headerphoto
Kelemen Hunor la RFI: Academia Română confundă rolurile PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 12 Ianuarie 2018 14:42

Premierul Mihai Tudose trebuie să-şi retragă declaraţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc, spune la RFI preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. El se declară şocat şi aşteaptă scuze de la prim-ministru. Între timp, ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat vineri de Ministerul de Externe din Ungaria, în urma declaraţiilor premierului Mihai Tudose, considerate inacceptabile, potrivit Digi 24.

Premierul Mihai Tudose a vorbit miercuri la Realitatea tv despre rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc, semnată recent la Cluj-Napoca de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM), apreciind că ”dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”.

 

Kelemen Hunor condamnă declaraţiile premierului: ”Absolut inacceptabile. Nu mă aşteptam de la Mihai Tudose, pentru că nu are antecedente, el nu avea declaraţii de acest tip niciodată de când eu îl cunosc, de aceea m-a şocat această declaraţie. În UE nu poţi să propui fără consecinţe politice reintroducerea pedepsei capitale şi după aceea să spui pentru o comunitate mai mică sau mai mare că nu eşti de acord cu ideile comunităţii respective şi se vor flutura, că vor fi spânzuraţi, că vor fi omorâţi. Deci din acest punct de vedere, eu cred că nici această declaraţie nu poate să rămână fără consecinţe. În primul rând, eu aştept scuze de la premierul Tudose şi retragerea acestor cuvinte (...). În UE nu cred că poate să rămână în funcţie pe termen lung, poate să fie credibil un om politic care face astfel de afirmaţii şi care spune că se vor flutura lângă steag unii sau alţii”.

 

Întrebat de ce au semnat partidele maghiare rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc tocmai în anul Centenarului Marii Uniri, liderul UDMR a răspuns: ”Am vrut să semnăm în decembrie, din varii motive nu am reuşit. A fost o declaraţie în 1993, dacă nu mă înşel, eu eram atunci în presă, nu eram în UDMR, Declaraţia de la Cluj, când toţi senatorii, toţi deputaţii UDMR şi-au asumat acest program politic şi aniversarea acelei Declaraţii de la Cluj era momentul oportun pentru a reitera aceste deziderate (...). Pe de altă parte, în acest an se aniversează şi 100 de ani de la Declaraţia de la Alba Iulia şi acolo există în acea Declaraţie nişte promisiuni pentru comunităţile etnice, în cazul nostru pentru comunitatea maghiară. Noi nu cerem altceva decât respectarea acelei Declaraţii”.

 

 

 

”Academia Română confundă rolurile”

Solicitat să comenteze apelul recent al Academiei Române către clasa politică, în care vorbea inclusiv despre iredentism, Kelemen Hunor a afirmat: ”Academia Română, de câţiva ani buni, confundă rolurile. De fiecare dată iese cu fel de fel de declaraţii absolut condamnabile pentru o Academie şi pentru o Academie ştiinţifică. Nu cred că trebuie să fie treaba Academiei să intervină în disputele politice”.

 

Au fost mediate discuţiile dintre UDMR, PPMT şi PCM de o reprezentantă a premierului ungar, Viktor Orban, aşa cum a apărut în presă? ”Nu. Eu cu teoriile conspirative n-am ce face (...). Nu trebuie să medieze nimeni nimic, noi suntem colegi în Parlament cu PCM-ul, au intrat pe lista noastră şi cu Zsolt Szilagyi, cu preşedintele partidului mai mic, al lui Tokes, ne întâlnim foarte frecvent la diferite evenimente, deci nu e nevoie de aşa ceva”, spune preşedintele UDMR.

Asculta interviul:

http://www.rfi.ro/politica-100484-kelemen-hunor-scuze-premier-tudose-autonomie

Sursa: rfi.ro

 

 

 

Add comment

Comentariile fiecarui articol sunt verificate de un moderator. Nu folositi cuvinte obscene, rasiste, antisemite, care insulta o categorie sociala, etnica, rasiala, politica etc.


Security code
Refresh

Arhiva de articole

< Ianuarie 2018 >
Lu Ma Mi Jo Vi Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Reclama

Donatie PayPal

Puteti dona prin PayPal pentru a ajuta acest site:

Amount: