headerphoto
Cultura


Liturghie ortodoxa la ambasada Rusiei din Kabul PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Duminică, 28 Martie 2010 15:46

Vali Tivadar

 

Ieri in incinta ambasadei Rusiei de la Kabul s-a savarsit prima liturghie ortodoxa in memoria soldatilor sovietici cazuti pe teritoriul Afganistanului. Liturghia a fost oficiata de preotul Petr Gaiduk cu binecuvantarea patriarhului Rusiei Kiril. In acelasi timp a fost sfintit si monumentul dedicat militarilor sovietici morti in Afganistan. La slujba au participat lucratorii ambasadei ruse si membrii familiilor acestora. In timpul serviciului divin ei au aprins lumanari si au ascultat rugaciuni. Preotul Petr Gaiduk a spus ca   au trecut deja 21 de ani de cand ultimul soldat sovietic a parasit pamantul Afganistanului, sa ne rugam pentru sufletele celor care au murit in pamant strain si cei care au murit mai tarziu acasa din cauza ranilor, Fie ca ei sa se roage din Ceruri pentru noi pacatosii ramasi aici pe pamant . Cei prezenti au depus ramuri de palmier la monumentul militarilor sovietici morti in Afganistan.

De mentionat ca in timpul ocupatiei sovietice din Afganistan au murit si au disparut fara urma mii de militari sovietici de diferite nationalitati.

In capitala Afganistanului ultima slujba ortodoxa a avut loc atunci cand misiunea Rusiei sovietice a inlocuit misiunea tarista, adica la inceputul secolului XX.

 

 

Ultima actualizare în Luni, 29 Martie 2010 00:12
 
Nichita Stanescu la comemorare PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 26 Martie 2010 12:10

Silvan Codreanu

Nichita Stanescu, unul dintre cei mai valorosi poeti romani, va fi celebrat in orasul italian Lucca (Toscana), comemorand 27 de ani de la moartea poetului. Poeta si artista romana stabilita in Italia, Ana-Olimpia, organizeaza in data de 31 martie 2010, evenimentul Nichita Stanescu (1933-1983) - Il poeta poliedrico/ Piccola incursione nella poesia romena contemporanea// Nichita Stanescu - Poetul poliedric / Mica incursiune in poezia romana contemporana. Serata de poezie va fi gazduita de unul dintre cele mai cunoscute locuri pentru arta si lectura din Lucca , Libraria Edison, ce isi are sediul in unul dintre numeroasele palate lucchese, Palazzo Cenami/Palatul Cenami. Romanca spera ca acesta va fi un bun prilej pentru scena artistica locala de a descoperi inestimabila valoare a unui poet roman contemporan, intr-un moment in care tot ceea ce inseamna romanesc este prea usor stigmatizat in Peninsula. Vor vorbi despre creatia marelui poet roman, Dario Briganti, Maria Pia Moschini, cunoscuti pe scena culturala toscana si Ana-Olimpia, reprezentanta a comunitatii romanesti din Provincia Lucca. Ana-Olimpia locuieste in Italia de mai multi ani. Aici a fost laureata a concursului national de poezie Ungaretti- sectia Haiku. A publicat inca din anul 1992 poezie haiku, in diverse reviste, ziare si antologii in Romania, Japonia, SUA, Croatia, Franta si Italia. A publicat eseul in limba italiana Il gioco e la dominante dei sensi nello haikuIl haiku guardato dalla prospettiva PNL/ Jocul si dominanta simturilor in haiku sau haiku-ul privit din perspectiva PNL (Programarii Neuro Lingvistice). Semneaza si se afirma in spatiul public italian cu prenumele Ana-Olimpia, pentru ca astfel isi poate defini cel mai corect personalitatea artistica. In mica si cocheta asezare toscana Lucca, Ana-Olimpia scrie si raspandeste lectii de haiku si iubire pentru poezie.

 
Bugetul Rusiei aloca mai multi bani educatiei decat apararii PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 19 Martie 2010 11:25

Vali Tivadar

Vice-premierul Rusiei Serghei Ivanov a declarat ca in bugetul pentru anul 2010 suma alocata educatiei este mai mare decat cea destinata armatei. Suma alocata esducatiei reprezinta 4,4 % din PIB. Ivanov a mentionat ca cele mai mari probleme ale invatamantului rus sunt legate de cheltuirea ineficienta a resurselor acordate de stat si de numarul mare al profesorilor-pensionari.


Ultima actualizare în Joi, 25 Martie 2010 11:40
 
Decizia Sfantului Sinod PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Luni, 15 Martie 2010 05:21


Sfantul Sinod a decis urmatoarele: clericii divortati sau divortati si recasatoriti, precum si cei vaduvi si recasatoriti, nu pot ocupa posturi de conducere in administratia bisericeasca, la nivel de protopopiat, eparhie si Patriarhie; nu pot ocupa postul de preot paroh, care este post de conducere; nu vor putea promova in alte parohii; nu pot fi propusi si nu pot primi ranguri bisericesti; nu pot fi incadrati si nu pot functiona in invatamantul teologic preuniversitar sau universitar; nu pot solicita mutarea de la o eparhie la alta decat cu observarea atenta a situatiei canonice si mentionarea acesteia in fisa personala.

Decizia, luata la jumatatea lunii februarie, urmareste sa opreasca destramarea familiilor de preoti, in conditiile in care, dupa 1990, a crescut numarul preotilor divortati, divortati si recasatoriti, vaduvi si recasatoriti.

Sursa: 9AMnews

Ultima actualizare în Miercuri, 31 Martie 2010 19:03
 
<< Început < Anterior 51 52 53 54 55 Următor > Sfârşit >>

Pagina 55 din 55

Arhiva de articole

< Aprilie 2018 >
Lu Ma Mi Jo Vi Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Reclama

Donatie PayPal

Puteti dona prin PayPal pentru a ajuta acest site:

Amount: