headerphoto
Economie


Transe noi din partea FMI pentru Bosnia-Hertegovina si Ungaria PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 26 Martie 2010 12:12

Silvan Codreanu

FMI a aprobat deblocarea unei transe de 138,4 milioane euro din creditul pentru Bosnia-Hertegovina si o alta transa pentru Ungaria. Aprobarea FMI a venit ca urmare a faptului ca statul a facut progrese in reducerea cheltuielilor bugetare. Oficialii din Bosnia au aprobat reducerea cheltuielilor bugetare in luna februarie, facilitand acordarea transei, dupa ce FMI a avertizat la finalul lunii ianuarie ca va intarzia plata transelor din cadrul creditului de 1,2 miliarde euro in cazul in care situatia bugetului nu se va ameliora. Bosnia a urmat exemplul Serbiei si altor natiuni europene, cerand ajutor de la FMI, pentru a putea face fata recesiunii. Economia Bosniei ar putea creste cu 0,5% in acest an, dupa ce s-a comprimat cu 3,2% in 2009. Ultima transa aduce valoarea fondurilor virate de FMI Bosniei la 304,4 milioane euro. Miercuri seara, FMI a anuntat ca a deblocat o noua transa din imprumutul pentru Ungaria, in valoare de 2,4 miliarde euro, pe care Ungaria a anuntat deja ca nu intentioneaza sa o contracteze. Pe 15 februarie, guvernul ungar si Comisia Europeana au anuntat ca Ungaria nu intentioneaza sa contracteze sumele puse la dispozitie de FMI. Ungaria a obtinut in noiembrie 2008 un credit de 20 miliarde euro de la FMI, UE si Banca Mondiala. Dupa ce a contractat trei transe din credit, in valoare totala de 8,7 miliarde euro, Ungaria a anuntat in noiembrie 2009 ca nu va mai apela la aceasta linie de credit, pe fondul revenirii increderii investitorilor in economie.

Sursa: NewsIn

 


 
PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 26 Martie 2010 10:46

 

Vali Tivadar

 

Omul de afaceri rus, Aleksandr Lebedev si compania britanica Independent News & Media au incheiat afacerea prin care Lebedev devine proprietarul ziarului The Indepedent. Conform comunicatului oficial Independent News & Media PLC este bucuroasa sa declare ca afacerea cu privire la vanzarea The Independent si The Independent on Sunday catre compania Independent Print Limited (IPL), controlata de familia domnului Aleksandr Lebedev s-a incheiat. IPL va primi toate drepturile asupra The Independent, The Independent on Sunday si site-ul corespunzator.

Lebedev a platit pentru ziar un pret simbolic. In urmatoarele 10 luni compania britanica va plati intreaga suma catre Lebedev, in schimb acesta se obliga sa plateasca toate datoriile ziarului.

 

 

Ultima actualizare în Vineri, 26 Martie 2010 12:15
 
Grecia va primi un credit in valoare de 20-30 de miliarde de euro PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 26 Martie 2010 10:45

 

Vali Tivadar

 

Toate cele 16 tari din zona euro au ieri sustinut planul de acordare a unui ajutor financiar urgent economiei Greciei. Creditul va fi asigurat in proportie de 2/3 din bugetul tarilor UE, iar o treime din fondurile FMI. Initiatorii planului au fost Germania si Franta. Angela Merkel a mentionat ca in cel mai rau caz statul elen poate spera sa obtina un  ajutor dublu  atat din partea partenerilor din UE, cat si de la FMI. In acelasi timp Markel si Sarkozy au declarat ca in conditiile situatiei actuale in zona euro masurile de supraveghere economica trebuie sa sporeasca. Decizia a fost luata ieri de liderii uniunii Europene in cadrul intalnirii de la Buxelles, in mare parte influentata de scaderea cursului euro pe pietele mondiale, ca efect al crizei economice din Grecia.

 

 
Pretul gazului rusesc pentru Ucraina va depinde de cantitatea cumparata PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Joi, 25 Martie 2010 16:47

 

Vali Tivadar

 

Alexei Miller, seful  Gazprom a declarat ca pretul gazului rusesc pentru Ucraina va depinde de cantitatea cumparata. Declaratia a fost facut la intalnirea dintre vice-premierul  ucrainean Nikolai Azarov cu reprezentantii  Gazprom . Problema gazului este unul dintre subiectele discutate la intalnirea dintre Azarov si preimireul rus Vladimir Putin.

 

 
Scad sansele proiectului Nabucco PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Joi, 25 Martie 2010 16:27

 

Vali Tivadar

 

Iranul si Pakistanul au semnat o intelegere cu privire la constructia unui gazoduct. Ca urmare se va construi un gazoduct cu o lungime de 2,1 mii de km, prin care gazul extras in Iran va fi furnizat in provinciile pakistaneze Sind si Belugistan. Intelegerea a fost semnata in Turcia. Conform informatiilor Ministerului Petrolului si Resurselor Naturale constructia a inceput imediat dupa semnarea intelegerii. Costurile constructiei se vor ridica la 3-4 miliarde de dolari, iar fiecare dintre parti va fi responsabila pentru constructia gazoductului pe teritoriul sau. Capacitatea primei portiuni a gazoductului va fi de 11 miliarde de metri cubi pe an care se va dubla in viitor. Gazul provine din regiunea Golfului Persic, zacamantul iranian fiind unul dintre cele mai mari din lume. El este apreciat la 8-14 trilioane de metri cubi, de doua ori mai mult decat Shtokman din Rusia. Partea iraniana considera ca in perspectiva extragerea gazului iranian poate sa cresca la 150 miliarde de metri cubi pe an. Pakistanul va rezolva cu succes problema energetica.

Initial la proiect trebuia sa participe si India, iar proiectul sa primeasca denumirea de Pace si ar contribui la solutionarea diferendului indo-pakistanez. Insa acest proiect nu s-a realizat din cauza inrautatirii relatiilor dintre cele doua parti. Totusi expertii cred in revenirea Indiei.

Semnarea acordului irano-pakistanez poate duce la esuarea planurilor contructiei gazoductului Nabucco, care ar trebui sa livreze anual in UE 31 de miliarde de metri cubi din zona Marii Caspice. In prezent Nabucco are ca punct de pornire doar 7-9 miliarde de metri cubi de gaz azer, din care motiv participantii la proiect sperau ca Iranul sa participe la realizarea proiectului Nabucco.

 

 
<< Început < Anterior 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 Următor > Sfârşit >>

Pagina 684 din 691

Arhiva de articole

< Martie 2018 >
Lu Ma Mi Jo Vi Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Reclama

Donatie PayPal

Puteti dona prin PayPal pentru a ajuta acest site:

Amount: