Rusia intensifică prezenţa militară ca reacţie la acţiuni NATO în Europa de Est, inclusiv în România

Armata rusă va suplimenta prezenţa militară la frontiera vestică, anunţă ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, precizând că aceasta este o reacţie la activităţile NATO în ţări central şi est-europene, inclusiv în România.

"Situaţia la frontierele din vestul Rusiei tinde să se deterioreze. Acest lucru este cauzat de intensificarea activităţilor militare NATO în ţări est-europene. Alianţa Nord-Atlantică suplimentează prezenţa în ţările baltice, unde se extinde infrastructura portuară, aeroportuară şi unde sunt construite noi baze militare", a declarat Serghei Şoigu, citat de agenţia Tass.

 

NATO definitivează planul celor patru batalioane multinaţionale în ţările baltice şi în Polonia, mobilizând "în total 5.000 de militari şi echipamentele aferente", a precizat Şoigu, avertizând şi în legătură cu elementele sistemului antibalistic.

 

"Până în 2018, în afară de baza antirachetă din România, există planuri pentru construirea unei instalaţii similare în Polonia", a precizat ministrul rus al Apărării.

"Acţiunile colegilor noştri occidentali conduc la distrugerea sistemului de securitate la nivel mondial, la amplificarea lipsei de încredere şi ne obligă să implementăm măsuri de reacţie, în principal în zona strategică vestică. Lucrăm la îmbunătăţirea capacităţilor ofensive", a precizat Şoigu, potrivit agenţiei Sputnik.

 

"Peste 30 de batalioane şi grupuri tactice sunt pregătite pentru mobilizare rapidă", a atras atenţia ministrul rus al Apărării.

 

Peste 300 de sisteme militare au fost mobilizate în districtul militar vestic în ultimele şase luni. "Până la sfârşitul anului, aproximativ 40 de unităţi militare vor fi construite în districtul militar vestic", a încheiat Şoigu.

 

Alianţa Nord-Atlantică a aprobat, în iulie 2016, un plan de consolidare a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în Polonia şi în ţările baltice. O structură multinaţională NATO ar urma să fie staţionată în România. În plus, Alianţa a preluat controlul asupra sistemului antirachetă, care include nave americane dotate cu sisteme antibalistice în largul Spaniei, un radar în Turcia şi elementele de interceptare din România.

 

Rusia a avertizat în mai multe rânduri că este "extrem de preocupată" de instalarea sistemelor antibalistice NATO în România şi Polonia, afirmând că sunt interzise prin Tratatul privind Forţele nucleare intermediare (INF) şi semnalând că va lua măsuri pentru a se apăra.

Sursa: mediafax.ro

Free Joomla! template by L.THEME