Secretarul general al NATO: Creșterea cheltuielilor pentru apărare este indispensabilă pentru relațiile transatlantice

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat luni că este "indispensabil pentru relațiile transatlantice" ca membrii Alianței să-și majoreze cheltuielile în materie de apărare, așa cum a solicitat noul președinte al SUA Donald Trump, relatează AFP.

Stoltenberg subliniază în raportul anual al NATO, făcut public luni, că în 2016 doar cinci state membre au alocat apărării cel puțin 2% din PIB, iar începând din acest an trebuie intensificate eforturile în acest sens. "Acest lucru este indispensabil pentru ca legătura transatlantică, fundamentul Alianței noastre, să rămână solidă", insistă secretarul general al NATO.

 

Raportul atrage din nou atenția asupra dezechilibrului dintre SUA și restul statelor membre ale Alianței în privința cheltuielilor cu apărarea, într-un context în care noul președinte american a făcut apel în repetate rânduri la membrii europeni ai NATO să-și "îndeplinească obligațiile financiare", într-o aluzie la pragul de 2% din produsul intern brut.

 

Conform raportului, cheltuielile militare ale SUA din 2016, în sumă totală de 679 miliarde de dolari, au reprezentat 68% din totalul bugetelor de apărare ale celor 28 de state membre, în timp ce PIB-ul SUA nu reprezintă decât 48% din avuția națională cumulată a celorlalte aliate.

 

"Modul cum sunt împărțite poverile în interiorul Alianței încă nu este echitabil", a punctat Stoltenberg.

 

În afară de SUA, care au alocat apărării 3,36% din PIB, doar Marea Britanie (cu 2,17%), Polonia (cu 2,01%), Estonia (cu 2,18%) și Grecia (cu 2,36%) au atins obiectivul asumat în septembrie 2014 de liderii Alianței Nord-Atlantice, relevă estimările pe anul trecut.

 

Totuși, în semn că statele membre au început să investească mai mult în apărare, după ani la rând de reduceri de buget, "cheltuielile cu apărarea ale aliaților europeni și Canadei au crescut cu 3,8%, reprezentând o sumă de circa 10 miliarde de dolari", iar "23 de țări aliate și-au sporit aceste cheltuieli în mod real", se mai arată în raport.

Sursa: agerpres

Free Joomla! template by L.THEME