headerphoto
Social
Numarul moldovenilor emigranti este in crestere PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Duminică, 06 Iunie 2010 12:17

In 2009, ca si in anii precedenti, mai multe persoane au emigrat din Republica Moldova, comparativ cu cele care au imigrat, comunica BASA-press.

Diferentele de gen sunt semnificative in sensul in care mai multe femei decat barbati au ales sa emigreze. Conform datelor Ministerului Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor, pe parcursul anului trecut din tara au plecat pentru a se stabili cu domiciliul permanent in strainatate 6663 persoane. Cele mai active legaturi migrationale se mentin cu Ucraina si Rusia (corespunzator 2952 si 1866 emigranti). Numarul cetatenilor Republicii Moldova, ce si-au ales noul domiciliu in S.U.A. a constituit 899 persoane, in Israel 278, in Germania 264. Totodata, datele arata ca pe parcursul anului 2009 in Republica Moldova au sosit 2010 imigranti, dintre care 182 persoane au obtinut permis de resedinta permanenta, iar 1828 persoane permis cu termen fixat, relateaza BASA-press.

 

 
Aviz de mediu pentru Gold Corporation PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 04 Iunie 2010 12:54

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat ca Justitia a avut dreptate in cazul Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), iar ministerul va acorda avizul intermediar pentru cele doua baraje, transmite Agerpres (4 iunie).

Inalta Curte de Casatie si Justitie a obligat Ministerul Mediului si Padurilor sa acorde Companiei romano-canadiene Rosia Montana Gold Corporation autorizatia de mediu, necesara inceperii investitiei.

Autorizatia de mediu eliberata initial a fost retrasa in urma cu trei ani, instanta considerand nelegala anularea documentului. ICCJ a obligat Ministerul Mediului sa elibereze autorizatia de mediu pentru construirea digului decantorului si a iazului de depozitare a namolului cianurat.

 
PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 04 Iunie 2010 12:43

Chisinau--Fundatia Regina Pacis va oferi utilaj medical si mobilier pentru renovarea ambulatorului medical din satul Ciobruci, raionul Slobozia, regiunea transnistreana. Aceste activitati sunt realizate in cadrul proiectului Never Alone, cu asistenta proiectului Sustinerea Masurilor de Promovare a Increderii, finantat de Uniunea Europeana si implementat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare.  

 

In urma unei ample analize a situatiei existente si analizei SWOT cu privire la oferirea asistentei sociale locuitorilor din regiunea transnistreana, efectuata de Fundatia Regina Pacis, au fost identificate problemele principale, in deosebi punctele vulnerabile, cu care se confrunta administratia publica locala din teritoriu si populatia bastinasa.

Referindu-ne la situatia din satul Ciobruci, am constatat ca localitatea dispune de un Ambulator medical, unde activeaza 4 medici si 12 specialisti cu studii medii de specialitate (asistente medicale, laboranti etc.), deservind 5475 persoane adulte si 319 adolescenti. Desi numarul beneficiarilor este impunator, nu intotdeauna medicii reusesc sa acorde asistenta medicala la timp si de calitate. Una din cauzele majore este ca aceasta institutie medicala foloseste utilaj invechit, care nu corespunde normelor sanitare minime si deja, au depasit termenul de exploatare de cateva ori, are defectiuni tehnice, prezentand pericol pentru sanatatea pacientilor. O alta cauza este ca edificiul ambulatorului se afla intr-o stare deplorabila, incaperile nefiind reparate de multi ani. Toate retelele ingineresti sunt vechi si deteriorate, iar incaperile sunt folosite irational ceea ce duce la pierderi de energie electrica si termica, a mentionat Ilie Zabica, coordonatorul proiectului Never Alone. 

 

Pentru a solutiona problema accesului populatiei la asistenta medicala de calitate, Fundatia Regina Pacis, in cadrul proiectului Never Alone, realizat cu asistenta programului Sustinerea Masurilor de Promovare a Increderii, finantat de Uniunea Europeana si implementat de programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, a reconstruit toate incaperile Ambulatorului medical din satul Ciobruci. De asemenea, Fundatia intentioneaza sa reutileze cu echipament medical modern si sa mobileze aceasta institutie medicala. Activitatile proiectului nu se vor incheia la aceasta etapa. Incepand cu luna iulie Fundatia Regina Pacis va initia un ciclu de programe instructive pentru medicii din aceasta localitate, in cadrul carora specialistii vor studia cum sa foloseasca utilajul medical achizitionat, vor efectua vizite de lucru in doua Centre Medicale de Familie din dreapta Nistrului, aprofundandu-si cunostintele in domeniu. 

 

Proiectul Never Alone este implementat de Fundatia Regina Pacis avand drept scop oferirea actiunilor concrete si imediate pentru rezolvarea problemelor sociale cu care se confrunta populatia satului Ciobruci, raionul Slobozia din regiunea transnistreana. Obiectivul general al proiectului este imbunatatirea sanatatii si cresterea calitatii vietii copiilor, pensionarilor, batranilor singuratici, invalizilor, a persoanelor cu dizabilitati fizice, motorice etc. din localitate, prin formarea cadrelor medicale din teritoriu si oferirea asistentei sociale, inclusiv medicale de calitate.

 
Comunitatea Evreiasca din Republica Moldova are o noua conducere PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 04 Iunie 2010 07:59

In cadrul celei de-a noua conferinta a Comunit??ii Evreiesti din Republica Moldova (CERM) a fost aleasa noua componenta a conducerii si aprobata fosta componenta a comisiei de revizie, comunica agentia multimedia Novosti-Moldova. Copresedinti ai CERM pe termenul de trei ani au fost realesi Aleksandr Bilinkis si Aleksandr Pincevski.

La sedinta au asistat peste 130 de participanti: reprezentan?i ai comunitatilor evreiesti regionale din Republica Moldova si Transnistria, recunoscuti activisti ai Comunit??ii Evreiesti si oameni de afaceri, reprezentanti ai organizatiilor obstesti si religioase evreiesti.

In cadrul conferintei au fost audiate si aprobate rapoartele Comunitatii Evreiesti din Republica Moldova si ale comisiei de revizie a CERM.

Bilantul conferin?ei a fost adoptarea de catre participanti Declaratia cu privire la necesitatea intensificarii combaterii diferitelor manifestari de sovinism, rasism, antisemitism si xenofobie.

 

 
Captura de tigari pe malul Prutului PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Miercuri, 02 Iunie 2010 13:32

Patru moldoveni au fost prinsi in aceasta dimineata, 2 iunie, la hotarul cu Romania cu tigari in valoare de 100 de mii de lei.

Potrivit unui comunicat de presa al Serviciului Graniceri al Republicii Moldova, inspectorii de frontiera ai pichetului de graniceri Valea Mare, au identificat cu dispozitivul de vedere pe principiu de termoviziune, in jurul orei 4.00, un mijloc de transport ce se indrepta spre linia de frontiera. Aproape de malul raului Prut, din microbuz au coborat patru persoane care au inceput sa descarce cutii si sa le duca intr-o barca. Cand si-au terminat treaba inspectorii au deschins. In microbuz si in barca erau mai mult de 40 de mii pachete de tigari.

Marfa a fost confiscata, iar cei patru insi, cu varsta intre 25 si 35 ani vor fi cercetati. 

 
<< Început < Anterior 201 202 203 204 205 206 207 208 Următor > Sfârşit >>

Pagina 206 din 208

Arhiva de articole

< Martie 2018 >
Lu Ma Mi Jo Vi Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Reclama

Donatie PayPal

Puteti dona prin PayPal pentru a ajuta acest site:

Amount: