headerphoto
CRIZA DIN GRECIA AFECTEAZA MAI MULTE TARI EST-EUROPENE PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Luni, 15 Martie 2010 11:26

Silvan Codreanu

Criza din Grecia ar putea submina si investitiile din alte state est-europene, cele mai expuse fiind Romania si Bulgaria. Avand in vedere ca Grecia a fost un investitor major in Europa de Sud-Est, iar operatiunile bancilor elene sunt concentrate in Romania si Bulgaria, aceste doua state sunt cele mai expuse din zona in ceea ce priveste efectele crizei din Grecia, se arata intr-un studiu Reuters. Riscul este foarte real. Nu vor avea loc, probabil, retrageri ale plasamentelor en-gros din Romania si Bulgaria, dar in mod sigur fluxurile de investitii nu vor creste, a declarat Neil Shearing, analist la compania Capital Economics. n prezent, aproximativ 12 la suta din sistemul bancar romanesc este controlat de bancile elene. Iar in ceea ce prive?te Bulgaria, o treime din sistemul bancar este detinut de institutii de credit din Grecia. Bancile elene au insa operatiuni de amploare mai mica in tarile din nord-vestul regiunii, precum Polonia, Ungaria sau Cehia.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a avertizat asupra potentialului impact al crizei grecesti asupra sistemelor bancare si economiilor din regiune, iar analistii au opinii asemanatoare. Este de asteptat ca firmele elene sa nu investeasca masiv pe pietele lor tinta, in timp ce, pentru tarile din regiune, simpla proximitate cu un stat lovit de criza poate reprezenta o problema pentru investitori.
Datoria public? a Greciei a ajuns la 300 miliarde de euro, cu mult peste Produsul Intern Brut, estimat la 250 miliarde de euro pe an. Pentru a face fata situatiei, Guvernul de la Atena trebuie sa imprumute 53 de miliarde de euro in acest an, din care cel putin 20 de miliarde de euro pana la sfarsitul lunii mai. Masurile de austeritate ale Guvernului elen au determinat, in ultima perioada, proteste ample ale populatiei.

Ultima actualizare în Luni, 15 Martie 2010 11:53
 

Add comment

Comentariile fiecarui articol sunt verificate de un moderator. Nu folositi cuvinte obscene, rasiste, antisemite, care insulta o categorie sociala, etnica, rasiala, politica etc.


Security code
Refresh