România, gata de a-și prelua rolul de avanpost NATO la Marea Neagră în flancul estic al Alianței

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc după o ședință a CSAT că România este pregătită de a-și îndeplini angajamentele luate la summitului recent de la Varșovia pentru a găzdui pe teritoriul său o brigadă multinațională. „De asemenea, pe baza inputului nostru și ținând cont de discuțiile care se derulează la Bruxelles în cadrul NATO, așteptăm propunerile structurilor de planificare ale Alianței în ceea ce privește Marea Neagră. Suntem în contact cu toți aliații interesați în vederea punerii în practică a deciziilor, pe care putem să le numim istorice, de la Varșovia. Toate aceste măsuri și toate demersurile României vin practic în sensul aplicării Strategiei Naționale de Apărare și a consolidării poziției țării noastre”, a declarat șeful statului.

Cine va forma această brigadă multinațională

Brigada multinațională va fi formată din militari ai mai multor state aliate și ar urma să intre în funcțiune pe la începutul anului viitor. „Vorbim aici despre asigurarea condițiilor pentru sprijinul statului gazdă conform standardelor NATO, precum și demersuri active în plan militar și diplomatic în dezbaterile Aliate și în discuțiile cu autoritățile militare ale NATO, astea însemnând: noi suntem statul gazdă pentru brigada multinațională și trebuie să ne pregătim așa cum se cuvine pentru a primi militarii care vin din altă parte, pentru a-i integra în structura de brigadă multinațională.

Pe de altă parte, demersurile față de alți aliați înseamnă negocieri pentru a-i convinge să trimită militari în brigada multinațională și la Inițiativa de Instruire. În această chestiune, pot să vă spun că avem deja răspunsuri favorabile, fără să se fi concretizat decât la unele, în ceea ce privește participarea la brigada multinațională de la cel puțin șase aliați. Doi dintre ei au declarat deja foarte clar cum participă, este vorba despre Polonia, care a spus că trimite o companie, și despre Bulgaria, care a spus că trimite în jur de 400 de militari în această brigadă. Dar sunt și alții care sunt interesați și avem negocieri pe care pot să le clasific drept foarte bune. Vom avea, în concluzie, suficienți militari de la mai mulți aliați pentru această brigadă”, a declarat Iohannis astăzi într-o conferință de presă. La summitul NATO de la Varșovia ce s-a desfășurat la început acestei luni, Alianța a decis transformarea unei brigade românești în brigadă multinațională pentru a întări prezența NATO în sud-estul Europei și pentru apărarea împotriva atacurilor venite din afara Alianței.

Sursa: karadeniz-press.ro

 

 

Free Joomla! template by L.THEME