Deportari din Basarabia: Sa vina in raiul sovietic. Iesiti-le in cale cu flori!...

De obicei, o echipa formata din doi-trei militari inarmaţi şi un lucrator al securitaţii batea la geamul casei, in plina noapte, luand prin surprindere gospodarii.

Intr-un sfert de ora sa fiţi gata!, acesta era ordinul care li se dadea oamenilor cuprinşi in spaima de cele intamplate, neinţelegand unde merg şi de ce.

Deseori, printre cei care veneau sa ridice oamenii se gasea şi binevoitorul sau binefacatorul care a denunţat familia şi, astfel, ajuta NKVD-ul sa depisteze elementele periculoase.

Deportaţilor le era permis sa ia cate 10 kg de fiecare persoana, numai ca, de multe ori, tot ce era mai de preţ sau mai util in bagajele celor deportaţi le imparţeau intre ei cei care i-au ridicat in miez de noapte.

Indata, erau urcaţi in camioane sau chiar - in unele sate - in caruţe, fiind duşi pana la gara de trenuri.

In staţiile de cale ferata, membrii fiecarei familii erau separaţi in felul urmator: capii de familii intr-o parte, tinerii peste 18 ani in alta parte, iar femeile cu copii mici şi batranii - aparte.

A urmat imbarcarea in vagoanele de marfa, cate 70-100 persoane, fara apa şi hrana.

 

Pe vagoane scria: Tren cu muncitori romani care au fugit din Romania, de sub jugul boierilor, ca sa vina in raiul sovietic. Ieşiţi-le in cale cu flori! sau Emigranţi voluntari.

Deportarile din Basarabia şi Nordul Bucovinei au fost o forma a represiunii politice puse in practica de autoritaţile sovietice.

Nu se cunoaşte o cifra exacta a celor care au avut de suferit de pe urma acestui tip de represiune, estimarile ridicandu-se la cateva sute de mii de persoane deportate in perioada 28 iunie 1940 - 5 martie 1953.

Au existat trei valuri de deportari ale populaţiei din Basarabia şi Bucovina de Nord.

Cu toate acestea, acţiuni de stramutare a basarabenilor şi bucovinenilor au avut loc şi intre cele trei valuri.

 

De organizarea deportarii s-a ocupat Biroul politic al CC al PC (b.) al URSS, iar structurile NKGB-iste au fost baza logistica a mecanismului deportarii.

In mai 1941, Sergo Goglidze a fost numit imputernicit al partidului şi guvernului sovietic in Moldova.

Peste o saptamana, la 31 mai 1941, Goglidze i-a trimis lui Stalin o Rugaminte (rus. Prosiba), in care relata ca in Basarabia au activat multe partide şi organizaţii burgheze.

Dupa alipirea Basarabiei la URSS, conducerea acestor formaţiuni politice s-au refugiat in Romania.

Ramaşiţele acestor partide şi organizaţii, fiind susţinute activ de serviciile romaneşti de spionaj, şi-au intensificat activitatea antisovietica.

Acelaşi document includea in categoria elementelor antisovietice şi moşierii, comercianţii, poliţiştii şi jandarmii, albgardiştii, primarii, refugiaţii din URSS şi alte elemente sociale straine.

In legatura cu activizarea acestor elemente, Goglidze ruga sa fie stramutate in regiunile indepartate de nord şi est ale URSS 5.000 de familii.

Ca baza juridica a stramutarii a servit Regulamentul cu privire la modul de aplicare a deportarii faţa de unele categorii de criminali, aprobat in mai 1941.

La 7 iunie 1941, NKGB al RSS Moldoveneşti a cerut 1315 vagoane pentru transportul deportaţilor.

 

Deşi directivele veneau de la Moscova, cei care le-au executat au fost din Basarabia.

Oamenii noi ai bolşevicilor erau avansaţi in posturi şi susţinuţi in activitatea profesionala.

Listele cu deportaţi au fost facute de NKVD pe baza de delaţiuni, ţinandu-se cont de pregatirea şi activitatea capului familiei, de averea sa şi de faptul ca a colaborat cu administraţia romaneasca.

Operaţiunea de deportare a inceput in noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 (ora 2.30) şi a cuprins teritoriile anexate de URSS de la Romania in iunie 1940.

Urmau sa fie ridicate 32.423 persoane, dintre care 6.250 sa fie arestate, iar restul 26.173 de persoane - deportate (inclusiv 5.033 persoane arestate şi 14.542 persoane deportate din RSS Moldoveneasca).

 

In Basarabia, 90 vagoane au pornit din staţia Taraclia, 44 vagoane - din staţia Basarabeasca, 44 vagoane - din staţia Cauşeni, 48 vagoane - din staţia Tighina, 187 vagoane - din staţia Chişinau, 48 vagoane - din staţia Ungheni, 83 vagoane - din staţia Ocniţa, 133 vagoane - din staţia Balţi, 73 vagoane - din staţia Floreşti, 40 vagoane - din staţia Rabniţa, 38 vagoane - din staţia Bolgrad, 103 vagoane - din staţia Arţiz, 340 vagoane - din staţia Cernauţi.

 

Drumul spre punctele de destinaţie a durat vreo doua-trei saptamani.

Condiţiile erau ingrozitoare.

In plina vara, ei duceau lipsa de apa potabila, fiecaruia revenindu-i doar cate 200 grame de apa pe zi, iar de mancare li se dadea doar peşte sarat.

La fiecare oprire a trenului, in camp se aruncau cadavre, care, fie ca erau ingropate sumar, fie ca erau lasate ca hrana animalelor.

Pe parcursul drumului, deportaţilor nu le-a fost acordata nici o asistenţa sau consultaţie medicala.

Astfel, in vagoanele murdare şi fara asigurarea celor mai elementare condiţii sanitare s-au raspandit diverse boli infecţioase şi mulţi suferinzi au decedat din aceasta cauza.

La unele gari feroviare, catorva persoane li se permitea sa iasa pentru cateva minute afara, la aer curat.

Cineva era trimis dupa apa potabila.

In cazul tentativelor de evadare, imediat se dadea ordinul de impuşcare, astfel ca nu era nicio posibilitate reala de a scapa din acel tren al morţii.

Contingentul deportat era distribuit in felul urmator: capul familiei, arestat, era izolat de soţie şi copii şi dus in lagarul de munca forţata, in GULAG.

Ceilalţi membri ai familiei erau trimişi in Siberia sau Kazahstan.

Cei deportaţi in Siberia sau Kazahstan, de la copil la batran, erau repartizaţi la munca in intreprinderile industriei silvice, in sovhozuri şi in cooperative meşteşugareşti.

Pentru munca depusa nu erau remuneraţi echitabil, ci li se achita doar un minimum necesar pentru trai.

Dintr-un raport fragmentar al GULAG-ului din lunile septembrie-octombrie 1941 aflam ca, in toamna acelui an, deportaţii din RSSM au fost amplasaţi in RSS Kazaha (9.954 persoane), RASS Komi (352), regiunile Omsk (6.085), Novosibirsk (5.787) şi Krasnoiarsk (470).

In Kazahstan, deportaţii din RSSM se aflau in regiunile Aktiubinsk (6.195 persoane), Kizil-Ordinsk (1.024) şi Kazahstanul de Sud (2.735), iar in regiunea Omsk erau dispersaţi in 41 de raioane.(Wikipedia)

Gabriela Stegarescu

Sursa: timisoaraexpress.ro

Free Joomla! template by L.THEME