Stratfor: Putin, cu tot mai mulți oponenți în interiorul cercului de putere din Rusia

Agenția de analiză internațională STRATFOR scrie că președintele rus Vladimir Putin are tot mai mulți contestatari, pe fondul precar al economiei ruse impus de sancțiunile Occidentului. Unul dintre cei mai puternici, scrie sursa citată, ar fi președintele camerei inferioare a Dumei de Stat, Viaceslav Volodin. Stratfor scrie că Duma de Stat ar putea deveni terenul unor bătălii politice importante pentru puterea internă din Rusia.

Un raport întocmit de Centrul Carnegie din Moscova, citat de Stratfor, arată că bătălia pentru putere în Rusia se va da în Duma de Stat. Dacă până acum parlamentul rus a fost o unealtă folosită de Vladimir Putin pentru a-i conferi legitimitate și pentru a-i consolida puterea prin diverse acte legislative, acum nu mai este președintele rus cel care dă ordinele ci noul președinte al camerei inferioare al Dumei, Viaceslav Volodin.

„Yes-man”-ii lui Putin

Chiar dacă Putin se bucură încă de o susținere populară foarte mare, cei nemulțumiți de condițiile economice din ce în ce mai proaste și de politizarea excesivă a chestiunilor care țin de viața de zi cu zi, sunt din ce în ce mai vocali. De asemenea, mai mulți apropiați ai lui Vladimir Putin l-au sfidat pe acesta pentru a-și atinge propriile obiective.

Sfidat de propria creație

Încă de când a venit la conducerea Rusiei, inițial în calitate de premier, apoi ca președinte, Vladimir Putin a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-și consolida puterea asupra Dumei de Stat, scrie Stratfor. Pentru a se asigura că va păstra controlul asupra Parlamentului rus, Putin avea nevoie să numească în fruntea Dumei un lider puternic și loial. L-a ales pe Viaceslav Volodin, cel care l-a ajutat să gestioneze criza creată în Rusia în 2012, după fraudarea votului parlamentar. Stratfor, citat de Digi 24, scrie că Volodin și-a dorit de mult să facă parte din elita de la Kremlin, dar nu a avut niciodată puterea necesară. În mod normal, funcția pe care o ocupă acum nu i-ar permite să își atingă acest obiectiv, însă poziția pe care o ocupă are mult mai multă greutate în contextul în care Putin are nevoie ca niște legi să treacă de Dumă pentru a primi mai multă putere.

În acest context, Volodin a început să ia măsuri pentru a-și consolida propria putere. Raportul citat de Stratfor arată că acesta nu doar că și-a întărit autoritatea în interiorul Dumei ci acesta și-a asumat funcția de intermediar între oficialii guvernului și parlamentari. Din această poziție el poate bloca dialogul sau chiar opri cu totul anumite propuneri.

Corul nemulțumiților și mișcările centrifuge

Stratfor scrie că ceea ce se întâmplă cu Volodin nu este deloc nou, dimpotrivă se încadrează într-un tipar. În ultimii ani, mai mulți apropiați de-ai lui Putin au preferat să își urmeze propriile obiective, chiar dacă asta însemna să îl sfideze pe președintele rus. Spre exemplu, în 2016, șeful Rosneft, Igor Secin, a preluat un pachet majoritar de la compania rivală Bashneft pe la spatele lui Putin. De asemenea, el a ignorat ordinele liderului rus de a vinde acțiuni ale companiei către cumpărători de pe o listă aprobată și și-a ales singur partenerii. Stratfor mai scrie și că președintele Ceceniei a criticat pe reţelele de socializare iniţiativa Ministerului de Finanţe de a tăia subvenţiile federale pentru regiunea sa, sugerând că, în lipsa fondurilor, țara, deja afectată de război, ar putea deveni instabilă. Iar Serghei Cemezov, şeful gigantului de stat din domeniul apărării Rostec, a cumpărat diverse companii pentru a se asigura că firma sa s-a infiltrat în fiecare braţ al complexului militar-industrial rusesc, o acţiune pe care Putin a încercat în trecut să o prevină.

Însă nu asta este cel mai îngrijorător, spune Stratfor, și nici măcar neașteptat. O surpriză însă este faptul că politicieni din eșalonul doi sau trei au început să devieze de la linia Kremlinului, cu precădere liderii de la nivelul guvernelor regionale. Unii au eliminat structuri locale de guvernare pentru a-şi asigura rămânerea la putere. Răspunsul lui Putin nu s-a lăsat așteptat: în ultimele trei săptămâni a demis șase lideri regionali. De asemenea, pe 17 februarie, tot el a organizat o reuniune a Consiliului de Securitate pentru a aplana că s-ar derula o amplă operaţiune de epurare care vizează guvernele regionale.

Sursa: karadeniz-press.ro

Free Joomla! template by L.THEME