headerphoto
Politica
Noua ecuatie politica din Orientul Mijlociu PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Joi, 03 Iunie 2010 15:36

Nu e clar cine anume a luat, in Israel, decizia retinerii, timp de ore in sir, a inregistrarilor video documentand agresivitatea iesita din comun a asa-zisilor militanti pentru pace.

Oameni, care s-au repezit, inarmati cu rangi de fier, sa-i omoare in bataie pe soldatii israelieni trimisi sa opreasca din drum flotila de nave, cu sute de activisti pro-palestinieni, in special turci si arabi la bord, ce se indreptau sa deblocheze fasia Gaza. Or, Gaza e un teritoriu blocat nu doar de israelieni, ci si de egipteni, de cand la carma lui se afla organizatia extremista Hamas, izolata de vecini anume ca sa nu se inarmeze pana in dinti teroristii islamisti.

Fapt e ca, spre deliciul gruparii Hamas si al Iranului fundamentalist-islamic care-i sponsorizeaza pe extremisti, dusmanii statului evreu au profitat cu impunitate, timp de tot atatea ceasuri , de suprematia imaginilor propagandistice anti-israeliene.

Transmise lumii, prin televiziuni, in scopul denigrarii Israelului ca tara chipurile barbara ce ar recurge la violenta impotriva unor oameni pasamite pasnici, aceste imagini au provocat statului evreu un imens prejudiciu de imagine. Ele au afectat si mai grav relatiile, oricum serios impovarate, dintre Israel si statele din Orientul Mijlociu, indeosebi cele dintre Ierusalim si oficialitatile de la Ankara.

Or, Turcia poarta o mare parte din raspundere pentru sangeroasele evenimente din Marea Mediterana. Fiindca guvernul islamist de la Ankara este cel care a sustinut, fie si neoficial, asa-zisa misiune de solidaritate" pro-palestiniana, menita sa provoace statul evreu printr-o demonstratie politica avand nu atat scopuri umanitar-pacifiste cat anti-sioniste. Incarcate pana la refuz cu sute de militanti, mai degraba decat cu ajutoare umanitare, vasele flotei plecate din Turcia, cu nenumarate drapele turcesti si palestiniene fluturand pe puntea principalei nave, nu-si propusesera sa aline presupusele suferinte ale populatiei din Gaza. Ci sa provoace un imens scandal international. Fiindca altfel ar fi acceptat sugestiile Ierusalimului de a-si descarca ajutoarele intr-un port israelian si de a le expedia in Gaza pe uscat.

Turcia stie la fel de bine ca si aliatii ei din NATO ce hram are blocarea Gazei. Ca si misiunea anti-Hizbullah din largul coastelor libaneze, acest demers incearca sa impiedice importul de arme si rachete utilizate de organizatiile teroriste palestiniene din fasie spre a ataca localitatile israeliene.

Concomitent, la Ankara si aiurea s-a inregistrat si faptul ca cel putin 3 din extremistii turci ucisi in timpul operatiunii israeliene erau teroristi islamisti care si-au anuntat expresis verbis intentia de a deveni martiri".

Pe de alta parte, e clar ca si responsabilii israelieni au comis greseli. Dincolo de intarzierea cu care s-a trecut la probarea legitimei aparari a militarilor atacati, una din erori rezida in faptul ca unitatile de comando au trecut la actiune in ape internationale. Acest fapt livreaza propagandei anti-israeliene unicul argument plauzibil privind o prezumtiva incalcare, de catre statul evreu, a dreptului international. In plus, unitatile s-au dovedit insuficient pregatite sa faca fata violentei exercitate de asa-zisii militanti pentru pace".

Toate acestea nu schimba in esenta datele problemei. Conflictul israeliano-arab, generat de refuzul lumii islamice de accepta in Orientul Mijlociu un stat ne-arab si ne-musulman, va continua sa mocneasca si din cand in cand sa erupa.

Ceva mai noi sunt in schimb datele ecuatiei diplomatice. Presedintele SUA, principalul aliat al statului evreu, a cerut amorsarea unei anchete independente. Or, democratia israeliana e perfect capabila sa investigheze operatiunea. Iar violenta si provocarea extremista de la bordul flotei de solidaritate" nu mai constituie un secret.

Si mai problematic e, din unghi apusean, premierul islamist al Turciei, care si-a perpetuat escaladarea retorica anti-israeliana. Erdogan nu poate fi banuit ca nu cunoaste contextul politic in care si-a formulat incendiarele acuze de masacru" si revendicarile de pedepsire" a statului evreu. De asmenea, excesele verbale turcesti nu sunt de natura sa-i ingrijoreze acut doar pe israelieni.

Fiindca, in timp ce sub Obama SUA dau dovada in Orientul Mijlociu de perplexitate, incoerenta, lipsa de loialitate fata de aliati si de sensibilitate diplomatica, Turcia isi demonstreaza despartirea de valorile occidentale. Stridenta si virulenta Ankarei par sa fi pecetluit noua orientare a Turciei si trecerea acestui stat NATO, cu arme si bagaje, in tabara Iranului, a Siriei si a celorlalte forte din coalitia islamista din regiune.

In aceste conditii, sansele de pace in Orientul Mijlociu se destrama rand pe rand. Extremistii exulta. Iar israelienii se vor simti pe viitor si mai izolati si, ca atare, tot mai inclinati sa recurga la operatiuni de auto-aparare din ce in ce mai drastice.

Deutsche Welle

Autor: Petre M. Iancu
Redactor: Rodica Binder

 

 

 
O doamna - noul Presedinte al Germaniei? PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Joi, 03 Iunie 2010 15:16

 

Germania va alege la 30 iunie un nou presedinte. Fostul Sef al Statului, Horst Khler si-a dat marti demisia, in urma unor declaratii controversate, referitoare la interventiile militare germane. "Nu ar fi trebuit sa-si dea demisia pentru asa ceva", considera multi dintre berlinezi. Cetatenii germani sunt socati. La fel si o mare parte dintre oamenii politici.

Pe langa situatia din Grecia, criza monedei euro si reducerile bugetare, la care trebuie sa apeleze Guvernul de la Berlin, Cancelarul Angela Merkel se mai confrunta acum cu o problema: Horst Khler, pe care multi il numeau "Presedintele Cancelarei Merkel", propus de aceasta in anul 2004, cat si pentru cel de-al doilea mandat, in anul 2009, si-a dat demisia imediat dupa intoarcerea dintr-o vizita oficiala in Afganistan. Motivul- declaratiile pe care le-a facut la Berlin, intr-un interviu oferit postului Deutschlandradio-Kultur".

Somalia sau Afganistan?

"O tara de dimensiunile noastre, cu o asemenea orientare catre export si cu o asemenea dependenta de export, trebuie sa stie ca, la o adica, are nevoie si de o interventie militara, pentru a-si apara interesele, ca de exemplu caiile comerciale libere, sau combaterea instabilitatii regionale", a declarat Khler la intoarcerea din Afganistan. Explicatiile ulterioare ale Administratiei Prezidentiale au fost, ca Presedintele se referise de fapt la interventiile impotriva piratilor din Somalia.


Predictii colorate, despre soarta galben-negrilor


"Regret foarte mult aceasta demisie", a declarat Cancelarul Angela Merkel. "Dar i-am comunicat Presedintelui ca respect decizia sa".

Acest gest al fostului Presedinte Khler ar fi "sfarsitul coalitiei crestin-democrat- liberale", spune opozitia de la Berlin.
Presedintele partidului stangii, Gregor Gysi, considera ca explicatiile lui Khler, in urma interviului, oferit postului Deutschandradio-Kultur sunt total lipsite de credibilitate:

"Nu iesi din aceasta situatie, daca spui ca nu te refereai la Afganistan, cand tocmai te-ai intors din aceasta tara", a declarat Gysi.
"Cred ca legatura e destul de evidenta", a adaugat acesta.

Cem zdemir, presedintele partidului verzilor, Die Grnen, spune ca formatiunea sa politica il respecta pe fostul Presedinte Khler, insa pe de alta parte, nu poate sa inteleaga asemenea declaratii. In plus, a adaugat zdemir, "Acesta este sfarsitul mandatului Presedintelui Horst Khler, dar pe de alta parte, gestul precede sfarsitul galben-negrilor. Coalitia nu mai are majoritate in societatea germana, iar crestin-democratii si liberalii au pierdut majoritatea si in landul Renania de Nord-Westfalia".

Ministrul Federal de Externe, Guido Westerwelle, cel care, alaturi de Cancelarul Merkel l-a propus pe Khler pentru functia de Sef al Statului in cele doua mandate, ar fi incercat in zadar- conform propriilor declaratii, sa-l convinga pe Presedinte sa nu demisioneze.

Berlinezilor nu le vine sa creada

Multi dintre berlinezi nu stiau nimic despre demisia lui Horst Khler, la cateva ore dupa declaratia acestuia, la Palatul Prezidential Bellevue. Iar reactiile: stupoare si confuzie. "Nu am cuvinte", spune un trecator prin centrul Berlinului. "Sunt socata", povestea o alta locuitoare a capitalei. "Ar fi trebuit sa ramana presedinte", considera o alta berlineza.

Nou Presedinte, in 30 de zile

Nu se stie inca cine va fi propus pentru urmatorul mandat. Se vorbeste insa, pe scena politica de la Berlin, despre posibili viitori candidati, ca Annette Schavan, actualul Ministru Federal al Educatiei si Cercetarii, Ursula von der Leyen, Ministrul Federal al Muncii, sau Norbert Lammert, presedintele Bundestagului.

Noul Sef al Statului va fi numit la data de 30 iunie, de Adunarea Federala, Bundesversammlung, formata din membrii Bundestag-ului si un numar egal de reprezentanti ai landurilor federale. Pana atunci, Presedinte interimar va fi social-democartul Jens Bhrnsen, presedintele Camerei Superioare a Parlamentului German si primarul orasului Bremen.

 

 

 

 

 
Hillary Clinton: Suntem decisi sa lucram la ridicarea vizelor pentru romani, dar cerintele Congresului trebuie respectate PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Joi, 03 Iunie 2010 15:15

"Fiind membru al UE si NATO, credem ca cetatenii romani merita sa calatoreasca fara vize in SUA", a spus ministrul Teodor Baconschi in declaratiile de presa - postate pe site-ul Departamentului de Stat - de dupa intalnirea cu omologul sau american, Hillary Clinton. La randul sau, secretarul de stat american a spus ca administratia de la Washington e dispusa sa lucreze impreuna cu cea de la Bucuresti pentru ca cetatenii sa urmeze regulile de obtinere a vizelor, insa standardele si conditiile impuse de Congres si stipulate in legislatia SUA trebuie respectate.

"Am discutat cu secretarul de stat dorinta noastra de a lucra impreuna pentru a gasi solutii de includere a Romaniei in Programul Visa waiver. Cum suntem un membru deplin al UE si NATO, credem ca cetatenii nostri merita sa calatoreasca fara viza in SUA", a spus ministrul Teodor Baconschi.

Intrebata cat de aproape este Romania de a fi inclusa in programul Visa Waiver, Hillary Clinton a spus ca "regulile pentru Visa Waiver sunt inscrise in legislatie". "Congresul a stabilit niste standarde care trebuie indeplinite si lucram indeaproape cu Guvernul roman sa ajutam

cetatenii romani in indeplinirea acestor standarde. Vrem ca romanii sa stie care sunt regulile, ca sa le indeplineasca si putem accelera si creste procentajul de vize acordate pentru a indeplini cerintele Congresului", a spus secretarul de stat.

Clinton a subliniat hotararea de a lucra la acest aspect, insa trebuie respectate cerintele congresului. Asa ca, in acest sens, a vorbit despre campania comuna a celor doua guverne pentru a ajuta cetatenii romani sa cunoasca bine regulile si sa le indeplineasca. 

Sursa: HotNews.ro

 
"Gazprom " a micsorat pretul la gaze pentru tarile loiale Rusiei PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Joi, 03 Iunie 2010 15:03

 

Gazpromul are relatiile in privinta gazelor cu statele din fosta URSS departe de cele ale pietei actuale. Asuora preturilor la livrarile de gaze influenteaza politica, scrie agentia ??? daily. Astfel, potrivit bugetului pentru acest an al monopolului rusesc gazul pentru tarile loiale Rusiei va costa in medie 210 dolari. pentru 1 mie de metri cubi, in timp ce, spre exemplu, pentru  Georgia pretul mediu anual va fi aproximativ de 270 dolari. In acelasi timp in sfera achizitiilor Gazprom reiese din necesitatea de a-i mentine pe vanzatorii sa acceada pe piata europeana.Dorinta de-a evita concurenta impune monopolul rus sa nu admita ca vanzatorii din Asia Centrala sa iasa in spatiul european. Gazprom intentioneaza si anul acesta sa achizitioneze din aceasta regiune, acelasi volum casi cel din anul precedent, estimativ 33 miliarde de metri cubi. Reexportarea aduce beneficii colosului rus si totodata este si o arma punitiva destul de serioasa la adresa celora care incearca sa se desprinda de Rusia.

Monopolul a reusit substantial sa diminueze pretul la gazul turkmen(222 doalri per 1 mia metri cubi), care anul trecut era egal cu costul de export al Gazpromului spre Europa (375,5 dolari).

Cele mai liberale preturi le are Uzbekistanul  - 220 dolari per 1 mia metri cubi si Gazprom achizitioneaza cel mai mult de aici - 13 mlrd. metri cubi. In schimb, holdingul rus achita cel mai scump pret pentru combustibil azer  - 244,5 doalri per 1 mie metri cubi in medie pe an. Dar ca sa nu permita gazului azer sa acceada in gazoductul european Nabucco, acesta achita aceasta suma. Gazul din Kazahstan monopolul rus achizitioneaza la pretul in mediu la 230,4 dolari. Si volumul este unul acceptabil - 9,3 mlrd. metri cubi in an..

Cel mai mare cost pentru gaze il achita Georgia, una din staele URSS, estimativ  270 doalri per 1 mii metri cubi in medie pe an. Mai costisitor era pana de curand in Ucraina (320-330doalri), dar dupa intelegerile din aprilie pretul mediu va fi  la nivelul de  230 doalri la 1 mie metri cubi. Ucraina a obtinut recent o reducere de 30% de la rusi. Mai ieftin este gazul rusesc pentru Belorusia, estimativ 170 doalri., putin mai scump in Armenia (182 ????.). Pretul pentru Republica Moldova este substantial mai mare, estimativ 240 dolari.

 

 

 
Politician ucrainean: TAB-ul romanesc poate ajunge la Kiev, fara sa dea de vreun soldat ucrainean PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Joi, 03 Iunie 2010 15:01

In cadrul mesei rotunde Politica externa a Romaniei: provocari contemporane si amenintari la adresa securitatii Ucrainei, politicianul din Odesa, liderul partidului Rodina Igor Markov a declarat ca TAB-ul romanesc poate ajunge la Kiev, fara sa dea de vreun soldat ucrainean. 

Markov a solicitat restabilirea potentialului militar ucrainean care ar fi intrat in colaps, mai ales in sudul si estul tarii. Politicianul ucrainean a mentionat ca neutralitatea si independenta arata bine, doar ca toti inteleg ca in lumea contemporana nu exista state independente. Si, ce fel de statut tara nu ar avea, ea tot timpul isi va apara interesele sale politice, excluzand cateva din cele mai mari puteri. De aceea noi trebuie sa ne determinam cu cine mergem si cine impreuna cu noi poate asigura securitatea. In actualele conditii de unii singuri noi nu vom supravetui.

In final liderul partidului Rodina a dclarat ca serviciile speciale ucrainene trebuie sa intrerupa finantarea organizatiilor care se ocupa cu distribuirea pasapoartelor romanesti si cu propaganda ca Basarabia este teritoriul romanesc.

Anterior s-a spus ca noua putere ucraineana intentioneaza serios sa se ocupe de securitatea militara din sudul regiunii Odesa si, probabil, sa reinvie bazele militare, care au fost desfiintate in anii de independenta. Este vorba despre Bolgrad, unde era dislocata unitatea de parasutisti, indreptata in perioada Uniunii spre Balcani si Turcia.

Guvernatorul regiunii Odesa Eduard Matviiciuk a declarat ca in timpul apropiat va avea loc o sedinta a Consiliului national de Securitate a Ucrainei dedicat acestei probleme, si pana la finele anului la Bolgrad vor aparea primii militari. Guvernatorul nu a precizat ce trupe si cati, dar conform surselor Ministerului Apararii Ucrainei, in regiune vor fi amplasate un batalion mecanizat intarit care va consta in 600 de militari cu tehnica.

 Sursa:Regnum

 

 
<< Început < Anterior 2251 2252 2253 2254 2255 2256 2257 2258 2259 2260 Următor > Sfârşit >>

Pagina 2256 din 2282

Arhiva de articole

< Februarie 2018 >
Lu Ma Mi Jo Vi Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Reclama

Donatie PayPal

Puteti dona prin PayPal pentru a ajuta acest site:

Amount: