Cine ameninta Republica Moldova

Invalidarea Referendumului pentru modificarea Constituţiei a produs o incertitudine în rândul politicienilor, dar şi a opiniei publice. Şi când te gândeşti că era doar un test de verificare: cât de solidă este alianţa de guvernământ, cine sunt actorii politici care râvnesc să acceadă în prime planul vieţii politice basarabene şi ce şanse reale posedă, dar şi cât de omogen sau reprezentativ s-a menţinut Partidul Comuniştilor, după eliminarea de la putere.

Ambasadorul Andrei Neguţă ar putea fi rechemat de la Moscova

Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguţă, ar putea fi rechemat pentru că ar fi loial fostului partid de guvernământ şi nu intereselor statului. Declaraţia a fost făcută de preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, în emisiunea „Politica în direct” la postul naţional de televiziune Moldova 1.

Rechemarea lui Andrei Neguţă va fi discutată în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană. Mihai Ghimpu s-a declarat indignat că

Anticomunismul in Republica Moldova: Floreşti, 1968. Un ţăran a fost declarat nebun pentru că l-a „atacat” pe Lenin

Ion Suvac, un ţăran din satul Băhrineşti, judeţul Soroca (născut pe 12 octombrie 1924), nu se putea împăca nicidecum cu puterea sovietică. 

Nu a fost nici comsomolist, nici comunist, nici activist şi de zece ani nu lucra în colhoz. Considera că odată ce tatăl lui a fost membru de colhoz, el nu mai trebuie să scrie cerere pentru a fi primit, iar cârmuirea colhozului insista asupra cererii. A încercat să se aranjeze în alte locuri, dar nu a fost acceptat. Avea două clase făcute „la români” şi, într-o zi, a scris cu litere măşcate pe unul dintre pereţii casei sale: „Anunţ. Când oi muri eu, cine o să mă îngroape cu popă, la acela să rămână locul acesta”.

Presa rusă: PCRM l-ar putea înainta pe Oleg Voronin la președinție

 

Fiul ex-președintelui comunist Vladimir Voronin, Oleg Voronin, ar putea fi inclus pe listele Partidului Comuniștilor în alegerile parlamentare, ca să poată, ulterior, înainta candidatura acestuia la funcția de șef al statului. Cel puțin așa scrie Utro.ru, care susține că citează presa din România.

Petru Bogatu: Conspiraţia 7 aprilie, copiată dintr-un roman poliţist

Oricât ar părea de neverosimil acest fapt, tulburările izbucnite după alegerile parlamentare din primăvara anului 2009 au fost descrise cu o exactitate de necrezut într-o carte editată în SUA încă în 1987. La mijloc nu-i însă un fenomen mistic, ci unul eminamente kaghebistic.

Preţurile au urcat uşor în august, iar inflaţia anuală a ajuns la 7,58%, maximul ultimilor doi ani

Preţurile de consum au crescut uşor, cu 0,23%, în august faţă de iulie, iar rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,58%, cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Un nivel mai ridicat al inflaţiei a fost înregistrat în august 2008, când preţurile au raportat o creştere anuală de 8,02%.

În august 2010, preţurile au urcat cu doar 0,23% faţă de luna anterioară, cu mult sub avansul lunar înregistrat în iulie, când majorarea TVA de la 19% la 24% a determinat o scumpire cu 2,58% a produselor, în special pentru ţigări, fructe şi legume şi

S&P: Problemele politice din România nu vor afecta ratingul ţării şi nu vor inversa reformele

Problemele politice din România nu vor afecta ratingul ţării şi nu vor inversa reformele făcute de Guvern în cadrul acordului de împrumut încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat analistul Standard & Poor’s (S&P), Marko Mrsnik, într-un interviu acordat Bloomberg.

"Nu ne aşteptăm ca divergenţele politice să împiedice respectarea de către România a obiectivelor privind bugetul şi reformele structurale. Perspectiva actuală a ratingului de ţară este stabilă, ceea ce înseamnă că riscurile sunt adecvate actualului calificativ", a spus Mrsnik.

Neue Zurcher Zeitung: Situaţia din România este generată de corupţia larg răspândită

Situaţia din România este generată de corupţia răspândită la toate nivelurile şi de mentalitatea românilor, consideră publicaţia elveţiană Neue Zurcher Zeitung, citată de Deutsche Welle.

Autorul articolului, Jan Koneffke, scriitor şi eseist german care trăieşte la Viena şi la Bucureşti, enumeră cauzele care au condus la actuala stare de fapt din România - fatalismul accentuat şi corupţia.

PE: Expulzarea în masă a romilor şi colectarea datelor biometrice sunt "ilegale"

Rezoluţia adoptată joi de Parlamentul European atrage atenţia că expulzările în masă şi colectarea datelor biometrice sunt ilegale, subliniind că sunt încălcate prevederile Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale, informează un comunicat oficial.

Potrivit rezoluţiei adoptate de socialişti, liberali, verzi şi comunişti, Franţa ar trebui să suspende imediat expulzările persoanelor de etnie romă. Eurodeputaţii au atras atenţia că prin colectarea datelor biometrice se încalcă prevederile Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale.

ONU adoptă rezoluţia privind Kosovo

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat rezoluţia privind Kosovo. Documentul, depus de Serbia, prevede iniţierea unui dialog între autorităţile de la Belgrad şi Priştina. Serbia nu recunoaşte independenţa declarată de fosta sa provincie. Belgradul solicitase anterior noi negocieri pe marginea statutului Kosovo şi condamnase desprinderea acestei regiuni de statul sârb. La

Telefon la vârf franco-român

Zi tensionată pe axa Bucureşti - Paris. Preşedinţii României şi Franţei, Traian Băsescu şi Nicolas Sarkozy, vor discuta telefonic, după ce joi s-au aflat la Bucureşti ministrul Imigraţiei şi secretarul de stat pentru Afaceri Europene din guvernul de la Paris.

Autorităţile franceze nu au lăsat să se stingă ecourile votului din Parlamentul European, acolo unde stânga şi liberalii au votat în bloc o rezolţie solicitând încetarea expulzărilor de etnici romi.

UE şi Serbia în sfârşit de acord

In 9 septembrie, în faţa Adunării generale a Naţiunilor Unite va fi prezentată o "rezoluţie comună a Serbiei şi UE", anunţă Politika. Textul, care cheamă la purtarea unui dialog între Serbia şi Kosovo, îl înlocuieşte pe cel pe care Belgrad vroia să-l prezinte singur pentru a sesiza ONu asupra independenţei, pe care o respinge, fostei provincii. Rezoluţia, semnată de Catherine Ashton şi de

Noi dovezi despre “găurile negre” ale CIA

"A torturat CIA în Polonia?" titrează Rzeczpospolita după ce Associated Press a furnizat dovezi suplimentare care confirmă existenţa, între 2001-2003, a unei închisori secrete a CIA în Polonia, unde persoane suspectate de terorism au fost interogate şi torturate. AP citează mărturia unui ofiţer de informaţii din SUA care ar fi terorizat un prizonier cu o maşină de găurit electrică şi cu

Lellouche: Trebuie să dăm o mână de ajutor românilor

România s-a angajat să facă un plan naţional de integrare a rromilor, Franţa o va ajuta să primească bani de la CE pentru implementarea lui. Iată ce spune la RFI secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, prezent la Bucureşti. În ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen, Pierre Lellouche arată că această chestiune ţine de "capacitatea statului român de a funcţiona ca un stat normal".

Iată interviul integral:

Turkmenizarea Republicii Moldova se amână

„Întreg poporul”, cum a fost flatat de către iniţiatorii referendumului, ne-a surprins din nou cu aritmetica sa originală. Referendumul constituţional din 5 septembrie a eşuat pe motivul participării insuficiente la vot – 29,05%. Un alt referendum constituţional nu este posibil mai devreme decât peste 2 ani de acum încolo. Cel puţin în următorii 2 ani nu vom avea un preşedinte „atotnorodnic”, ci unul emanat de Parlament, aşa cum sunt şi preşedinţii unor ţări ca Germania, Italia, Grecia, Ungaria, Estonia, Letonia şi altele.

Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu a reprezentat România la Conferinţa Teatrelor din Europa Centrală

Reprezentanţii Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu au participat weekendul acesta la prima Conferinţă Internaţională a Teatrelor din Europa Centrală. Evenimentul a avut loc la Kosice, Slovacia, în cadrul Festivalului de Teatru al Europei Centrale şi a reunit delegaţii din Slovacia, Cehia, Ungaria, Germania şi România. Delegaţia care a reprezentat teatrul sibian la conferinţă a fost

ELECTRA - un spectacol de succes internaţional

Sibiu, 8 septembrie 2010. Turneul Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu la Tel Aviv cu spectacolul Electra în regia lui Mihai Măniuţiu s-a bucurat de un real succes generând propuneri de colaborare valoroase.

Spectacolul Electra în regia lui Mihai Măniuţiu a participat la prima ediţie a Tel Aviv International Festival. Festivalul a marcat sărbătorirea celor 100 de ani ai oraşului Tel Aviv reunind pe parcursul a  cinci luni de zile cele mai importante producţii de teatru din Europa. Festivalul a fost deschis cu spectacolul The Three Penny Opera al celor de la Berliner Ensmble şi a fost închis de reprezentaţia spectacolului sibian, Electra.

La Tbilisi se va deschide o reprezentanta oficiala a NATO

Presedintele Comitetului Parlamentar pentru Aparare si Securitate al Georgiei Givi Targamadze a declarat astazi ca in conformitate cu intelegerea incheiata intre Georgia si NATO in zilele urmatoare la Tbilisi se va deschide o reprezentanta oficiala a aliantei.

Reprezentantul “Spravedlivaia Rossia” a acuzat autoritatile corupte ale Rusiei pentru comiterea actului terorist de la Vladicavcaz

Adjunctul presedintelui Dumei de Stat pentru securitate, colonelul KGB in rezerva Ghennadii Gudkov, comentand evenimentele de astazi de la Vladicavcaz a declarat ca autoritatile Rusiei au pierdut “razboiul ideologic” in fata teroristilor.

MAE al Rusiei: Georgia trebuie sa ia in consideratie independenta Abhaziei si a Osetiei de Sud

 In cadrul unei declaratii a MAE al FR publicate ieri, mai devreme sau mai tarziu coducerea georgiana va trebui sa ia in consideratie independenta celor doua republici.

 Declaratia diplomatiei ruse vine ca raspuns la rezolutia cu privire la problemele refugiatilor din Abhazia si Osetia de Sud, propusa de Georgia pentru vot in data de 7 septembrie la Sesiunea Generala a ONU.

Free Joomla! template by L.THEME