Cluj-Napoca, inclus intr-un top 10 al oraselor «necunoscute» ale Europei ce ar trebui vizitate

Orasul Cluj-Napoca se claseaza pe locul 8 intr-un top al oraselor europene «de care nu a auzit nimeni» si care merita vizitate, clasamentul fiind publicat saptamana aceasta de ziarul The Sidney Morning Herald.

«Este o buna baza de unde poti pleca sa explorezi regiunile rurale din Transilvania, totusi Clujul este cunoscut mai ales ca un oras al distractiilor. Este locuit de un numar mare de studenti, care nu pun mare pret pe somn», scrie jurnalistul David Whitley.

Pe langa cluburile de noapte, australienii recomanda muzee precum Muzeul Etnografic, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Muzeul de Farmacie si Institutul de Speologie Emil Racovita.

Ca principale atractii pentru cei care vor altceva decat sa petreaca in cluburi, sunt mentionate pesterile din Muntii Apuseni.

De asemenea, cei care viziteaza Clujul in luna mai au prilejul de a asista la Festivalul de Vin Festivinum si pot degusta vinurile romanesti, pe care jurnalistul David Whitley le considera «subestimate» in afara tarii.

Top 10 orase europene «de care nu a auzit nimeni»

  • Ohrid (Macedonia)
  • Kutna Hora (Cehia)
  • Kuressaare (Estonia)
  • Cetinje (Muntenegru)
  • Keszthely (Ungaria)
  • Torun (Polonia)
  • Compiegne (Franta)
  • Cluj-Napoca (Romania)
  • Tampere (Finlanda)
  • Maribor (Slovenia)

ZdG.md

Anatol Stati este unul dintre cei mai bogaţi oameni din CSI

Agenţia de presă rusă "Delo" a studiat lista celor mai bogaţi oameni din CSI. Cei mai mulţi miliardari sunt concentraţi în şase republici fost sovietice, printre care şi Moldova.

Statele aflate în clasamentul realizat de Agenţia "Delo" sunt Rusia, Kazahstan, Ucraina, Belarus, Georgia. Moldova e pe poziţia a şasea. Conform evaluării Delo, cel mai bogat moldovean este Anatol Stati, care deţine o avere de circa 500 de milioane de dolari.

În Rusia, cel mai bogat om de afaceri este Vladimir Lisin, ce deţine o avere de 15,8 miliarde de dolari, conform Forbes. Renat Ahmetov este cel mai bogat ucrainean, cu 17,8 miliarde de dolari, potrivit evaluării revistei Korrespondent şi 5,2 miliarde, conform Forbes.

În Georgia, cel mai bogat businessman este Bidzina Ivanishvili, care, potrivit the Georgian Times deţine 8 miliarde de dolari SUA, iar conform Forbes, are doar 4,8 miliarde.

Vladimir Kim, cu o avere de 3,7 miliarde de dolari americani este cel mai bogat om din Kazahstan. Vladimir Peftiev, cu miliardul său de dolari, este desemnat de "Delo" drept cel mai avut om din Belarus.

Activele totale ale oamenilor de afaceri incluşi în top zece din Belarus sunt estimate la 1.9 miliarde de dolari, în Moldova la 1.4 miliarde, în timp ce în Rusia, 10 cei mai bogaţi oameni de afaceri deţin active în valoare de 113 miliarde de dolari.

Publika.md

Ivanțoc: Nu suntem teroriști, Rusia a provocat războiul de pe Nistru

Rusia s-a declarat îngrijorată de intensificarea tendinţelor politice periculoase din Republica Moldova, pe care o acuză că subminează procesul de rezolvare a conflictului transnistrean, se arată într-un comunicat emis recent de MAE al Federației Ruse.

Andrei Ivanțoc a declarat pentru PROTV : ”Este metoda Rusiei de a face declaraţii negândite, ştiind foarte bine Rusia că războiul din 1992 ei l-au facut pe Nistru. N-am comis nicio crimă şi niciodată n-am fost terorişti şi nu mă gândesc că voi fi vreodată. Noi am luptat nu cu armele, dar am convins lumea, am insistat ca şcolile de pe malul Nistrului să scrie în grafia latină, limba română.”

Reamintim, că distincţiile au fost conferite membrilor „Grupului Ilaşcu”, potrivit decretului semnat de Mihai Ghimpu, în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia remarcabilă la Mişcarea de Eliberare Naţională, pentru eroismul şi spiritul de sacrificiu manifestate în lupta pentru independenţa şi integritatea teritorială a R. Moldova şi pentru curajul şi dârzenia de care au dat dovadă în apărarea demnităţii umane şi naţionale în timpul detenţiei ilegale în temniţele regimului neconstituţional instalat în raioanele de est ale ţării.
Timpul.md

Scriitorul Ovidiu Creangă: "N-aş vrea să mor înainte de a vedea Basarabia alipită la Patria Mamă – România!"

 

George ROCA: Distinse domnul Ovidiu Creangă vă mulţumesc pentru acceptarea acestui interviu. Ştiu că sunteţi un „scriitor” ocupat! Scrieţi cărţi şi publicaţi frecvent în multe reviste şi ziare virtuale româneşti. Vă rog să vă prezentaţi pentru a vă cunoaşte mai bine.


 

Ovidiu CREANGĂ: Stimate domnule George Roca eu trebuie să vă mulţumesc pentru că mi-aţi oferit prilejul să apar în prestigioasa dumneavoastra publicaţie „Romanian VIP” cunoscută în prezent pe toate meridianele mapamondului. Când pronunţă cineva cuvântul „scriitor” eu mă uit împrejur să văd cui i se adresează, căci eu nu sunt decât un inginer, sau mai corect „un fost inginer”, căci dacă mă luaţi „la bani mărunţi” chiar şi ingineria mea este din… secolul trecut. Ştiu că la interviuri trebuie să nu minţi, să nu te „dai mare”… deci, neavând încotro, am să va spun purul adevăr cu toate că uneori nu-mi este favorabil.

V.Filat a avut o întrevedere cu Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Vitali Treapiţîn, Însărcinat cu afaceri al Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte ce ţin de relaţiile bilaterale dintre cele două ţări, dar şi de situaţia creată în Federaţia Rusă ca urmare a incendiilor ce au afectat mari suprafeţe forestiere şi au provocat victime omeneşti. Prim-ministrul Vlad Filat a menţionat că Republica Moldova este gata să acorde ajutor Rusiei în acest sens. Premierul a propus ca factorii de decizie din Federaţia Rusă să vină cu o solicitare privind necesităţile concrete. // Moldpres

Preţul acţiunilor emise de Moldovagaz s-a redus cu 68%

Preţul acţiunilor companiei MoldovaGaz s-a redus cu aproape 70 la sută, de la 190 de lei pentru o acţiune, la 61 de lei. Scăderea preţului acţiunilor companiei Moldovagaz a dus la reducerea indicelui bursier, calculat de Agenţia de rating şi estimare Estimator-VM. //Publika.md

Ambasadele din Moscova se închid din cauza incendiilor

Ambasada Republicii Federale Germane şi-a sistat activitatea, informează France-Presse. Încă două reprezentanţe diplomatice: cea a Canadei şi a Poloniei au început evacuarea personalului, din cauza fumului dens care a învăluit cpitala Rusiei.

Canicula din Rusia şi inundaţiile din Europa Centrală au o cauză comună

Zona de presiune atmosferică ridicată situată deasupra Rusiei este cauza atât a temperaturilor excesive din această ţară, care au condus la secetă şi incendii, cât şi a inundaţiilor care au afectat, începând din mai, Europa Centrală, inclusiv România, relatează Financial Times în ediţia online.

"Ciclonii de la Atlantic, (care aduc nori) peste toată Europa, au fost blocaţi de zona de înaltă presiune atmosferică de deasupra (teritoriului) Rusiei. Este ca şi cum s-ar lovi de un zid, oprindu-se şi deplasându-se circular în zona în care ajung", a declarat Andras Reis, purtătorul de cuvânt al Serviciului ungar de Meteorologie.

Rezultatul acestui fenomen au fost precipitaţii puternice, în special în iunie, care au produs importante inundaţii în Ungaria, dar şi în ţări vecine, ca Slovacia sau România. Autorităţile ungare au înregistrat peste 300 de locuinţe distruse, în zona nord-estică a ţării, estimând valoarea pagubelor la suma de aproximativ 200 de miliarde de forinţi (aproximativ 942 de milioane de dolari).

În nord-estul Ungariei se află şi regiunea viticolă Tokaj, unde fermierii aşteaptă, în următoarele două luni, o vreme mai puţin umedă, după ploile şi grindina de peste vară.

Autor: Mediafax.ro

Incendiile din Rusia ameninţă centralele nucleare

Bilanţul incendiilor de pădure care fac ravagii în Rusia a ajuns la 50 de morţi, a anunţat joi, 5 august, Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă. În timp ce canicula nu dă nici un semn că ar putea înceta, criticile împotriva autorităţilor se multiplică. Preşedintele Dmitri Medvedev, care a decretat starea de urgenţă în şapte regiuni a ordonat măsuri de protejare a instalaţiilor strategice, în special a celor nucleare, împotriva acestor incendii violente, transmite corespondentul RFI la Moscova, Madeleine Leroyer.

Neliniştea creşte, mai ales când vine vorba de centrale nucleare, precum cea din Sarov, situată în regiunea Nijni-Novgorod (Volga), la cinci sute de kilometri est de Moscova. Flăcările au ajuns la patru kilometri de situl nuclear. De miercuri, 4 august, toate materialele şi explozibilii au fost evacuate. "Nu există riscuri pentru securitatea nucleară", asigură preşedintele agenţiei nucleare ruse, Serghei Kirienko. Trebuie spus că nici o eroare nu va fi tolerată.

Dmitri Medvedev a demis fără menajamente mai mulţi înalţi responsabili, după ce a ieşit la iveală că o bază logistică a marinei ruse de lângă Moscova a fost distrusă complet de flăcări. Dacă acest lucru se va repeta, "voi acţiona la fel, fără milă", explică preşedintele rus.

Din ce în ce mai criticat, mai ales pe Internet, Guvernul vrea să recâştige controlul. Astfel, mai multe înregistrări video postate pe Youtube arată că Vladimir Putin a fost primit foarte călduros de sătenii sinistraţi. Apoi, mai este şi cazul unui blogger anonim, care vorbeşte mult despre el. Radioul de la Moscova a publicat pe site-ul său Internet o scrisoare a acestui blogger, adresată lui Putin şi funcţionarilor ruşi. O scrisoare vehementă şi uneori aspră, aproape nepoliticoasă, care descrie un sistem corupt până în măduva oaselor şi deci incapabil să gestioneze această catastrofă.

Nu este nevoie de "ideile voastre de rahat şi de legile voastre putrede", se arată în scrisoare. În mod surprinzător, Vladimir Putin a răspuns, spunând că este de acord per ansamblu cu teribila constatare a acestui blogger. Premierul subliniază totuşi că funcţionarii nu sunt responsabili pentru acest val inedit de căldură, nemaiîntâlnit în ultimii 130 de ani.

Sursa : rfi.ro

Grecia primeşte banii de la Fondul Monetar Internaţional

Grecia va primi a doua tranşă din împrumutul extern luat de la FMI şi Comisia Europeană, în urma "startului impresionant" al programului de austeritate, dar Guvernul trebuie să introducă reforme "drastice", pentru a readuce ţara pe creştere economică. Declaraţia a fost făcută de şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional la Atena, după ce s-a încheiat misiunea de două săptămâni în Grecia.

"Programul este în grafic. A început ca un program foarte ambiţios, cu multă încărcătură în primele etape, iar vestea cea bună este că e implementat conform cu cele convenite", a declarat Poul Thomsen, şeful misiunii FMI în Grecia, într-un interviu acordat Reuters.

Întrebat despre tranşa a doua, de nouă miliarde de euro, din ajutorul de la FMI şi UE, Thomsen s-a arătat încrezător că banii vor ajunge în Grecia.

"Sunt încrezător că cei din board-ul FMI vor împărtăşi părerea mea că acesta este un start foarte impresionant al unui program foarte impresionant", a afirmat el.

Prima tranşă din împrumut a fost acordată în luna mai şi a avut o valoare de 20 de miliarde de euro, din care 14,5 miliarde de la statele membre ale zonei euro, respectiv 5,5 miliarde euro de la FMI.

Analiştii şi economiştii au arătat că atingerea ţintei de deficit bugetar convenite pentru acest an de Grecia cu FMI şi UE va fi foarte dificilă, dar Thomsen s-a declarat convins că obiectivul poate fi respectat.

Grecia s-a angajat să reducă deficitul cu 5,5 puncte procentuale, la 8,1% din PIB. Grecia şi-a redus deja la jumătate deficitul Guvernului central, în primele şase luni ale acestui an, tăierile drastice de cheltuieli amortizând neatingerea ţintei în privinţa veniturilor statului.

Sursa: rfi.ro

În atenţia cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotarele ţării: Înregistrarea în listele electorale continuă

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova aminteşte că procedura de înregistrare prealabilă a cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotarele ţării în listele electorale va continua pînă pe data de 10 august inclusiv.

 

Potricvit CEC, pentru a se înregistra alegătorii aflaţi peste hotarele ţării vor trebui să acceseze pagina www.voteaza.md şi să completeze formularul on-line. Ulterior în baza declaraţiei pe proprie răspundere ei vor fi radiaţi temporar (doar pentru referendumul din 5 septembrie 2010) din listele electorale de la domiciliul lor din R. Moldova.  

 

De menţionat că înregistrarea prealabilă nu este obligatorie, iar alegătorii care, din diferite motive, nu au urmat această procedură, îşi vor putea exercita dreptul de vot, prezentîndu-se în ziua alegerilor la secţia de votare respectivă.  

 

Este pentru prima dată cînd Comisia Electorală Centrală a lansat procedura on-line de înregistrare prealabilă în listele electorale de bază a cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotarele ţării.  

 

Sursa: unimedia.md

 

Banca Naţională a Moldovei: Relansarea economică a determinat creşterea remitenţelor, consumului final, importului şi exportului

Conform datelor statistice cu privire la conturile naţionale, economia Republicii Moldova în primul trimestru al anului 2010, a intrat în faza de recuperare, în mare parte datorită stabilizării economice a principalilor parteneri comerciali ai ţării. Acest fapt a determinat, pe de o parte, creşterea transferurilor de peste hotare şi restabilirea aşteptărilor populaţiei, astfel majorându-se consumul final şi importul. Pe de altă parte, s-a restabilit cererea faţă de produsele autohtone, înregistrându-se o majorare a exporturilor faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, comunică Banca Naţională a Moldovei în noul număr al Raportului de politică monetară, publicat ieri, 5 august 2010. Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, PIB în primul trimestru al anului 2010 a înregistrat o creştere în termeni reali cu 4,7% faţă de perioada similară a anului trecut.

Pe fundalul primelor semnale ale recuperării activităţii economice venite din exterior, materializate prin sporirea volumului de remiteri şi prin redresarea cererii faţă de produsele autohtone, au apărut premise pentru restabilirea aşteptărilor populaţiei cu privire la evoluţia ulterioară a economiei, fapt ce a determinat, pe de o parte, creşterea consumului final al gospodăriilor populaţiei cu 2,5% în primele 3 luni ale anului curent faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009.

Pe de altă parte, pentru a preveni acumularea deficitului bugetar aferent consecinţelor crizei economice, măsurile austere au determinat diminuarea consumului final al administraţiei publice cu 2,1%. Creşterea cererii interne a determinat majorarea importului cu 1,3%. Creşterea exporturilor cu 4,7% faţă de primul trimestru al anului trecut a fost generată de restabilirea activităţii economice în economiile partenerilor comerciali ai Republicii Moldova şi de deprecierea monedei naţionale faţă de valutele acestora.

În majoritatea sectoarelor economiei se constată începutul perioadei de recuperare a activităţii economice. Astfel, datorită recuperării cererii atât interne, cât şi externe faţă de produsele autohtone, valoarea adăugată brută produsă în sectorul de bunuri a înregistrat o creştere cu 5,1% faţă de trimestrul I al anului 2009. Această evoluţia pozitivă a fost datorată creşterilor din industrie şi din agricultură. De asemenea, valoarea adăugată brută aferentă serviciilor s-a majorat datorită creşterilor din comerţ, transporturi şi comunicaţii, în timp ce construcţiile au continuat evoluţia negativă observată şi în anul 2009, informează Raportul de politică monetară al BNM.

Sursa: unimedia.md

Banca Mondială susține Republica Moldova în Managementul Dezastrelor şi Riscurilor Climatice cu 10 milioane de dolari SUA

Consiliul de Directori al Băncii Mondiale a aprobat astăzi, 5 august 2010, un credit pentru Republica Moldova în sumă de 10 milioane dolari SUA pentru Proiectul Managementul Dezastrelor şi Riscurilor Climatice. Principalul obiectiv al proiectului se axează pe fortificarea capacităţii Serviciului Hidrometeorologic de Stat în prognozarea condiţiilor meteorologice adverse şi ameliorarea capacităţii Republicii Moldova de pregătire şi răspuns la dezastrele naturale.

Proiectul vizează reducerea susceptibilităţii Republicii Moldova la calamităţile naturale, în special în sectorul agrar şi sectoarele afiliate, și diminuarea vulnerabilităţii economice a ţării la secete, inundaţii şi alte șocuri naturale.

“Proiectul este o expresie a colaborării eficiente pe care Republica Moldova o are cu Banca Mondială, un partener sincer şi de nădejde al ţării noastre”, a subliniat ministrul de stat Victor Bodiu.

“Seceta din 2007, inundaţiile din 2008 şi cele din acest an confirmă necesitatea imperativă a unor acţiuni în vederea diminuării impactului calamităţilor naturale asupra oamenilor şi economiei Moldovei”, a menționat Melanie Marlett, managerul de țară al Băncii Mondiale în Moldova. “Sperăm că suma de 10 milioane dolari SUA, aprobată astăzi, va contribui la echiparea adecvată a ţării în vederea unei pregătiri și a unui răspuns mai bun la dezastrele naturale, de exemplu, prin consolidarea sistemului de prognozare meteorologică”, a mai adăugat Marlett.

Sursa: unimedia.md

În prima jumătate a anului în Moldova au intrat prin bănci 535,35 milioane dolari SUA

În primele 6 luni ale anului 2010 în Moldova au intrat prin intermediul băncilor 535,35 milioane de dolari SUA, transferaţi din străinătate  de către persoanele fizice rezidente şi nerezidente. Dintre acestea 452,02 milioane de dolari SUA sau aproximativ 84,43% au intrat prin Sisteme de Transfer internaţional de bani utilizate în Moldova, conform datelor publicate de Banca Naţională.

În primele şase luni ale anului 2010, cei mai mulţi bani veniţi de peste hotare în Moldova prin sistemul bancar au fost înregistraţi în luna iunie, când s-au făcut transferuri de 110,32 milioane de dolari SUA, ceea ce înseamnă aproximativ 20,6% din totalul transferurilor pentru primele 6 luni ale anului curent.

Pentru luna iunie 51,5% din transferurile de mijloace băneşti realizate prin Sistemele de Transfer Internaţional au fost în dolari SUA, 37,8% - în valuta europeană şi 10,7% - în ruble ruseşti.

In perioada ianuarie-iunie 2010 prin intermediul băncilor au venit în ţară cu circa 4% mai mulţi bani în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2009. Datele publicate de BNM arată că pe parcursul anului 2009 banii transferaţi de peste hotare au avut o tendinţă de creştere trimestrială continuă. Astfel, cei 535,35 milioane de dolari SUA veniţi în primele 6 luni ale anului 2010 reprezintă 45,3% din valoarea totală a transferurilor înregistrate pe întregul an 2009.

Sursa: unimedia.md

Profitul băncilor comerciale a crescut de 3 ori în prima jumătate a anului

"Pentru şase luni ale anului 2010 venitul net pe sistemul bancar a constituit 351,6 milioane lei. Comparativ cu perioada similară a anului precedent acest indicator s-a majorat cu 296,4%, însumând 88,7 milioane lei la 30 iunie 2009", arată un raport al Băncii Naţionale a Moldovei.

Experţii susţin că profitul băncilor a crescut pe seama majorării volumului de credite contractate şi reducerii ratei dobânzii la depozitele atrase.

Portofoliul de credite brut pe parcursul primului semestru al anului 2010 s-a majorat cu 4,6%, constituind 23456,5 milioane lei la 30 iunie 2010. Creditele noi acordate au înregistrat un ritm anual de creştere de 98,2%, atingând valoarea de 6160,3 milioane lei. Accelerarea procesului de creditare de la începutul anului este determinată în mare măsură de conturarea primelor semnale ale stabilizării economice, precum şi de aşteptările privind relansarea economică pe parcursul anului 2010, arată raportul BNM.

Creditele nefavorabile în valoarea absoluta s-au majorat cu 11,5% până la 4097,8 milioane lei, iar ponderea creditelor nefavorabile (substandard, dubioase şi compromise) în totalul creditelor s-a majorat cu 1,1 puncte procentuale faţă de sfârşitul anului 2009, constituind 17,5% la 30 iunie 2010.

La 30 iunie 2010 depozitele au constituit 26126,3 milioane lei, diminuându-se comparativ cu finele anului 2009 cu 1,1%, în principal, din contul reducerii mijloacelor datorate băncilor - cu 39,9% pâna la 1164,8 milioane lei. Reducerea respectivă este explicată de BNM prin reorientarea mijloacelor băneşti pentru alte plasamente, inclusiv generatoare de dobândă. Raportul prezintă o majorare a depozitelor persoanelor fizice cu 1,6% până la 16734,7 milioane lei şi a depozitelor persoanelor juridice cu 2,7% până la 8226,8 milioane lei. Această creştere, potrivit Băncii Naţionale, indică o sporire a credibilităţii sistemului bancar, ceea ce este un factor important al consolidării acestuia.

Sursa: unimedia.md

În ultima zi, CEC a mai înregistrat 5 partide pentru participarea la referendum

Astăzi, 5 august, ziua în care expiră termenul de depunere la Comisia Electorală Centrală (CEC) a cererilor pentru participarea în campania de organizare a referendumului constituţional din 5 septembrie, CEC a mai înregistrat cinci participanţi.

Astfel, Partidul „Moldova Unită - Eдиная Молдова” a fost înregistrat cu opţiunea „pentru” problema supusă referendumului; Partidului Politic ,,Patrioţii Moldovei” cu opţiunea „contra” problema supusă referendumului; Partidul Social Democrat care a anunţat decizia de îndemna cetăţenii să boicoteze acest referendum; Partidul Socialist din Moldova care nu şi-a exprimat nici una din opţiunile „pentru” sau „contra” în problema supusă referendumului; Partidul Politic „Partidul „Uniunea Centristă din Moldova”, cu opţiunea „pentru” problema supusă referendumului.

 

Anterior alte 20 partide au fost înregistrate de Comisia Electorala Centrală pentru participarea la referendumul republican constituţional, 15 exprimându-şi opţiunea "pentru" şi 5 "împotrivă".

 

Sursa: unimedia.ro

PCRM a cerut Curții de Apel închiderea secțiilor de vot peste hotare

 

 

Juristul Partidului Comuniștilor, Sergiu Sârbu, a depus în această dimineață o cerere la Curtea de Apel. Astfel, comuniștii cer anularea hotărârii Comisiei Electorale Centrale privind constituirea secţiilor de vot suplimentare peste hotarele țării.

„Am depus o cerere de chemare în judecată prin care solicităm anularea hotărârii CEC. Răspunsul trebuie să-l primim în maxim 5 zile”, a declarat, pentru Jurnal.md, Sergiu Sârbu.

Anterior, reprezentanții PCRM au declarat, în repetate rânduri, că prin deschiderea secțiilor de vot suplimentare în străinătate guvernarea urmărește fraudarea referendumului și a alegerilor parlamentare și prezidențiale. Și asta pentru că cei de la guvernare nu ar fi asigurat, din timp, mecanismele necesare de securizare a voturilor.

La rândul lor, autoritățile au ținut să asigure că șansele pentru fraudarea referendumului sunt minime și că în secțiile de vot din străinătate fiecare partid va delega propriul reprezentant, pentru a fi asigurată monitorizarea din partea fiecărui partid politic.

Acum trei săptămâni, CEC a hotărât, la solicitarea Guvernului, ca pentru referendum să fie deschise 79 de secții de vot peste hotarele țării, în felul următor:

Italia - 20 secții de vot;
Federația Rusă - 6 secții de vot;
SUA și Canada - 6 secții de vot;
România - 5 secții de vot;
Germania - 4 secții de vot;
Portugalia - 4 secții de vot;
Marea Britanie și Irlanda - 4 secții de vot;
Grecia - 4 secții de vot;
Franța - 3 secții de vot;
Spania - 3 secții de vot;
Cipru - 1 secție de vot.

Potrivit CEC, fiecare secție de vot va fi formată din 7 persoane, dintre care un președinte, o persoană de la Comisia Electorală Centrală și alți cinci reprezentanți de la fiecare dintre partidele politice parlamentare.

De menționat că la alegerile parlamentare anterioare, peste hotarele țării erau deschise 32 de secții de vot.

 

Sursa: jurnal.md

Free Joomla! template by L.THEME