headerphoto
Grinevyci: Ucraina nu va modifica aricolul 7 din „Leagea educaţiei” PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Miercuri, 13 Decembrie 2017 18:10

Concluzia Comisiei de la Veneția privind „articolul lingvistic” din legea „Cu privire la educație” nu o obligă pe Ucraina să modifice articolul 7.

Despre aceasta a declarat Ministrul Educației și Științei Lilia Grinevici în cadrul unei şedinţe de guvern,  relatează Ukrinform. „Nu vom modifica articolul 7 din Legea „Cu privire la educație”. Recomandările Comisiei de la Veneția presupun doar necesitatea prelungirii perioadei de tranziție, mai ales pentru acele minorități naționale, pentru care studierea limbii ucrainene este dificilă”, a spus Lilia Grinevici.

 

Potrivit ei, în baza acestor concluzii, trebuie formulat un model de educație pentru minoritățile naționale în baza legii învățământului general secundar. 

 

După cum se ştie, la 25 septembrie, Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko a semnat Legea „Cu privire la educație”, a cărei prevederi, în special art. 7 privind limba de învățământ din Ucraina, a provocat îngrijorări în mai multe țări. Şeful statului a însărcinat Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Educației și Științei să organizeze consultări pe marginea acestei legi cu partenerii europeni, inclusiv cu Consiliul Europei. La 28 septembrie, Ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, a înaintat articolul 7 din Legea „Cu privire la educație” spre examinare către Comisia de la Veneția.

 

La 8 decembrie, Comisia de la Veneția a emis o concluzie privind „articolul lingvistic” al Legii „Cu privire la educație”. În special, Comisia recomandă introducerea unor modificări la Legea învățământului, astfel fiind acordat mai mult timp pentru implementarea treptată a reformei educaţionale.  Totodată, se cere eliberarea școlilor private de noile cerințe lingvistice, desfăşurarea unui dialog cu toate părțile interesate în procesul de aplicare a legii și, în final, asigurarea faptului că implementarea legii nu amenință conservarea patrimoniului cultural al minorităților, inclusiv continuarea studiilor în școlile tradiționale în limbile minorităților naţionale.

Sursa: BucPress

 

Add comment

Comentariile fiecarui articol sunt verificate de un moderator. Nu folositi cuvinte obscene, rasiste, antisemite, care insulta o categorie sociala, etnica, rasiala, politica etc.


Security code
Refresh

Arhiva de articole

< Decembrie 2017 >
Lu Ma Mi Jo Vi Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Reclama

Donatie PayPal

Puteti dona prin PayPal pentru a ajuta acest site:

Amount: