headerphoto
Politica
PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Sâmbătă, 01 Mai 2010 16:45

 

Unificare celor doua companii energetice ar urma sa fie asemenea unificarii din sectorul atomic.

Discutiile in aceasta privinta intre ministerele pentru energetica ale Rusiei si Ucrainei vor incepe dupa sarbatorile din luna mai.

Yulia Timoshenko, liderul opozitiei ucrainene s-a pronuntat imediat impotriva propunerii premierului rus. Ea considera ca unificarea companiilor de gaz reprezinta o parte a planului Rusiei de lichidare a Ucrainei ca stat.

Premierul rus a semnat dispozitia cu privire la anularea impozitului vamal pentru gazul livrat Ucrainei.


 
Rusia si Norvegia au impartit Marea Barent si Oceanul Inghetat de Nord PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Marţi, 27 Aprilie 2010 14:07


In sfarsit cele doua  tari au delimitat teritoriile care le apartin. Zona disputata are o dimensiune de 175 km patrati. In urma negocierilor ea a fost impartita in doua parti egale. Acordul semnat de cele doua tari prevede stabilirea frontierei maritime si a unor relatii amiabile intre Norvegia si Rusia. Ca urmare a semnarii acordului Rusia va putea continua cercetarile geologice si identificarea zacamintelor existente acolo.

In 2001 Rusia s-a adresat ONU cu privire la delimitarea partii ruse a acestui teritoriu cu atribuirea a doi munti aflati sub: Lomonosov si Mendeleev.

In cazul in care Rusia va putea demonstra ca acesti munti ii apartin, va putea pretinde la un milion douasute de mii de km patrati de fund maritim, in care ar putea exista in jur de 5 miliarde de tone de hidrocarburi.

Norvegia si Rusia au negociat timp de 40 de ani problema delimitarii teritoriului si stabilirii frontierei.


 
Rusia a propus Ucrainei sa creeze un holding atomic comun PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Marţi, 27 Aprilie 2010 14:06

La intalnirea care a avut loc intre prim-ministrul Rusiei si presedintele Ucrainei Viktor Yanukovici, Putin a propus crearea unui mare holding care se va ocupa de sistemul energetic nuclear. Putin a spus ca exista posibilitatea ca aceasta idee sa fie pusa in practica treptat, iar in prezent Moscova este gata sa-i primeasca pe partenerii ucraineni pe piata rusa. Putin a mentionat ca ambele parti trebuie sa fie cointeresate deoarece unele intreprinderi rusesti deservesc permanent Ucraina, iar in aceasta tara exista zacaminte de care Rusia este interesata. In plus sectorul atomic ucrainean are nevoie de modernizare, iar participarea companiilor ruse la aceasta ar face-o mult mai eficienta.

Viktor Yanukovici a declarat la randul sau ca Ucraina este interesata de o astfel de cooperare de mari dimensiuni cu Rusia in domeniul energiei atomice.


 
Duma de Stat a Rusiei va ratifica acordul cu privire la Flota Rusa a Marii Negre in data de 27 aprilie PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 23 Aprilie 2010 11:17

Seful Comitetului pentru Relatii Internationale a Dumei de Stat a Rusiei, Konstantin Kosacev a declarat ca acordul ruso-ucrainean incheiat miercuri la Harkov cu privire la flota rusa va putea fi ratificat in data de 27 aprilie.

Kosacev a subliniat ca sedintele din Duma de Stat a Rusiei si din Rada Ucrainei se vor desfasura simultan, incepand cu orele 11,00 ora Moscovei.

Speakerul Dumei de Stat, Boris Grazlov a exprimat speranta ca Partidul Regiunilor din Ucraina va putea asigura votarea in Rada Suprema, indiferent de pozitia dura a reprezentantilor altor forte politice, avand in vedere opozitia.

Seful Radei Supreme a Ucrainei, Vladimir Litvin a declarat ca prelungirea termenului de stationare a Flotei Marii Negre a Federatiei Ruse pe teritoriul Ucrainei nu reprezinta o amenintare militara pentru tara.  Cred ca problema amenintarii militare din partea Flotei Marii Negre a FR este mai mult o iluzie, decat o realitate , a spus Litvin. Mai mult ca atat, din punct de vedere politic, pentru Rusia incheierea acordului cu privire la Flota Marii Negre joaca un rol  simbolic, deoarece mai inainte in flota erau 1000 de nave, acum exista 50 si sunt depasite. Astfel incat se pune problema daca ele in general pot fi functionale .

Litvin a declarat ca semnarea acordului cu privire la stationarea Flotei Marii Negre a Federatiei Ruse in Crimeea pana in anul 2042 nu contravine Constitutiei, calificand reactia dura a opozitiei drept  dominata de contextul politic si emotii .

Speakerului parlamentului din Crimeea, Vladimir Kostantinov a declarat ca  acordul ruso-ucrainean cu privire la noul termen de stationare a Flotei Ruse a Marii Negre a Federatiei Ruse in Crimeea va da un imbold foarte puternic pentru dezvoltarea socio-economica a peninsulei . De asemenea el este sigur ca acordul  va contribui la stabilitatea socio-politica din regiunii Marii Negre . Declaratiile sale sunt calificate drept tendentioase, acordul incheiat la Harkov reprezentand  pasul urmator spre autonomia regiunii Crimeea, iar stationarea Flotei Ruse in zona ca punct de sprijin pentru separatisti si o speranta in eventuala destramare a statului ucrainean.

 

 
Viktor Yanukovici a recunoscut ca a pierdut in fata Rusiei in problema Flotei Ruse a Marii Negre PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 23 Aprilie 2010 10:39

La o conferinta de presa care a avut loc ieri, presedintele Ucrainei a recunoscut ca nu a avut de ales in privinta propunerilor Rusiei, deoarece economia tarii este in stare critica, iar pretul gazului rusesc oferit Ucrainei este cel mai ridicat din Europa. Yanukovici a dat vina pentru incheierea acordului cu privire la Flota Rusa a Marii Negre pe ex-premierul Yulia Timoshenko.

De facto Yanukovici a recunoscut ca la Harkov rusii au promovat cu foarte mult succes interesele lor, iar partea ucraineana nu a avut nici o posibilitate de manevra.

Cel mai important punct pe care Ucraina a reusit sa-l sustina a fost pastrarea proprietatilor statului ucrainean in domeniul magistralelor conductelor de gaz, a spus Yanukovici. Presedintele ucrainean a adaugat ca in conditiile pretului actual al gazului rusesc, intreaga problema s-a redus la  supravietuirea tarii .  Daca pretul ramanea la acelasi nivel, atunci deficitul bugetului Naftogaz-ului ar fi mai mult de 5 miliarde de dolari , a explicat Yanukovici, spunand ca reducerile la gaz au reprezentat o salvare nu numai pentru industrie, bugetul de stat, dar si tara in general.

Fostul presedinte ucrainean, Yushenko, a declarat in privinta acordurilor incheiate la Harkov ca, acestea reprezinta o tradare a intereselor tarii. In acelasi timp acordurile de la Harkov au reusit performanta sa uneasca opozitia ucraineana.

 
<< Început < Anterior 2261 2262 2263 2264 2265 2266 2267 2268 2269 2270 Următor > Sfârşit >>

Pagina 2264 din 2282

Arhiva de articole

< Februarie 2018 >
Lu Ma Mi Jo Vi Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 25
26 27 28        

Reclama

Donatie PayPal

Puteti dona prin PayPal pentru a ajuta acest site:

Amount: