările formulate în decretul numărul 105-VIII din 28 martie 2017 privind desfășurarea referendumului republican consultativ asupra unor probleme de interes national. Decizia Curții Supreme este definiitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac”, a precizat Tudor Pânțaru, președintele Curții Constituționale.

 

Nici întrebarea privind înlocuirea disciplinei Istoria Românilor cu Istoria Moldovei în instituţiile de învăţământ nu a fost acceptată de magistraţii CC.

 

„Este contrar spiritului, literei Constituției ca președintele sub acoperirea sintagmei probleme de interes național să poată iniția un referendum care implică modificarea Constituției sau chestiuni ce țin de aprecierea științifică a mediului academic”, a mai spus Tudor Panțâru.

Sursa: infoprut.ro

Free Joomla! template by L.THEME