headerphoto
ADOPTAREA EURO DE CATRE CEHIA PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Luni, 15 Martie 2010 16:36

Silvan Codreanu

Cehia ar putea adopta euro cel mai devreme n 2015 daca va reduce deficitul bugetar conform cerintelor Uniunii Europene, a declarat ministrul ceh de Finante, Eduard Janota. Guvernul ceh ar putea solicita in 2013 intrarea in mecanismul ratelor de schimb ERM-2 (anticamera pentru trecerea la euro), a declarat Janota in cadrul unei dezbateri la postul public de televiziune din Cehia. Atunci, Cehia ar putea adopta euro cel mai devreme in 2015, a afirmat oficialul ceh, chiar daca reducerea deficitului bugetar va necesita masuri dure.

Dupa alegerile din 28-29 mai, viitorul executiv va trebui sa se concentreze mai degraba pe reducerea cheltuielilor decat pe cresterea veniturilor bugetare prin majorarea taxelor, a explicat Eduard Janota. Noul guvern va trebui sa reduca deficitul bugetar sub plafonul de trei la suta din PIB impus de Uniunea Europeana pana in 2013, de la un deficit estimat pentru acest an de 5,3 la suta din PIB. In 2009, deficitul Cehiei a fost de 6,6 la suta din PIB.

Presedintele ceh, Vaclav Klaus, a anuntat organizarea alegerilor parlamentare la 28-29 mai, ultima data posibila. Scrutinul, unul dintr-o serie de alegeri care vor avea loc in acest an in Europa Centrala, va pune capat conducerii guvernului interimar si crizei politice, prin aducerea la putere a unui executiv cu un mandat de a face fata balantei fiscale care se erodeaza si de a pregati tara pentru trecerea la moneda euro, in a doua parte a acestui deceniu.

Ultima actualizare în Luni, 15 Martie 2010 16:40
 

Add comment

Comentariile fiecarui articol sunt verificate de un moderator. Nu folositi cuvinte obscene, rasiste, antisemite, care insulta o categorie sociala, etnica, rasiala, politica etc.


Security code
Refresh