headerphoto
Cenzuri inexplicabile în școlile cu limba română de predare din regiunea Cernăuți PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Luni, 23 Octombrie 2017 12:28

Bibliotecile școlare din regiunea Cernăuți duc lipsă de carte românească. Operele literare care sunt studiate în școlile cu limba română de predare nu pot fi găsite în original întrucât  fondul de carte lasă de dorit. Nici autoritățile nu se prea dau în vânt pentru a asigura aceste școli cu literatura necesară. Ba, și mai mult, pun piedici cu desăvârșire atunci când află că în școlile noastre  sunt aduse cărți, noi sau vechi,  literatură artistică și universală în limba română.  Acestea sunt ridicate din școli și duse... Dumnezeu știe unde, pentru a fi supuse unor expertize.

Același lucru s-a întâmplat la Școlile de cultură generală cu limba română de predare din satele Nesvoia, Bălcăuți și Stălinești,  regiunea Cernăuți, unde Editura ”Alexandru cel Bun” din Cernăuți și Liga Tineretului Român ”Junimea” au făcut o donație de carte românească. Din păcate chiar a doua zi directorii celor trei școli au fost chemați la Direcția raională de Învățământ  Noua Suliță și interogați de reprezentanții serviciilor speciale în prezența doamnei Adelina Rusnac, șefa departamentului de învățământ, întrebându-i cum s-a întâmplat de-a ajuns acele cărți în școală și cine sunt ”traficanții” de literatură artistică în limba română.

Cărțile au fost ridicate din școli! De ce? Pentru a fi supuse unui control, nu vezi, Doamne, să fie printre ele vreo carte interzisă copiilor!

În ziua când la Cernăuți s-a aflat ministrul ucrainean al Educației Lilia Grinevici, corespondentul BucPress a întâlnit-o pe doamna Adelina Rusnac și-a întrebat-o ce se întâmplă cu cărțile donate celor trei școli din raionul Noua Suliță care au fost luate și duse... nu știm unde?  Ne-a asigurat doamna Rusnac că literatura artistică va fi întoarsă școlilor respective doar după ce luni, 23 octombrie 2017,  o comisie specială va verifica fiecare carte. Cine face parte din acea comisie, nu știm, dar bănuim!?

După astfel de incidente și controale riguroase, evident că profesorii nu vor mai vrea niciodată să le treacă cineva pragul școlii, să le aducă vreo donație de carte, pentru că până la urmă tot ei sunt purtați pe drumuri și interogați de diverse  servicii.

Profesorii disperați susțin ironic că ar fi mai bine ca aceste servicii să aibă câte un agent oficial în fiecare școală, (cu toate că ei există din umbră), și atunci ar dispărea  orice  suspiciune...

Source: BucPress

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Add comment

Comentariile fiecarui articol sunt verificate de un moderator. Nu folositi cuvinte obscene, rasiste, antisemite, care insulta o categorie sociala, etnica, rasiala, politica etc.


Security code
Refresh

Arhiva de articole

< Octombrie 2017 >
Lu Ma Mi Jo Vi Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
24 25 26 27 28 29
30 31          

Reclama

Donatie PayPal

Puteti dona prin PayPal pentru a ajuta acest site:

Amount: