INTERVIU (fragment) Teodor Meleşcanu: „Da, există propagandă rusă în România. E vizibilă şi dovedită”

Timpul e scurt, aşa că voi sări imediat la următoarea temă: Rusia. Mesajele recente ale Ambasadei Rusiei la Bucureşti, pe reţelele de socializare, cu privire la istoria comună, în special când vine vorba de prezenţa administraţiei româneşti în Republica Moldova, s-au înteţit de la sosirea noului ambasador. Cum comentaţi atitudinea Ambasadei Rusiei în România?   De la bun început am recomandat foarte mutl să folosim canalele diplomatice în dauna declaraţiilor de presă, care nu pot să rezolve nimic, dar pot să creeze probleme mult mai mari. I-am făcut această recomandare de a fi foarte reţinut în declaraţii de presă care pot avea un impact asupra relaţiilor noastre. Sigur, până la urmă este un ambasador, reprezintă o ţară foarte importantă din Europa şi poate avea opinii proprii. Această postare la care vă referiţi şi dumneavoastră, după părerea mea, este unul din episoadele privind problemele istorice pe care Ambasada Rusiei intenţionează să le promoveze în ţară. Eu, însă, am o poziţie foarte clară. Şi nu e doar poziţia mea, ca ministru de Externe. E vorba de o poziţie oficială a României. Noi considerăm că istoria este făcută ca să se ocupe de ea istoricii. Noi, oamenii politici, cei care ne ocupăm de diplomaţie, trebuie să privim spre viitor, să vedem ce putem face în vederea dezvoltării unor raporturi normale între ţările noastre. Mai mult vreau să vă spun că, dacă într-adevăr există asemenea probleme, a fost creată, există şi funcţionează – sigur, cu anumite sincope – o comisie comună de istorici din Federaţia Rusă şi din România, care are tocmai atributul de a discuta toate problemele istorice care fac parte din moştenirea noastră. Noi putem discuta despre toate probleme istorice, dar trebuie să recunoaştem că sunt trei ani de când Rusia a ocupat ilegal Crimeea. Trebuie să recunoştem că, de trei ani de zile, e un conflict în zona de est a Ucrainei. O ţară a cărei suveranitate şi integritate teritorială România o susţine. Acestea sunt lucrurile cu adevărat importante şi nu referirile la istoria de pe vremea Regatului Kievean.       Şi atunci nu sunt aceste episoade, aceste postări, parte din propaganda Rusiei îndreptată spre Occident şi, implicit, spre aliaţii Occidentului cum sunt România, Polonia şi alte ţări est-europene? Nu e asta o propagandă agresivă?    Sigur. Rusia, ca orice stat, are dreptul să-şi promoveze interesele şi preocupările prin orice mijloace, inclusiv prin presă. Ceea ce nu este, după părerea mea, corect este să foloseşti ambasadele, trimişii diplomatici, care sunt trimişi să lucreze pentru dezvoltarea relaţiilor dintre ţări. 

Aţi avut o întâlnire cu ambasadorul Rusiei, eveniment dezbătut intens in presă. Puteţi clarifica ce anume aţi discutat atunci şi de ce credeţi că au circulat două mesaje diferite după acea întâlnire?   Ideea că au fost semnate anumite acorduri la acea întâlnire e aberantă. Nu se semnează un acord la o întâlnire, la o cafea, între un ambasador şi un ministru de Externe. E adevărat însă că am discutat despre mai multe probleme care ar putea să facă obiectul unor consultări viitoare, în contextul respectării sancţiunilor economice care au fost impuse Federaţiei Ruse şi pe care România le susţine ca şi celelalte state membre UE. Au fost discuţii legate de două teme mari: cultură – un program pe care l-am avut de schiburi culturale şi care a expirat în 2014 – şi un acord privind domeniul educaţiei, care expiră anul acesta. Discuţia a fost în ce măsură există interes pentru a continua acest tip de colaborare şi am spus foarte clar că interesul depinde de ministerele de linie. Faptul că s-au făcut referiri la aceste lucruri este în regulă. Nu este în regulă să dai sentimentul că s-a căzut de acord pe ceva.  Sunteţi sau nu de acord că există un apart de propagandă rusă îndreptat spre UE? Şi dacă da, el este vizibil şi în România? L-aţi observat?     Da, există în cadrul activităţilor care se desfăşoară. Evident că Federaţia Rusă are un program de propagandă foarte important. Gândiţi-vă că, inclusiv la noi, dar şi în alte părţi au canale. Nu numai în limba rusă, ci şi în limba engleză. Există foarte multe publicaţii în zona Moldovei, dar şi în zona noastră care au anumite afinităţi, există persoane care au anumite sensibilităţi şi propaganda aceasta evident că este un lucru care e dovedit, îl ştie toată lumea şi e vizbil.     

Sursa: adevarul.ro

Vezi restul interviului: http://adevarul.ro/news/politica/video-interviu-teodor-melescanuda-exista-propaganda-rusa-romania-e-vizibila-dovedita-1_58fa2eeb5ab6550cb871793a/index.html

 

Free Joomla! template by L.THEME