Rusia refuză desecretizarea arhivelor KGB

Activiştii asociaţiei ruse „Komanda 29” au primit refuz în urma cererii lor privind desecretizarea arhivelor KGB ale URSS.

Comisia pentru Protecția Secretului de Stat din Rusia (CPSS) a declarat că informațiile cu privire la activitatea KGB, începand cu 1917, „rămân actuale” și publicarea lor ar putea afecta securitatea națională a Rusiei, scrie Unian.

Despre campania in favoarea declasificarii arhivelor KGB a povestit reprezentantul „Komanda 29” Alexandr Ţîgankov. Potrivit lui, după ce petitia privind deschiderea arhivelor KGB de pe site-ul Change.org a adunat mai mult de 50 de mii de semnături, aceasta a fost trimisă Comisiei interdepartamentale pentru protecția secretului de stat. De acolo a venit răspunsul.

„În concluziile Comisiei Interdepartamentale sunt enumerate informațiile despre forțele și mijloacele activitatii de informatii, contra-informații și activitatea operațională-investigatorie, precum și activități în domeniul contracararii terorismului în perioada indicata (1917-1991) „, se arata în răspunsul CPSS. „Aceste informații isi mentin importantă de actualitate, iar distributia lor va aduce atingere securității Federației Ruse, de aceea necesită prelungirea perioadei in care sunt secretizate”.

 

CPSS a subliniat că nu există informații relevante despre represiunile comuniste, acestea fiind declasificate anterior.

Soursa: timpul.md via paginaderusia.ro

 

 

Free Joomla! template by L.THEME