Oficial rus: ţările baltice, SUA, România, Polonia, M.Britanie par că au ca miză o confruntare cu Rusia

Un parlamentar rus a declarat că ţările baltice, Statele Unite, România, Polonia, Marea Britanie par să aibă drept miză o confruntare militară cu Rusia, informează site-ul agenţiei Tass.

"Există un grup de state din cadrul NATO care au drept miză confruntarea militară cu Rusia. Acestea state sunt ţările baltice, România, Polonia, Marea Britanie şi Statele Unite", a spus Alexei Pushkov, preşedintele Comitetului Internaţional al Dumei de Stat, într-un interviu acordat cotidianului Rossiiskaya Gazeta.

Potrivit acestuia, Moscova ar trebui să traducă acest lucru într-un semnal că reluarea relaţiilor cu NATO este în afara agendei, într-un viitor apropiat.

"Cel puţin până când NATO îşi va abandona noua strategie de extindere a instalării (n.r. bazelor militare) şi de intimidare a Rusiei, până când va reveni la Actul Fondator semnat în 1997 (n.r. document privind privind relaţiile, cooperarea şi securitatea NATO-Rusia), până când le face să înţeleagă pe tinerele naţiuni europene care doresc ceartă că nu vor fi lăsate niciodată să târască Alianţa într-un potenţial conflict cu Moscova", a spus el.

Parlamentarul a respins, de asemenea, declaraţiile făcute de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit cărora Alianţa Nord-Atlantică va menţine un dialog cu Rusia şi că aceasta face apel la reluarea activităţii Consiliului NATO-Rusia.

 

"Toate declaraţiile făcute de Stoltenberg, potrivit cărora activitatea Consiliului NATO-Rusia trebuie reluată, că Alianţa vrea mai mult dialog - aceste lucruri nu sunt nimic altceva decât o frunză de smochin care are rolul de a acoperi intensificarea prezenţei militare NATO la graniţa cu Rusia şi pregătirea pentru noi decizii agresive la summitul de la Varşovia", a mai spus Alexei Pushkov.

 

Politicianul a menţionat, de asemenea, că instalarea bazelor NATO în Polonia şi intensificarea prezenţei militare în ţările baltice nu sunt în concordanţă cu afirmaţiile lui Stoltenberg.

 

Acesta şi-a exprimat convingerea că activitatea NATO are rolul de a crea o nouă realitate geopolitică şi că Alianţa Nord-Atlantică încearcă să supună statul rus unei presiuni politico-militare constante şi prin urmare, să îi diminueze influenţa.

 

"Prin intermediul acestor presiuni se fac încercări pentru a ne priva de independenţă, pentru a ni se restricţiona suveranitatea, cum s-a întâmplat în anii '90. Însă Rusia de astăzi nu va fi niciodată de acord cu asta", a mai subliniat acesta.

Source: mediafax.ro

 

Free Joomla! template by L.THEME